Alimentatia potrivita pentru un ficat sanatos

Ficatul joaca un rol cheie in organismul tau, indeplinind functii precum cele de la eliminarea toxinelor din sange si pana la ajutarea digestiei si stocarea vitaminelor, pentru ca organismul sa le foloseasca mai tarziu.

Unele alimente si bauturi pot ajuta la buna functionare a ficatului tau  precum si la prevenirea sau lupta impotriva anumitor boli ale ficatului.

Alimentatia este cu atat mai importanta cu cat ficatul este singurul organ care se poate regenera singur. Astfel, in cazul in care te confrunti cu o leziune sau o infectie a ficatului, este posibil sa te vindeci doar cu ajutorul unui stil de viata sanatos si a consumarii alimentelor potrivite.

Cum ajuta alimentele in functionarea ficatului

Iti poti mentine ficatul sanatos oferindu-i nutrientii necesari de care are nevoie. De exemplu, dieta mediteraneana – care se bazeaza pe consumul echilibrat de fructe, proteine slabe si legume – este o alimentatie excelenta pentru ficat.

Iata ce alimente si bauturi poti include in dieta ta daca vrei sa iti imbunatatesti functia hepatica.

Cafea

Cafeaua consumata zilnic ar putea face mai mult decat sa-ti alunge oboseala in fiecare dimineata. O serie de studii au aratat ca aceasta bautura cu cofeina poate avea un impact pozitiv asupra persoanelor cu boala hepatica cronica.

Studiile au demonstrat rolul cafelei in reducerea enzimelor hepatice, ceea ce sugereaza ca imbunatateste inflamatia din ficat.

De asemenea, medicii recomanda ca persoanele cu boala ficatului gras sa bea mai multe cesti de cafea pe zi. Daca nu ai probleme de sanatate cu ficatul, este posibil sa nu ai nevoie de mai mult de o ceasca de cafea, dar retine ca bautura te poate ajuta la imbunatatirea functiei hepatice.

Pentru a fi cat mai eficienta, este important sa fie cafea fara zahar si lapte.

Ceai

In cazul in care nu consumi cafea, vestea buna este ca ceaiul poate avea beneficii similare pentru ficat. Un studiu din 2016 a constatat ca ceaiul verde ar putea ajuta la prevenirea cancerului de ficat.

Desi sunt in curs de desfasurare unele studii, sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege pe deplin posibilele beneficii ale ceaiului pentru sanatatea ficatului.

Peste si pui

O activitate importanta pe care o face ficatul tau este procesarea diferitelor proteine, grasimi si carbohidrati pentru ca organismul sa le foloseasca. Acesta este motivul pentru care includerea proteinelor sanatoase, cum ar fi pestele si puiul, in dieta ta ajuta ficatul.

Astfel de proteine mai sanatoase contribuie la o dieta mai echilibrata, ajutandu-ti, de asemenea, ficatul sa-si indeplineasca functiile.

Daca nu consumi sau eviti produsele de origine animala, incearca cateva alternative precum:

  • linte;
  • tofu;
  • nuci;
  • mazare;
  • masline si ulei de masline.

Vezi AICI o gama larga de analize pentru evaluarea functiei hepatice, care te vor ajuta sa ai un ficat sanatos.

Masline si ulei de masline

Indiferent daca iti place sa consumi masline sau ulei de masline, retine ca acestea ajuta semnificativ la imbunatatirea sanatatii ficatului tau. In principal, maslinele sunt bogate in vitamina E si antioxidanti – doua elemente benefice pentru ficatul tau.

Si asta pentru ca uleiul de masline creste colesterolul bun, care este de fapt protector pentru ficat impotriva bolilor hepatice grase si, de asemenea, bun si pentru inima.

Nuci

Nucile ofera o cantitate buna de colesterol sanatos, dar sunt, de asemenea, bogate in vitamina E, care s-a dovedit ca ajuta persoanele cu boli hepatice si ficat gras. Sunt, de asemenea, foarte bogate in proteine.

Daca suferi de o boala hepatica avansata sau te confrunti cu pierderea musculara legata de problemele hepatice, te poate ajuta sa consumi zilnic un gram de proteine pentru fiecare kilogram din greutatea ta corporala.

Incerca sa adaugi nuci in salate sau in mesele zilnice. Poti consuma, de asemenea, migdale, alune de padure, fistic sau seminte de dovleac.

Legume cu frunze

Exista motive mai mult decat suficiente pentru a adauga verdeata in dieta ta. Deoarece ficatul este responsabil de formarea controlata a cheagurilor de sange in organism, vitamina K este un nutrient esential care ajuta ficatul in acest rol.

Legumele verzi sau frunzele de spanac, salata, varza sunt bogate in vitamina K si sunt un beneficiu pentru sanatate.

Aceste legume au si glutation, care este un antioxidant sanatos, de ajutor si pentru ficat.

Antioxidantii sunt compusi care protejeaza si reduc efectele inflamatiei asupra ficatului. O cantitate semnificativa de antioxidanti este continuta de fructe precum afine.

Desi sunt inca necesare mai multe cercetari, o serie de studii pe animale au sugerat ca merisoarele si afinele ar putea imbunatati si sanatatea ficatului.

Ovaz

Exista multe beneficii aduse de consumul de fulgi de ovaz. Si asta mai ales pentru ca ofera un aport sanatos de fibre. Pentru un ficat sanatos, evita constipatia. Aceasta favorizeaza acumularea de toxine care sunt in mod normal eliminate din organism prin miscari intestinale.

In plus, un studiu din 2017 sugereaza ca, deoarece ovazul si fulgii de ovaz sunt bogati in fibre solubile numite beta-glucani, ele pot ajuta, de asemenea, la prevenirea obezitatii si a inflamatiei.

In general, ficatul tau este un organ destul de autonom, dar deoarece joaca multe roluri importante in corpul tau, il poate ajuta sa ai o dieta echilibrata.

Discuta cu medicul tau curant inainte de a incepe orice fel de dieta.

Ce ar trebui sa mananci pentru a te asigura ca ficatul tau poate functiona normal

Dieta este ajustata pentru a-ti satisface nevoile individuale. Totusi, iata cateva sfaturi generale despre alimente pentru un ficat sanatos:

Evita alimentele bogate in grasimi, zahar si sare

Stai departe de alimente prajite, inclusiv mancarea de tip fast-food.

Discutati cu medicul tau despre alcool si starea ficatului. Incearca sa eviti alcoolul sau sa il limitezi la cel mult un pahar pe zi daca esti femeie si doua pahare pe zi daca esti barbat.

Manca o dieta echilibrata

Selecteaza alimente din toate grupele: cereale, fructe, legume, carne si fasole, lapte si ulei.

Consuma alimente cu fibre

Fibrele ajuta ficatul sa functioneze la un nivel optim. Fructele, legumele, painea cu cereale integrale, orezul si cerealele asigura nevoile de fibre ale organismului.

Bea multa apa

Apa previne deshidratarea si ajuta ficatul sa functioneze mai bine.

Dieta in caz de boala hepatica

In cazul in care suferi de o boala hepatica, iata ce ar trebui sa mananci.

Dieta pentru boala hepatica a cailor biliare

Boala cailor biliare impiedica bila, un lichid produs in ficat, sa curga in intestinul subtire. In cazul in care suferi de aceasta afectiune, iata cateva recomandari:

  • foloseste inlocuitori de grasimi
  • utilizeaza ulei precum cel de masline, porumb, floarea soarelui, arahide, de seminte de in, deoarece e nevoie de mai putina bila pentru a descompune grasimile decat alte tipuri de ulei.

Ciroza bolii hepatice

Ciroza este cicatrizarea si intarirea ficatului.

Recomandari dietetice:

  • limiteaza sarea si alimentele care contin multa sare;
  • discuta cu medicul tau despre cate proteine trebuie sa contina dieta.

Dieta pentru boala ficatului gras

Boala ficatului gras este acumularea de grasime in celulele hepatice.

Recomandari dietetice:

  • limiteaza alimentele care sunt bogate in calorii;
  • mananca alimente care contin fibre.

Dieta pentru hemocromatoza bolii hepatice

Hemocromatoza este acumularea de fier in ficat.

Recomandari dietetice:

  • nu manca alimente care contin fier;
  • nu folosi oale si tigai de fier;
  • nu lua suplimente cu fier;
  • nu mancati crustacee negatite.

Dieta in caz de boli hepatice cu hepatita C

Hepatita C este o boala a ficatului cauzata de virusul hepatitei C.

Recomandari dietetice:

  • limiteaza alimentele care contin mult fier;
  • nu folositi oale si tigai de fier;
  • limiteaza sarea si alimentele care contin multa sare.

Dieta Wilson pentru boala hepatica

Boala Wilson este acumularea de cupru in organism.

Recomandari dietetice:

  • limiteaza alimentele care contin cupru, cum ar fi ciocolata, nucile, crustaceele si ciupercile;
  • nu folosi oale de cupru;

Ca regula generala, alimentele integrale sunt cele mai bune pentru ficat si organism. Anumite afectiuni ale ficatului pot necesita o dieta specifica. In unele cazuri, persoanele cu boala hepatica avansata ar putea sa nu poata absorbi grasimile pe care le consuma si ar putea fi nevoite sa limiteze uleiurile si pestele gras.

De obicei, se recomanda persoanelor cu hemocromatoza sa evite consumul de fier, in timp ce cei cu hepatita C ar putea fi nevoiti sa-si limiteze aportul de fier si sare. Medicul sau dieteticianul iti poate spune mai multe despre alimentele pe care sa le consumi si pe care sa le eviti.

De asemenea, adreseaza-te medicului daca pierzi mult in greutate intr-o perioada scurta de timp, in ciuda faptului ca manci suficient.  Acest lucru ar putea insemna ca ficatul tau nu proceseaza nutrientii in mod eficient. Este posibil sa fii indrumat catre un dietetician care te va sfatui referitor la orice modificare pe care este necesar sa o faci in dieta ta.

Pe langa consumul de alimente bune pentru ficat, medicul iti poate recomanda sa slabesti daca ai o boala hepatica sau sa te abtii de la consumul de alcool daca ai leziuni hepatice legate de consumul de alcool.

 

Surse:

www.health.clevelandclinic.org

www.liverfoundation.org

www.healthline.com