Virozele sezonului rece

Desi mai multi oameni racesc in lunile de iarna, temperatura de afara nu este cauza directa a bolii. Virusii care provoaca racelile se raspandesc mult mai usor in timpul sezonului rece, atunci cand temperatura este scazuta, iar umiditatea ridicata. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca vremea rece in sine ne face rau. Pe de alta parte, expunerea prelungita la temperaturi scazute poate provoca boli foarte grave, cum ar fi hipotermia, dar nu exista dovezi care sa arate ca temperaturile scazute pot provoca raceli.

Doar expunerea la un virus care provoaca raceala obisnuita poate face acest lucru.
Majoritatea adultilor trec prin doua pana la trei raceli pe an, dar pot exista perioade in care sa raceasca mult mai des. Si asta din cauza sistemului imunitar care poate deveni slabit din motive precum un nivel ridicat de stres mental sau fizic sau somn insuficient in mod constant.
Cu toate acestea, virozele sunt mai frecvente in sezonul rece din mai multe motive, respectiv:

  • Oamenii petrec mai mult timp in interior si mai aproape unul de celalalt in timpul iernii.
  • Copiii iau virusi de la scoala sau de la gradinita.
  • Virusii care provoaca virozele obisnuite se raspandesc mai usor dupa scaderile de umiditate si temperatura, care sunt constante in lunile de iarna.
  • Caile nazale sunt mai uscate in timpul iernii decat in restul lunilor, permitand virusurilor sa patrunda si sa te imbolnaveasca mai usor.
  • Vremea rece nu te imbolnaveste, dar face corpul tau un mediu mai potrivit pentru rinovirus si alti virusi care provoaca racelile comune.

Prevenire

Exista mai multe posibilitati pentru a iti reduce riscul sa contractezi o viroza sau sa raspandesti o raceala, chiar si in lunile sezonului rece, astfel:

Spala-ti des mainile

Simpla spalare pe maini este un gest foarte important pentru a te mentine sanatos pe tine si pe cei din jurul tau. Zilnic, iti atingi fata de sute de ori, dar si lucrurile din jurul tau. Spalarea acelor germeni de pe maini este esentiala pentru a-i tine departe de corpul tau.

Acopera-ti gura atunci cand tusesti

Daca esti bolnav si tusesti, foloseste-ti cotul pentru a-ti acoperi gura atunci cand tusesti. Daca iti acoperi gura cu mana, ulterior, vei raspandi germenii pe tot ceea ce atingi ulterior. Schimbarea modului in care tusesti chiar face o mare diferenta in raspandirea germenilor.

Masuri de precautie

E greu sa stai departe de oamenii bolnavi. Multi parinti sunt reticenti in a-si tine copiii acasa atunci cand sunt bolnavi, ceea ce inseamna ca raspandesc virusii in salile de clasa. La fel se intampla si la locul de munca. De asemenea, in timpul calatoriilor cu mijloacele de transport in comun sau chiar cu avionul, esti expus virusilor peste tot din cauza aerului uscat si reciclat.

Rinovirusurile si raceala comuna

Multi virusi pot provoca raceala comuna. Rinovirusurile sunt insa cea mai frecventa cauza si sunt responsabile pentru aproximativ jumatate din toate racelile si bolile asemanatoare racelii.
Rinovirusurile se raspandesc de obicei prin contact direct de la persoana la persoana sau prin inhalarea de picaturi mici din aer. Aceste picaturi sunt adesea cunoscute ca aerosoli.
Odata inhalat, rinovirusul se ataseaza de celulele din interiorul cailor nazale. Apoi se replica, raspandind mai multe particule de virus in tractul respirator superior.

Simptomele racelii comune

Simptomele racelii comune includ:

  • durere in gat
  • nas curgator
  • tuse
  • stranut
  • temperatura ridicata
  • dureri musculare
  • dureri de cap
  • pierderea gustului sau a mirosului

Cu toate acestea, rinovirusurile pot provoca, de asemenea, boli mai severe, cum ar fi bronsita si pneumonia, la persoanele cu sistemul imunitar slabit.

Efectul vremii reci asupra virusilor

Expunerea la vreme rece nu face oamenii mai susceptibili la raceli obisnuite. Unele cercetari sugereaza ca rinovirusurile se pot replica mai eficient la temperaturi mai mici de 37 ° C, temperatura medie a corpului la om. Temperatura din interiorul cavitatii nazale este de aproximativ 33 °C, ceea ce o poate face un teren de reproducere ideal pentru rinovirusuri.

Cu toate acestea, nu se confirma faptul ca temperaturile exterioare scazute cresc riscul de infectie cu rinovirus. Majoritatea cercetarilor asupra rinovirusurilor s-au concentrat in primul rand pe examinarea modului in care diferentele de temperatura corporala afecteaza capacitatea virusului de a se reproduce.

Gripa

In timp ce vremea rece nu poate exacerba rinovirusurile, aerul rece si uscat, asa cum este obisnuit in timpul iernii, poate ajuta la transmiterea virusurilor gripale.
In timpul lunilor mai reci, oamenii pot petrece mai mult timp in interior. Daca aceste spatii nu au o ventilatie adecvata, oamenii pot avea un risc mai mare de a respira aerosoli de la altii care sunt bolnavi.

Efectul vremii reci asupra sistemului imunitar

Multi cercetatori cred ca expunerea la vremea rece poate afecta negativ raspunsul imunitar al unei persoane, ingreunand organismul sa lupte impotriva infectiilor.

Motivele pentru care se intampla acest lucru pot fi:

Niveluri reduse de vitamina D: in timpul iernii, multi oameni primesc mai putina vitamina D din cauza expunerii reduse la soare. Vitamina D joaca un rol esential in mentinerea sistemului imunitar.
Temperaturile mai scazute pot afecta raspunsul imun: un studiu realizat in 2015 arata ca expunerea celulelor cailor respiratorii prelevate de la soareci la temperaturi mai scazute a scazut raspunsul imun al celulelor impotriva unui rinovirus adaptat la soareci.
Ingustarea vaselor de sange: Respirarea aerului rece si uscat face ca vasele de sange din tractul respirator superior sa se ingusteze pentru a conserva caldura. Acest lucru poate impiedica celulele albe din sange sa ajunga la membrana mucoasei, ingreunand lupta organismului impotriva germenilor.

Pregatirea pentru sezonul rece

Dincolo de masuri precum spalatul cat mai des al mainilor sau evitarea aglomeratiilor, exista unele modalitati pentru a evita imbolnavirea in timpul iernii. Printre ele se numara:

  • asigurarea unei alimentatii adecvate pentru a include vitamine si minerale din fructe si legume
  • mai mult somn
  • hidratare
  • stranut si tusit in servetele curate sau in cot.

Virusii, cum ar fi rinovirusurile si gripa, provoaca raceli si gripa, nu vremea. Cu toate acestea, expunerea la vreme rece poate creste riscul unei persoane de a contracta un virus.

Cercetarile sugereaza ca acesti virusi pot supravietui si se pot reproduce mai eficient la temperaturi mai scazute, facandu-i mai usor sa se raspandeasca si sa infecteze mai multi oameni. Vremea rece poate reduce, de asemenea, raspunsul imunitar.

Raceala comuna vs gripa

In primul rand, trebuie sa facem distinctia intre raceala comuna si gripa, deoarece virusii care le provoaca se comporta diferit.
De cele mai multe ori, raceala obisnuita se manifesta prin urmatoarele simptome: o durere in gat, un nas infundat, tuse si stranut. Exista mai mult de 200 de virusi care pot provoca raceala comuna, dar coronavirusurile si rinovirusurile sunt de departe cele mai frecvente cauze.

Exista patru coronavirusuri umane care provoaca intre 10% si 30% dintre racelile la adulti. Ele fac parte din aceeasi familie de virusi ca SARS-CoV-2, care provoaca COVID-19. Cu toate acestea, cel mai adesea provoaca numai forme usoare de boala.
Pe de alta parte, statisticile arata ca aproximativ un sfert dintre persoanele care au o infectie cu un virus al racelii nu prezinta deloc simptome.

In acelasi timp, gripa se dezvolta din cauza virusului gripal, existand trei tipuri diferite: gripa de tip A, gripa de tip B si gripa de tip C.

Racelile comune si gripa au multe simptome, dar o infectie cu gripa tinde sa se manifeste si prin temperatura ridicata, dureri corporale si transpiratii reci sau frisoane.

Ca si in cazul racelii comune, un numar semnificativ de persoane care au o infectie gripala nu prezinta niciun simptom.

Aerul rece afecteaza prima noastra linie de aparare. Virusii obisnuiti ai racelii si gripei incearca sa patrunda in corpul nostru prin nas. Cu toate acestea, mucoasa noastra nazala are mecanisme de aparare impotriva acestor intrusi microbieni.

Nasul secreta in mod constant mucus. Virusii sunt prinsi in lichidul lipicios, care este miscat perpetuu de firele de par minuscule numite cili si care ne captusesc caile nazale. Inghitim tot, iar acizii din stomac neutralizeaza microbii.

Cu toate acestea, aerul rece raceste pasajul nazal si incetineste eliminarea mucusului.
Odata ce un virus a patruns in acest mecanism de aparare, sistemul imunitar preia controlul asupra luptei impotriva intrusului. Fagocitele, care sunt celule imunitare specializate, inghit si digera virusii.

Rinovirusurile prefera, de fapt, temperaturi mai scazute, ceea ce face dificil de evitat o raceala obisnuita odata ce temperatura din termometre scade.

Surse:

  • www.verywellhealth.com
  • www.medicalnewstoday.com