simptome grave specifice bolilor sexuale feminine

Majoritatea femeilor au, cel puțin o dată în viață ciclu menstrual neregulat sau candidoză. De obicei, acestea se vindecă cu trecerea timpului sau cu tratamente simple.

Totuși unele simptome ale bolilor ginecologice sunt complicate. Dintre acestea amintim sângerările vaginale după contact sexual, umflăturile sau rănile neobișnuite.

Dar ce este normal și când este nevoie să apelăm la un medic?

Deseori, durerile pelvine, micile sângerări, mâncărimea sau alte simptome care se manifestă în zona genitală nu sunt atât de grave. Chiar și un proces normal, ca ovulația, poate provoca dureri. Atunci când se produce ovulația, unele femei simt o durere ascuțită sau crampe, într-o parte a abdomenului inferior. Durerea poate să se schimbe de pe o parte pe alta, de la o lună la alta. De fapt, durerea pelvină declanșată la mijlocul ciclului menstrual, care ține două trei zile și apoi dispare, nu este, în general, anormală.

De asemenea, scurgerile vaginale anormale ar putea fi semnul unei boli cu transmitere sexuală, deși, de cele mai multe ori, ele sunt cauzate de infecții care pot fi tratate ușor.

Cu toate acestea, unele simptome pot indica probleme medicale grave. Nu este nevoie să intrăm în panică, dar trebuie sa ne adresăm cât mai repede medicului.

Dintre aceste simptome amintim:

1.Durerile pelviene

Durerea specifică ovulației dispare după ovulație, dar dacă acestea persistă sau nu dispar cu ajutorul unui simplu tratament la domiciliu, trebuie contactat medicul. Atunci când o femeie are dureri cronice pelviene, ginecologul va face investigații pentru a verifica dacă este prezent vreun fibrom uterin benign sau endometrioză. De asemenea, medicul va cauta semne ale unei posibile boli inflamatorii pelviene: durere pelviană, secreții vaginale și febră.

În unele cazuri, durerile pelveine sau abdominale puternice se instalează brusc – în această situație trebuie să vă prezentați imediat la medic. Ruptura sau sângerarea unui chist ovarian poate declanșa acest tip de durere.

De obicei, dacă veți lua analgezice sau calmante, simptomele dispar. Dacă durerile pelviene se declanșează brusc și sunt mai severe, este posibil ca ovarul să fie răsucit, blocând alimentarea cu sânge. Unele femei prezintă greață sau vomită.

În plus, durerile abdominale și sângerările vaginale pot semnala o sarcină extrauterină în care un ovul fertilizat este implantat în afara uterului. În oricare dintre cele două situații mergeți de urgență la medic sau la camera de gardă.
Din fericire, cele mai multe cauze de disconfort pelvian nu sunt legate de cancerul ovarian dar este indicat ca femeile să cunoscă numărul mare de simptome ale acestei boli. Dacă balonarea persistentă mai mult de două săptămâni, simțiți presiune pelviană și urinați frecvent acestea pot fi semne că trebuie să vă faceți un control ginecologic amănunțit pentru a preîntâmpina cancerul ovarian.

2. Sangerarile neregulate

Deși anticoncepționalele pot provoca sângerări reduse cantitativ care nu sunt grave, în caz ca acestea persistă, este indicat să consultați un specialist.

Totuși, dacă nu luați pilule contraceptive dar aveți sângerări neregulate care durează mai mult de o lună sau două, sunt necesare investigații amănunțite. Sângerările neregulate pot avea diverse cauze: menstruații care durează mai mult decât normal, sângerari în perioada de ovulație, două cicluri menstruale într-o lună, sângerare după contactul sexual, etc. Sângerările anormale pot proveni din diverse cauze care nu sunt grave, printre care și perimenopauza, fibroamele sau polipii uterini. Și bolile tiroidei pot afecta ciclul menstrual.

Mamele care alăptează și femeile aflate la menopauză pot sângera după contact sexual din cauza uscăciunii vaginale. Dacă sângerarea apare de fiecare dată dupa contactul sexual este un semn că cervixul ar putea fi iritat sau ca ar putea exista o infecție a colului uterin. Bolile cu transmitere sexuală cum ar fi gonoreea sau chlamydia provoacă leziuni cervicale care pot sângera în timpul contactului sexual.

Dacă o femeie se află la menopauză trebuie sa fie foarte precaută cu orice sângerare vaginală deoarece acestea pot indica un potențial semn de cancer uterin. Cancerul uterin, comparativ cu cel ovarian, este tratabil, mai ales dacă este descoperit într-un stadiu incipient, iar semnul timpuriu de avertizare este sângerarea post-menopauză.
De asemenea orice sângerare vaginală înainte de pubertate sau în timpul sarcinii trebuie semnalată medicului specialist.

3. Scurgerile vaginale anormale

În cazul scurgerilor vaginale anormale, fiecare femeie ar trebui să decidă ce este anormal în cazul ei, întrucât fiecare femeie ar trebui să-și cunoască destul de bine organismul. Simptomele care indică prezența unei afecțiuni includ: miros puternic, secreție abundentă, mâncărime, arsură, iritație, culoare neobișnuită a secreției vaginale sau sânge.
Cele mai multe cauze ale scurgerilor vaginale sunt minore. Acestea pot fi provocate de orice infecție cum ar fi candidoză, vaginită bacteriană sau trichomonas. Totuși, întrucât există și boli mai grave cu transmitere sexuală care pot provoca scurgeri anormale, ar trebui consultat medicul pentru a se exclude posibilitatea prezenței lor.
Scurgerile vaginale persistente și foarte apoase sunt simptome clasice de cancer de trompă uterină – o formă destul de rară de cancer.

4. Mâncarimea

Femeile pot avea mâncărimi fără scurgeri vaginale, mai ales după ce utilizează săpunuri parfumate sau produse de igienă intimă parfumate.
Chiar dacă mâncărimile în zona genitală nu sunt neapărat un simptom al unei afecțiuni grave, dacă totuși sunt persistente ar trebui consultat medicul ginecolog. Dacă sunt însoțite și de modificări ale pielii, pot deveni îngrijorătoare. De exemplu, o afecțiune a pielii, numită lichen sclerosis poate provoca mâncărime și pete mici, albe la nivelul vulvei. Petele se vor mări și se vor descuama.

De exemplu, lichenul sclerosis este o boală destul de rar întâlnită care afectează mai ales femeile în vârstă și care necesita tratament. Netratate, leziunile se pot cicatriza și ar putea crea dificultăți în timpul activității sexuale sau al urinării. Există, de asemenea, situații destul de rar întâlnite în care acestea pot favoriza apariția cancerului de piele. Oricum, în cazul oricărei leziuni care provoacă mâncărime localizată la nivelul vulvei sau vaginului poate fi necesară biopsia pentru a exclude cancerul.

5. Uscaciunea vaginala

Uscăciunea vaginală la mamele care alăptează sau femeile aflate la postmenopauză poate provoca sângerări după actul sexual. După ce procesul ovulației reîncepe la femeile care alăptează, uscăciunea se va ameliora. Atrofia vaginală este o situație delicată în cazul femeilor mai în vârstă, determinată de cantitățile mai scăzute de estrogen ce cauzează subțierea, atrofierea, uscarea și iritarea țesutului vaginal.

Femeile care suferă de uscăciune vaginală sunt mai predispuse la infecții, iar contactul sexual este dureros.
Femeile nu ar trebui să se jeneze să menționeze uscăciunea vaginală atunci cand consultă medicul ginecolog. Această prolemă se poate rezolva prin administrarea de creme pe bază de estrogen sau ovule care sunt aplicate sau introduse direct în vagin.

6. Leziuni sau umflaturi

Unele femei dezvoltă chisturi sebacee în zona inghinală. Femeile însărcinate pot avea vene varicoase care se simt ca un nodul în zona vulvei. Toate acestea, sunt de cele mai multe ori, benigne. Totuși, unii noduli sau răni pot fi serioase, de aceea trebuie examinate de medic.

Rănile sau leziunile din zona genitală pot indica herpes sau cancer. Simptomele cancerului vulvei includ: umflături neobișnuite și leziuni roșii care nu se vindecă. Uneori, rănile se descuamează și devin decolorate.
De asemenea, pe vulvă poate să apară o formă de cancer de piele, melanom: alunițe de culoare neagră sau maro, proeminente, în zona genitală, inclusiv în porțiunea în care se deschide vaginul. Pacientele sunt deseori surprinse de acest diagnostic întrucât majoritatea consideră că melanomul apare doar în urma expunerii la soare.

Programarea pentru o consultatie de obstetrica – ginecologie si pentru analize medicale trebuie facuta la aparitia oricaruia dintre aceste simptome.

Sursa text: WebMD
Sursa foto: freeimages.com