Alergie sau raceala: cum le deosebești?

Daca ai tendinta de a manifesta simptome de raceala care incep brusc si au loc in aceeasi perioada a fiecarui an, este posibil sa suferi de alergii sezoniere. Desi raceala si alergiile sezoniere pot avea simptome comune, cele doua afectiuni sunt foarte diferite.

Astfel, daca te simti rau, stranuti, iti lacrimeaza ochii, ai putea fi racit sau avea o alergie. Este destul de greu sa faci diferenta, insa cunoasterea  deosebirilor te va ajuta sa urmezi tratamentul potrivit.

Concret, raceala, gripa si alergia iti afecteaza sistemul respirator, ceea ce iti poate ingreuna respiratia. Fiecare dintre cele trei are insa si simptome cheie, specifice, care le deosebesc.

Racelile, cauzate de virusi

De retinut este faptul ca racelile comune sunt cauzate de virusi. Si asta in timp ce alergiile sezoniere sunt reactii ale sistemului imunitar declansate de expunerea la alergeni, cum ar fi polenul sezonier.

In ceea ce priveste remediile, o raceala obisnuita poate fi tratata cu analgezice si remedii pentru raceala, cum ar fi decongestionantele, dar si cu odihna. De obicei, o raceala dureaza intre 5 si 7 zile la adulti, desi unele forme pot tine pana la doua sau trei saptamani.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste alergiile sezoniere, simptomele lor pot fi tratate cu antihistaminice, spray-uri nazale cu steroizi si decongestionante. De asemenea, se recomanda evitarea expunerii la alergeni, acolo unde este posibil. Alergiile sezoniere pot dura cateva saptamani.

In acelasi timp, ca regula generala, simptomele asociate cu gripa sunt mai severe. Si raceala, si gripa se manifesta prin nas care curge, infundat, tuse si dureri in gat. Spre deosebire de raceala, gripa poate provoca si febra mare, care dureaza trei-patru zile, insotita de dureri de cap, oboseala si dureri generale. Aceste simptome sunt mai putin frecvente atunci cand esti racit.

Si asta in timp ce in cazul unei alergii, sistemul imunitar al corpului tau reactioneaza la un declansator sau alergen, care este ceva la care esti alergic. Astfel, daca esti alergic si respiri alergeni precum polenul sau parul de animale de companie, celulele imune din nas si caile respiratorii pot reactiona exagerat la aceste substante inofensive. Tesuturile tale respiratorii delicate se pot umfla, iar nasul poate deveni infundat si curge.

Alergiile pot provoca, de asemenea, mancarimi si lacrimare, pe care in mod normal nu le ai la o raceala sau gripa.

De obicei, simptomele alergiei dureaza atat timp cat esti expus la alergen. Perioada poate fi de aproximativ sase saptamani in timpul anotimpurilor polenului, respectiv primavara, vara sau toamna. Si asta in timp ce raceala si gripa dureaza rareori peste doua saptamani.

Majoritatea persoanelor cu raceala sau gripa se recupereaza singure, fara ingrijiri medicale. Se recomanda insa sa mergi la medic, in cazul in care simptomele dureaza mai mult de 10 zile sau daca simptomele nu sunt ameliorate cu medicamente fara prescriptie medicala.

Pentru a trata raceala sau gripa, odihneste-te  si bea multe lichide. Daca ai gripa, analgezicele precum aspirina sau ibuprofenul pot reduce febra si durerile. In acelasi timp, alergiile pot fi tratate cu antihistaminice sau decongestionante.

Ai insa grija sa eviti suprapunerea de medicamente. De exemplu, atunci cand iei medicamente care contin doua sau mai multe ingrediente active, potrivit etichetei. Daca iei 2 medicamente diferite care contin acetaminofen – unul pentru nasul infundat si celalalt pentru durerea de cap – este posibil sa administrezi prea mult acetaminofen. De aceea, nu iti administra singur medicatia, ci doar dupa ce ti-a fost prescrisa de un medic.

Semne ale alergiilor

Cel mai probabil suferi de o alergie daca prezinti unul sau mai multe simptome precum:

  • Mucusul limpede sau apos. In cazul unei alergii, mucusul va ramane limpede, in loc sa devina gros sau colorat, asa cum se intampla in cazul racelii.
  • Mancarimi la ochi si lacrimare: mancarimea ochilor este foarte rara in cazul unei raceli.
  • Simptomele raman constante: alergiile se pot manifesta foarte intens in prima sau a doua zi, dar simptomele vor persista zi de zi.
  • Durata manifestarii: o raceala dispare de obicei in 7 pana la 10 zile, dar alergiile pot dura cateva saptamani sau mai mult.
  • Simptomele apar doar in anumite situatii: de exemplu, observi ca stranuti in fiecare primavara sau toamna, acestea fiind perioadele obisnuite pentru alergii. Si asta in timp ce raceala si gripa apar, de obicei, la sfarsitul toamnei si al iernii.

Semne ale unei raceli

In cazul in care ai simptome precum cele enumerate mai jos, probabil ca ai racit si nu suferi de o alergie. Astfel, esti racit daca:

  • tusesti;
  • ai febra;
  • ai dureri de cap;
  • ai dureri usoare ale corpului.

Exista peste 200 de virusi care provoaca raceli, fiecare generand simptome diferite. Chiar si asa, tusea, febra si durerea nu sunt probleme generate de alergii. O exceptie de la regula se intampla atunci cand alergiile declanseaza o tuse din picurare post-nazala sau daca ai astm.

In cazul unei raceli, simptomele tale se schimba la fiecare cateva zile. Este posibil sa inceapa sa se manifeste cu febra si nas infundat, apoi sa ai dureri in gat pentru cateva zile sau sa prezinti tuse sau o durere de sinus, inainte ca starea ta sa se amelioreze.

De asemenea, la raceala, mucusul tau devine galben, verde sau gros. Pe masura ce celulele imunitare lupta impotriva virusului racelii, iti pot colora sau ingrosa mucusul.

In cazul acestor simptome, indiferent daca este vorba despre alergie sau raceala, discuta cu medicul tau curant pentru a lua tratamentul potrivit. El te va trimite la un alergolog, pentru a face teste cutanate pentru a vedea la ce esti alergic.  Testele implica aplicarea alergenilor pe piele pentru a vedea daca provoaca o reactie. Cand stii la ce esti alergic, este mai usor sa o eviti sau sa te pregatesti pentru o situatie in care vei fi expus la ea.

Daca manifesti simptome precum dificultati la respiratie, eruptie cutanata sau umflare in gura, mergi de urgenta la medic sau apeleaza 112. Acestea pot fi semne ale unei reactii alergice severe si este posibil sa ai nevoie de ajutor medical imediat.

Totodata, programeaza-te la medic daca simptomele racelii se agraveaza in timp sau nu dispar dupa 10 zile. Daca simptomele  devin severe – de exemplu durerea ta in gat devine atat de intensa incat nu poti inghiti -, mergi la medic pentru a fi examinat. Ai putea avea o problema mai grava, cum ar fi o infectie streptococica sau pneumonia.

 

 

Surse:

www.mayoclinic.org

www.newsinhealth.nih.gov

www.webmd.com/