Alergia la ambrozie: cauze, simptome, tratament

Daca reactiile alergice ti se intensifica in timpul verii si pana la inceputul toamnei, probabil ca esti alergic la ambrozie. Cunoscuta si sub denumirea de “febra fanului”, alergia la ambrozie afecteaza aproximativ 1 din 5 persoane.

Daca polenul produs de iarba si de copaci creeaza probleme primavara, vara si toamna polenul de ambrozie este la fel de comun si deranjant pentru persoanele alergice. In functie de regiune, sezonul ambroziei poate varia. In Romania, el incepe in luna iulie si dureaza pana la mijlocul lui octombrie.

Polenul de ambrozie este format din particule minuscule care plutesc prin aer si provoaca simptome persoanelor care sunt alergice la ambrozie. Dintre toate simptomele alergiei la ambrozie, tusea, curgerea nasului si mancarimile in gat sunt cele mai frecvente.

Ce este ambrozia

Plantele de ambrozie sunt buruieni ce cresc salbatice aproape peste tot, pe terenurile virane, in special in zonele suburbane si rurale.

Majoritatea plantelor de ambrozie sunt anuale, ceea ce inseamna ca traiesc doar un an. Ele incep sa apara primavara si infloresc la mijlocul lunii iulie.

Temperaturile calde, umiditatea redusa si conditiile de vant creeaza mediul ideal pentru ca plantele de ambrozie sa elibereze polen.

Polenul de ambrozie

Polenul de ambrozie este o pudra compusa din particule minuscule sau boabe. Boabele de polen ajuta la fertilizarea altor plante de ambrozie. O planta de ambrozie poate produce pana la 1 miliard de boabe de polen care pot pluti prin aer si fie produc seminte, fie ajung in nas, ochi sau gura, provocand un mare disconfort daca esti alergic la aceasta. Polenul se poate depune si pe haine, par si piele.

Plantele se gasesc cel mai adesea in zonele rurale si in spatii deschise care primesc multa lumina solara.

Polenul purtat de vant poate calatori sute de kilometri si poate supravietui unei toamne blande.

Polenul de ambrozie este una dintre cele mai frecvente cauze ale alergiilor sezoniere. In mod normal, sistemul imunitar apara organismul impotriva invadatorilor daunatori, cum ar fi virusii si bacteriile, pentru a evita bolile. La persoanele cu alergii la ambrozie, sistemul imunitar identifica polenul de ambrozie ca fiind o substanta periculoasa. Acest lucru face ca sistemul imunitar sa produca substante chimice care lupta impotriva polenului, chiar daca este inofensiv. Reactia duce la o varietate de simptome neplacute, cum ar fi stranutul, curgerea nasului si mancarimea ochilor.

Este putin probabil ca alergia sa dispara odata ce s-a dezvoltat. Cu toate acestea, simptomele pot fi tratate cu medicamente si injectii pentru alergii. De asemenea, adoptarea anumitor modificari ale stilului de viata poate ajuta la ameliorarea simptomelor asociate cu alergia la ambrozie.

Simptomele alergiei la ambrozie

Simptomele alergiei la ambrozie pot varia in diferite perioade ale anului, in functie de zona in care locuiesti si de vreme. Cu toate acestea, cele mai frecvente simptome ale alergiei la ambrozie sunt:

  • mancarimea si lacrimarea ochilor;
  • iritare a gatului;
  • nasul care curge sau congestie nazala;
  • tuse sau respiratie suieratoare;
  • presiunea sinusurilor, care poate provoca dureri faciale;
  • piele umflata, de culoare vanata, sub ochi;
  • scaderea simtului mirosului sau gustului;
  • calitate slaba a somnului.

In unele cazuri, oamenii pot dezvolta eczeme alergice dupa ce au fost expusi la polenul de ambrozie. Aceasta eruptie cutanata provoaca mancarime si durere si este, de obicei, compusa din mici umflaturi si vezicule. Poate aparea in 24 pana la 48 de ore dupa expunerea la ambrozie. Eruptia cutanata se va rezolva de la sine in doua sau trei saptamani.

Simptomele alergiei la ambrozie se pot agrava din cauza altor factori iritanti, cum ar fi fumul de tigara, mirosurile puternice sau poluarea aerului. De asemenea, schimbarile climatice pot agrava si simptomele alergiei la ambrozie. Temperaturile mai calde pot prelungi sezonul de polen de ambrozie. De asemenea, pot face ca ambrozia sa produca importante cantitati de polen.

Ce cauzeaza o alergie la ambrozie

O alergie la ambrozie apare atunci cand sistemul imunitar raspunde inadecvat la polenul ambroziei. In mod normal, sistemul imunitar provoaca modificari chimice in organism, care ajuta la lupta impotriva invadatorilor daunatori, cum ar fi virusii si bacteriile. La persoanele cu alergii la ambrozie, sistemul imunitar identifica in mod eronat polenul inofensiv ca un intrus periculos si incepe sa lupte impotriva lui. O substanta naturala numita histamina este eliberata atunci cand organismul intalneste polenul de ambrozie. Histamina provoaca multe simptome incomode.

Ambrozia apartine unei familii mai mari de plante cu flori numite Compositae. O persoana poate intra in contact cu polenul de ambrozie pur si simplu prin respiratie, ceea ce face ca polenul sa fie foarte greu de evitat. Cantitatea de polen din aer este de obicei cea mai mare intre ora 10 si 15, in functie de vreme. Ploaia si temperaturile scazute pot ajuta la scaderea nivelului de polen.

Persoanele care sunt alergice la alte substante sunt mai predispuse sa fie alergice si la polenul de ambrozie. De asemenea, persoanele au un risc crescut de a dezvolta alergie la ambrozie daca sunt alergice si la:

  • acarieni;
  • par de animale de companie;
  • alte tipuri de polen, cum ar fi polenul de copac.

Alergiile tind sa apara si in familii, asa ca, daca unul dintre membrii apropiati ai familiei are o alergie la ambrozie, este mai probabil sa o dezvolti si tu.

Diagnosticare

De obicei, medicul poate diagnostica o alergie la ambrozie. Cu toate el, te va trimite la un alergolog pentru testarea alergiei si pentru a confirma diagnosticul. Un alergolog este o persoana specializata in diagnosticarea si tratarea alergiilor. Medicul alergolog te va intreba mai intai despre istoricul tau medical si despre simptome, inclusiv cand au inceput si cat timp au persistat. Gandeste-te inainte daca simptomele sunt prezente tot timpul sau se agraveaza doar in anumite perioade ale anului.

Alergologul va efectua apoi un test cutanat pentru a determina alergenul specific care va provoaca simptomele.

Procedura de intepare a pielii se desfasoara de obicei astfel:

Medicul alergolog marcheaza o sectiune a bratului sau a spatelui cu un stilou sau un marker. Apoi plaseaza picaturi de diferite tipuri de alergeni in diferite zone ale pielii.

Petele de piele care contin aceste picaturi sunt usor intepate sau zgariate cu un ac. Acest lucru poate fi usor dureros sau inconfortabil, dar dureaza doar cateva minute.

Daca esti alergic la oricare dintre substante, vei dezvolta roseata, umflare si mancarime la nivelul zonei respective, in decurs de 15 pana la 20 de minute.

Alergologul va analiza rezultatele impreuna cu tine. Este posibil sa fii alergic la mai multe substante.

A avea o reactie in timpul unui test cutanat nu inseamna intotdeauna ca esti alergic la substanta respectiva. Medicul alergolog va folosi rezultatele testului cutanat si propria evaluare medicala pentru a determina un diagnostic si un plan de tratament.

Tratament

Polenul de ambrozie este foarte greu de evitat, asa ca probabil vei experimenta reactii alergice continue. Cu toate acestea, exista numeroase tratamente diferite care pot ajuta la ameliorarea simptomelor alergiei la ambrozie.

Medicamente

Medicamentele care pot ameliora simptomele includ:

  • antihistaminice, cum ar fi loratadina sau difenhidramina; decongestionante, cum ar fi pseudoefedrina sau oximetazolina;
  • corticosteroizi nazali, cum ar fi fluticazona sau mometazona;
  • medicamente care combina un antihistaminic si un decongestionant.

Injectii pentru alergii

Medicul iti poate recomanda injectii pentru alergii daca medicamentele nu functioneaza. Injectiile pentru alergii sunt o forma de imunoterapie care implica o serie de injectii ale alergenului. Cantitatea de alergen din injectie creste treptat in timp. Injectiile modifica raspunsul corpului la alergen, ajutand la reducerea severitatii reactiilor alergice. Este posibil sa simti disparitia simptomelor in decurs de unu pana la trei ani de la inceperea vaccinurilor impotriva alergiilor.

Sunt disponibile si imunoterapii sublinguale pentru tratarea alergiilor la ambrozie. Acest tip de tratament presupune plasarea sub limba a unei pilule care contine alergenul si apoi inghitirea acesteia. Ofera aceleasi beneficii ca si vaccinurile pentru alergii.

Declansarea simptomelor de astm

Polenul de ambrozie poate provoca aparitia simptomelor de astm. Cand o persoana cu astm si alergie la ambrozie inhaleaza polen de ambrozie, acesta poate provoca inflamarea si umflarea plamanilor si a cailor respiratorii. Muschii din jurul cailor respiratorii se strang pe masura ce se produce mai mult mucus decat de obicei, ceea ce face mai dificila intrarea aerului in plamani. Toti acesti factori pot duce la tuse, respiratie suieratoare si dificultati de respiratie – semne clasice ale unui atac de astm.

Persoanele cu astm alergic vor avea nevoie de tratament pentru simptomele lor, dar pot avea nevoie si de tratament pentru alergii.

Daca suferi de astm alergic, utilizeaza inhalatorul de albuterol de ameliorare rapida prescris in primul moment in care observi simptomele. Acest medicament relaxeaza muschii care inconjoara caile respiratorii, usurand respiratia in cateva minute. Utilizarea unui inhalator de ameliorare rapida la primul semn de simptome poate ajuta la prevenirea scaderii sub control a simptomelor. Cu toate acestea, daca crezi ca te confrunti cu un atac de astm sever, cel mai bine este sa suni la 112 si sa soliciti ingrijire imediata.

Controlul alergiei la ambrozie te poate ajuta, de asemenea, sa controlezi astmul. Cea mai buna strategie pentru a preveni o criza de astm alergic este evitarea polenului de ambrozie. Discuta cu medicul tau curant despre ajustarea planului de actiune pentru astm bronsic in timpul sezonului ambroziei.

Schimbari ale stilului de viata

De asemenea, pentru prevenirea unei reactii alergice la ambrozie, poti face o serie de schimbari ale stilului de viata, precum:

  • utilizeaza un aparat de aer conditionat pentru perioada ambroziei, pana toamna;
  • evita sa iesi afara dimineata, cand cantitatea de polen este mai mare;
  • cumpara un filtru sau un dezumidificator portabil de inalta eficienta pentru particule de aer (HEPA);
  • aspira casa in fiecare saptamana cu un aspirator care are un filtru HEPA;
  • spala imediat articolele de imbracaminte dupa ce le-ai purtat in aer liber, deoarece pot avea polen pe ele;
  • usuca hainele intr-un uscator, mai degraba decat afara;
  • foloseste o masca de protectie cand mergi afara.

Alimente de evitat

Unele alimente si ierburi contin proteine asemanatoare cu cele din polenul de ambrozie, asa ca pot declansa o reactie alergica. Acestea includ:

  • banana;
  • musetel;
  • pepene galben;
  • castraveti;
  • echinacea;

Simptomele legate de alergiile alimentare vor fi de obicei mai grave in timpul sezonului ambroziei. Ar trebui sa contactezi un alergolog daca observi furnicaturi sau mancarimi ale gurii dupa ce ai consumat oricare dintre alimentele enumerate mai sus.

 

 

Surse:

www.healthline.com

www.webmd.com

www.allergyasthmanetwork.org