Alergiile in sarcina: simptome si tratament

In timpul sarcinii, ai putea observa ca esti mai sensibila la factorii declansatori ai alergiei sau ca alergiile pe care le aveai deja sunt mai suparatoare. Desi motivele exacte pentru care se intampla acest lucru nu sunt clare, acest lucru poate fi cauzat de modificarile hormonale care apar in timpul sarcinii.

De asemenea, este posibil sa dezvolti pentru prima data alergii in timpul sarcinii, dar in cele mai multe cazuri, alergiile exista inainte de conceptie.

De la caz la caz, dar si in functie de severitatea alergiilor, acestea se pot agrava in timpul sarcinii. Datele arata ca aproximativ o treime dintre viitoarele mame constata ca simptomele alergiei tind sa se agraveze in timpul sarcinii. O alta treime considera ca simptomele alergiei raman aceleasi. Si asta in timp ce o treime constata ca simptomele alergiei se imbunatatesc in timpul sarcinii.

Simptome de alergie in timpul sarcinii

Simptomele alergiilor sunt aceleasi pentru femeile insarcinate ca si pentru persoanele care nu sunt insarcinate. Printre simptomele alergice frecvent intalnite in timpul sarcinii se numara:

  • mancarime, ochi lacrimati;
  • stranut;
  • durere sau mancarime in gat;
  • curgerea nasului;
  • congestia sinusurilor.

Rinita de sarcina

Pe de alta parte, daca ai nasul infundat in timpul sarcinii, nu inseamna neaparat ca ai alergie. Femeile insarcinate se confrunta adesea cu nasul infundat. Congestia nazala incepe, de obicei, undeva in al doilea trimestru, determinand umflarea si inmuierea membranelor mucoase. Medicul ar putea diagnostica aceste simptome ca rinita de sarcina.

Poti resimti rinita de sarcina ca si cum ai fi racit sau ca pe o alergie. Ea poate duce la sangerari nazale in timpul sarcinii si/sau dupa ce iti pui picaturi. Rinita de sarcina te poate face sa tusesti si iti poate produce neplaceri, in special in timpul noptii.

Vestea buna este ca rinita de sarcina dispare, de obicei, la scurt timp dupa ce nasti.

Daca ai alergii, cel mai probabil vei avea simptome cum ar fi congestie, tuse, stranut si mancarime la ochi. Daca mancarimea si stranutul nu te afecteaza, ar putea fi vorba despre congestia hormonala cauzata de sarcina. Daca nu esti sigura care este cauza simptomelor , discuta cu medicul tau curant.

Transmiterea alergiilor la copil

Se crede ca simptomele alergiei in timpul sarcinii nu au nici un impact asupra copilului. Genetica este insa un factor major in dezvoltarea alergiilor la copii. Daca un copil are un parinte sau un frate care sufera de alergii, atunci are un risc crescut de a manifesta alergii.

De asemenea, dieta unei viitoare mame in timpul sarcinii poate fi un factor declansator al alergiilor alimentare, astm sau eczema, pentru copil. Un studiu a constatat ca viitoarele mame care au luat multa vitamina D din alimente, au redus riscul copilului lor de a face rinita alergica, dar si alte alergii. Alimentele ce contin multa vitamina D includ produse lactate, cereale, peste, oua si ciuperci.

Medicamente pentru alergii in timpul sarcinii

Fii  foarte precauta atunci cand iei medicamente in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru. Intreaba-ti medicul inainte de a utiliza orice fel de mendicament pentru alergii in timpul sarcinii.

Medicul iti poate recomanda mai intai modalitati de a reduce simptomele, care nu implica medicamente. Acestea includ statul in casa, evitarea declansatorilor de alergii sau utilizarea unui spray nazal.

Antihistaminicele orale trateaza simptomele alergiilor nazale si oculare ale rinitei alergice, dar cel mai bine este sa le iei dupa primul trimestru de sarcina.

Exista antihistaminice orale noi, de a doua generatie. Ele sunt considerate sigure pentru sarcina, conform mai multor studii, si  nu provoaca somnolenta, spre deosebire de antihistaminicele orale de prima generatie (clorfeniramina, difenhidramina, tripelenamina).

Evita utilizarea antihistaminicelor combinate cu un decongestionant in timpul sarcinii. In prezent, exista cercetari in curs de desfasurare cu privire la impactul acestor medicamente asupra mamei si copilului.

Folosirea sprayurilor nazale in timpul sarcinii

Unele spray-uri nazale sunt mai sigure decat altele. Un lucrul bun in ceea ce priveste spray-urile nazale este ca medicamentul actioneaza in primul rand in zona nazala si nu ajunge in restul corpului.

Spray-urile nazale cu corticosteroizi sunt in mare parte sigure. Sunt prescrise femeilor insarcinate cu simptome alergice moderate pana la severe, care dureaza mai mult de cateva zile.

Atentie insa ca unele spray-uri nazale decongestionante nu sunt indicate in sarcina. Exista  studii care indica un risc de malformatii congenitale atunci cand viitoarele mamici folosesc aceste produse. De obicei nu sunt recomandate in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru.

Femeile insarcinate ar trebui sa evite spray-urile nazale cu antihistaminice, deoarece nu exista suficiente cercetari care sa demonstreze siguranta folosirii lor.

In aceste conditii, intreaba intotdeauna medicul inainte sa folosesti un spray nazal si care este cel potrivit pentru tine, precum si despre orice riscuri legate de medicamente.

Vaccinurile impotriva alergiilor

Femeile insarcinate pot continua cu injectiile anti-alergice pe care le-au inceput inainte de a fi insarcinate. Ar trebui sa ramana la doza curenta pe parcursul sarcinii, fara sa o creasca. Daca exista vreo reactie, medicul poate reduce doza.

Nu este recomandat sa incepi vaccinarea impotriva alergiilor in timpul sarcinii. Acest lucru poate declansa modificari intr-un sistem imunitar deja fluctuant si poate provoca o reactie sistemica.

Anafilaxia in timpul sarcinii

Tratamentul anafilaxiei in timpul sarcinii este similar cu tratamentul pentru femeile care nu sunt insarcinate si au alergie la alimente, venin de insecte sau latex. Utilizeaza epinefrina de la primele simptome.

Alaptarea si medicamentele pentru alergii

Alaptarea este o modalitate buna de a creste imunitatea copilului tau, astfel ca este recomandata si incurajata. Medicamentele recomandate pentru utilizare in timpul sarcinii pot fi continuate si in timpul alaptarii. Si asta pentru ca bebelusul primeste mai putine medicamente prin laptele matern decat in uter. Medicul alergolog iti poate recomanda cele mai bune medicamente pentru tine atunci cand alaptezi.

Reducerea simptomelor alergiei in timpul sarcinii fara a lua medicamente

Pentru a-ti reduce simptomele alergiei in timpul sarcinii fara a apela la medicamente, poti lua cateva masuri de protectie.

De exemplu, stai departe de persoanele care fumeaza. Fumul poate agrava alergiile. Totodata, expunerea la fumatul pasiv in timpul sarcinii nu este benefica pentru tine si copilul tau.

Daca esti alergica la polen, incearca sa stai in interior cat mai mult posibil. Daca mergi afara, incearca sa porti ochelari de soare pentru a tine polenul departe de ochi. Cand te intorci in interior, scoate-ti pantofii, spala-te pe maini si pe fata si schimba-ti hainele, astfel incat polenul sa nu ramana cu tine. Pune-ti apoi hainele la spalat. Fa dus si spala-ti parul inainte de a merge la culcare pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor nocturne.

Daca esti alergica la praf, asigura-te ca in casa este curat. Utilizeaza un aspirator cu filtru HEPA, un mop umed sau o matura, pentru a evita ridicarea prafului. O carpa din microfibra este mai buna decat una normala pentru sters praful. Incearca sa stai departe de poduri, subsoluri si alte locuri cu mucegai.

Daca esti alergica la animalele de companie, anunta-ti prietenii care au caini si pisici despre alergia ta inainte de a-i vizita, astfel incat sa aiba timp sa faca se organizeze. Daca esti dintr-o data alergica la propriul tau animal de companie, incearca sa nu il lasi in camera in care dormi sau iti petreci cel mai mult timp.

Alimentele in timpul sarcinii

Dietele de evitare a anumitor alimente in timpul sarcinii nu previn bolile alergice, potrivit Academiei Americane de Pediatrie. Acest lucru inseamna ca femeile insarcinate nu trebuie sa evite alergenii alimentari obisnuiti, cum ar fi arahide, nuci, lapte sau grau.

Desi nicio dieta sau hrana specifica nu poate preveni bolile alergice, studiile au aratat ca un consum de arahide, lapte si grau in primul si al doilea trimestru poate reduce riscul ca un copil sa dezvolte alergie la arahide, rinita alergica si astm.

Medicii spun ca cel mai important lucru pe care il pot face viitoarele mamici este sa aiba o dieta sanatoasa, bogata in fructe si legume, peste si vitamina D. Consumul acestor alimente poate reduce riscul ca un copil sa dezvolte boli alergice.

Discuta cu medicul tau inainte de a face orice modificare care implica dieta in sarcina.

 

 

Surse:

www.pregnancybirthbaby.org.au

www. allergyasthmanetwork.org

www.healthline.com/