Primavara este, poate, unul dintre cele mai asteptate anotimpuri. Dupa cateva luni cu zapada, frig, cer mohorat, te bucuri din plin de razele soarelui, de primele flori, de mugurii copacilor, de adierea calda a vandului de primavara. Natura renaste si, odata cu aceasta, bucuria noastra de a fi.

Insa, pentru foarte multi dintre noi, primavara inseamna si reactivarea unor alergii mai vechi sau aparitia altora noi.

Polenul, unul dintre cei mai frecventi factori declansatori ai alergiilor primavara

Alergiile apar atunci cand intri in contact cu o substanta la care esti alergic, numita alergen. In acel moment, sistemul imunitar percepe alergenul ca pe o amenintare si elibereaza anumite substante chimice, precum histamine, leukotriene si prostaglandine, care provoaca o serie de simptome alergice.

Acesta este motivul pentru care, odata cu trezirea naturii la viata, te poti confrunta cu unul sau mai multe simptome ale unei alergii. Cel mai frecvent factor declansator al alergiilor in sezonul de primavara este polenul.

Dezvoltarea unei forme usoare, moderate sau severe de alergie depinde foarte mult de raspunsul sistemului tau imunitar la acest alergen, de cat de strain si periculos este considerat de sistemul imunitar un astfel de alergen. In timp ce majoritatea oamenilor nu au un raspuns imun la polen, exista totusi o categorie de populatie la care acest alergen este tratat ca un agent patogen sau ca o infectie, dupa cum arata unele cercetari.

Specialistii alergologi spun ca in momentul in care polenul este inspirat, acesta ramane prins in caile aeriene. Astfel, particulele de polen se lipesc de membranele mucoasei si produc inflamatii si iritatii la nivelul nasului si ochilor.

Alaturi de polen (in special polenul de la mesteacan, stejar, artar, ulm), alti alergeni de primavara care iti pot cauza neplaceri sunt:

  • Diferite tipuri de iarba
  • Sporurile de mucegai
  • Praful

Toti acesti agenti pot duce la aparitia rinitei alergice sezoniere, care poate cauza infectii ale sinusurilor, perturbari ale somnului si chiar afectarea activitatii cotidiene si a performantelor.

Simptomele alergiilor de primavara

Cele mai frecvente simptome ale alergiilor de primavara sunt:

  • Congestie nazala
  • Stranut
  • Mancarimi la nivelul ochilor, nasului si gatului
  • Lacrimarea ochilor
  • Rinoree
  • Oboseala
  • Tuse
  • Cearcane

Specialistii atrag atentia ca aceste simptome pot fi usor confundate cu o raceala obisnuita. Insa daca persista mai mult de o saptamana, recomandat este sa consulti fie medicul de familie, fie medicul alergolog pentru a stabili cu exactitate cauza simptomelor.

Cum putem reduce simptomele

Evitarea factorilor declansatori, respectiv a alergenilor, reprezinta cea mai buna metoda de a reduce simptomele alergiei. Astfel:

  • Limiteaza activitatile in aer liber in timpul zilelor cu o incarcatura mare de polen
  • Tine geamurile inchise pentru a impiedica particulele de polen sa intre in incapere
  • Polenul poate persista pe piele si pe firele de par, prin urmare recomandat este sa faci un dus imediat ce intri in casa
  • Evita iesirile in zilele uscate si cu vant. Cel mai potrivit este sa iesi imediat dupa ploaie, incarcatura de polen din aer este mult diminuata
  • Evitati uscarea hainelor/ lenjeriilor de pat direct afara. Particulele de polen si praf se lipesc de acestea
  • Pastreaza aerul din interior uscat cu ajutorul unui dezumidificator
  • Utilizeaza un filtru portabil de particule de aer (HEPA) de inalta eficienta in dormitorul tau
  • Curata podelele des cu un aspirator care are un filtru HEPA

Cum diagnosticam alergia

Diagnosticul de alergie are la baza analizarea simptomelor, precum si efectuarea unor teste pentru a identifica cu exactitate despre ce tip de alergie este vorba.

In acest sens, exista doua tipuri de teste:

  • Testele cutanate – medicul va injecta, de obicei pe partea superioara a bratului, o cantitate mica de alergeni suspectati. In cazul in care exista o alergie, atunci pielea va reactiona devenind inflamata, rosie si umflata. Aceasta reactie poate provoca disconfort temporar
  • Teste de sange – se recolteaza o proba de sange care va fi analizata in vederea identificarii unei eventuale alergii. Cu ajutorul testelor de sange pot fi analizati mai multi alergeni in vederea identificarii alergiilor sezoniere, precum si alergiile perene si cele la alimente, medicamente si muscaturi sau intepaturi de insecte. Aceste teste sunt de preferat sa se realizeze mai ales daca ai afectiuni cronice ale pielii, cum ar fi psoriazis sau eczema. De asemenea, daca este necesar sa faci aceste teste de sange atunci trebuie sa informezi medicul alergolog daca iei anumite medicamente, pentru a nu influenta rezultatele

Cum tratam alergia

Alergiile sezoniere, cum sunt si alergiile de primavara, pot fi tratate in mai multe moduri. In principiu, ti se va recomanda un tratament simptomatic.

Se pot utiliza antihistaminicele, eliberate fara prescriptie medicala sau pe baza de reteta, care ajuta la suprimarea raspunsului imunitar al organismului, generand o ameliorare a simptomelor. Decongestionantele pot fi folosite pentru a ameliora congestia. Medicamentele pentru tuse fara prescriptie medicala sunt, de asemenea, recomandate.

Medicul iti poate prescrie si spray-uri pentru nas cu antihistaminice sau steroizi. Acestea contribuie la calmarea raspunsului imunitar al organismului la alergenii sezonieri din aer.

Imunoterapia cu alergeni reprezinta o alta modalitate de tratament recomandata de medicul alergolog. O astfel de terapie presupune expunerea la alergen, dar intr-o cantitate mica, cu scopul dezvoltarii de catre sistemul imunitar a unei tolerante fata de alergen. Un astfel de tratament poate fi administrat fie injectat subcutanat dar numai de catre medic, fie sublingual.

Insa, pentru a alege cea mai buna metoda terapeutica, cel mai potrivit este sa discuti cu medicul alergolog.

La ce riscuri de supui daca nu diagnostichezi si tratezi corespunzator alergiile

Pe langa faptul ca provoaca disconfort si scaderea calitatii vietii, daca nu sunt diagnosticate la timp si tratate corespunzator alergiile sezoniere pot provoca unele complicatii. Printre acestea se regasesc:

  • Astm
  • Probleme ale sinusurilor
  • Probleme ale urechilor
  • Problemele de somn.

In cazul unui astm deja existent, alergiile pot duce uneori la o agravarea acestei afectiuni.

 

 

Articol de Elena Rascanu, Medical Editor

Surse de informatie:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hay-fever/in-depth/seasonal-allergies/art-20048343

https://www.yalemedicine.org/conditions/seasonal-allergies

https://www.aaaai.org/Aaaai/media/MediaLibrary/PDF%20Documents/Libraries/EL-Spring-Allergies-patient.pdf

https://magazine.medlineplus.gov/article/what-triggers-seasonal-allergies