Ce este amenoreea
Amenoreea este lipsa menstruatiei in anii reproductivi, respectiv intre pubertate si menopauza. Lipsa ciclului menstrual nu inseamna ca esti infertila, dar poate fi un semn al unei probleme de sanatate.
In mod normal, menstruatia apare in preajma pubertatii, iar apoi, vine in fiecare luna, pana la varsta de aproximativ 50 de ani, cand are loc oprirea menstruatiei, moment in care viata reproductiva se incheie si apare menopauza. De asemenea, absenta menstruatiei poate avea loc si in timpul sarcinii si pe perioada alaptarii. In afara acestor cauze, daca menstruatia nu are loc in momentele in care te-ai asteapta, inseamna ca te confrunti cu amenoree.
Tipuri de amenoree
Exista doua tipuri de amenoree, respectiv amenoree primara si amenoree secundara.
Amenoree primara
Amenorea primara este atunci cand menstruatia nu incepe in timpul pubertatii. Potrivit specialistilor, daca menstruatia nu debuteaza pana la varsta de 16 ani, persoana respectiva ar trebui sa se adreseze medicului. Amenoreea primara este rar intalnita.
Amenoree secundara
Amenoreea secundara este atunci cand menstruatia a debutat, dar, la un moment dat apare lipsa ciclului menstrual fara sarcina sau alaptare. Oprirea brusca a menstruatiei este normala atunci cand ramai insarcinata sau in timpul alaptarii, dar in lipsa acestora poate fi simptom al unei probleme medicale. Se estimeaza ca amenoreea secundara afecteaza aproximativ 4% dintre femei de-a lungul vietii.
Un medic va lua in considerare un posibil diagnostic de amenoree secundara daca:
- ai avut menstruatii regulate si apoi nu mai ai de minim 3 luni;
- ai avut menstruatii neregulate si apoi nu mai ai de minim 6 luni.
Simptome amenoree
Pe langa faptul ca nu ai menstruatie, exista si alte simptome pe care le poti avea, in functie de cauza sau boala care intarzie menstruatia. Astfel, te-ai putea confrunta cu:
- durere in zona pelvina;
- schimbari de dispozitie;
- dureri de cap;
- acnee;
- pierderea parului;
- cresterea parului pe fata;
- o secretie laptoasa din sani;
- lipsa dezvoltarii sanilor – in amenoreea primara.
Amenoree cauze sau de ce nu imi vine menstruatia
Cauza pentru care nu iti vine menstruatia va fi, probabil, diferita pentru amenoreea primara si secundara, astfel:
Cauze amenoree primara
O cauza comuna a amenoreei primare este data de antecedentele familiale de menstruatie intarziata. Cu toate acestea, uneori, exista o problema genetica. Conditiile genetice care pot impiedica functionarea corecta a ovarelor includ:
- sindromul Turner;
- sindromul de insensibilitate la androgeni, care duce la niveluri ridicate de testosteron;
- defecte MĆ¼lleriene.
Un defect MĆ¼llerian este o malformatie a organelor de reproducere, in care uterul si trompele uterine nu se formeaza asa cum ar trebui. De asemenea, poate exista o problema structurala legata de organele genitale care este prezenta inca de la nastere. Exista si cazuri in care uterul si trompele uterine pot lipsi. Uneori, apar probleme de fuziune, in care trompele nu se imbina corect.
Totodata, de exemplu in caz de sindrom Mayer-Rokitansky-KusterHauser (MRKH), ovarele, sanii si clitorisul se formeaza corect, dar nu exista deschidere vaginala, iar colul uterin si uterul pot sa nu fie formate corect. In acest caz, dezvoltarea reproductiva nu va urma modelul normal si este posibil ca menstruatia sa nu fie posibila.
Cauze amenoree secundara
In cazul amenoreei secundare, menstruatia se poate opri din mai multe motive. Printre acestea se numara:
- o afectiune ginecologica;
- o boala grava;
- stres fizic;
- un indice de masa corporala (IMC) foarte scazut.
Cand indicele de masa corporala scade sub 19, riscul de a dezvolta amenoree secundara creste semnificativ.
Pierdere in greutate, exercitii fizice si stres
Pierderea grava in greutate poate rezulta dintr-o boala fizica sau o tulburare de alimentatie. De asemenea, exercitiile fizice intense pot provoca amenoree secundara. Amenoreea secundara este des intalnita in randul femeilor care alearga pe distante lungi, dar si in randul dansatoarelor profesioniste de balet.
De asemenea, tulburarile emotionale severe sau stresul extrem pot determina oprirea brusca a menstruatiei.
Medicamente
Unele medicamente, cum ar fi contraceptivele care contin doar progesteron si o serie de medicamente psihiatrice pot determina oprirea menstruatiei.
Alte medicamente care afecteaza menstruatia includ:
- antipsihotice;
- chimioterapia cancerului;
- antidepresive;
- medicamente pentru tensiunea arteriala;
- medicamente pentru alergii.
Boli care opresc menstruatia
Amenoreea poate rezulta si dintr-o boala pe termen lung, cum ar fi:
- sindromul ovarelor polichistice (SOP);
- insuficienta ovariana prematura;
- probleme talamice sau pituitare.
Problemele pituitare sau o tiroida subactiva pot duce la un dezechilibru hormonal, iar acest lucru poate duce la probleme cu ciclul menstrual. Acestea pot fi cauzate de:
- o tumoare benigna sau canceroasa in glanda pituitara;
- o glanda tiroida supra sau subactiva.
Factori de risc
Factorii de risc pentru amenoree includ:
- Istoric familial de amenoree sau menopauza precoce;
- Afectiune genetica sau cromozomiala care afecteaza ovarele sau uterul;
- Obezitate sau subponderabilitate;
- Tulburare de alimentatie;
- Dieta severa;
- Stres;
- Boala cronica.
Complicatii amenoree
Amenoreea nu pune viata in pericol, darĀ unele cauze pot duce la complicatii pe termen lung, asa ca lipsa ciclului menstrual ar trebui intotdeauna investigata de un medic. Daca suferi de amenoree, esti expusa unui risc mai mare de a dezvolta:
- Infertilitate si probleme cu sarcina: daca nu ovulezi si nu ai menstruatie, nu poti ramane insarcinata. Atunci cand dezechilibrul hormonal este cauza amenoreei, aceasta poate provoca, de asemenea, avort spontan sau alte probleme legate de sarcina.
- Stresul psihologic: a nu avea perioade menstruale poate fi stresant, mai ales pentru femeile tinere;
- Osteoporoza si bolile cardiovasculare: aceste doua probleme pot fi cauzate de lipsa de estrogen suficient. Osteoporoza este o slabire a oaselor. Bolile cardiovasculare includ atac de cord si probleme cu vasele de sange si muschiul inimii.
- Dureri pelvine: daca o problema anatomica cauzeaza amenoreea, aceasta poate provoca si durere in zona pelviana.
Diagnosticare amenoree
Deoarece sunt o multime de factori care provoca amenoree, poate dura un timp pentru a gasi cauza exacta a acesteia.
Medicul va analiza mai intai istoricul tau medical si iti va face un examen fizic si pelvin. Daca esti activa sexual, medicul ti-ar putea recomanda mai intai efectuarea unui test de sarcina, pentru a exclude aceasta cauza.
Poate fi nevoie de mai multe tipuri de investigatii pentru a afla ce cauzeaza amenoreea. Astfel, medicul poate apela la unul sau mai multe dintre urmatoarele mijloace:
- Analize de sange: acestea masoara nivelurile anumitor hormoni din sange, inclusiv hormonul foliculostimulant (FSH), hormonul stimulator al tiroidei, prolactina si hormonii masculini. Prea mult sau prea putin din acesti hormoni pot interfera cu ciclul menstrual.
- Teste imagistice: acestea pot arata anomalii ale organelor de reproducere sau localizarea tumorilor. Testele includ ultrasunete, tomografie computerizata (CT) si imagistica prin rezonanta magnetica (RMN).
- Test de provocare hormonala: medicul iti va administra pastile pentru revenirea ciclului menstrual. Acestea sunt un medicament hormonal care ar trebui sa duca la provocarea menstruatiei atunci cand incetezi sa il mai iei. In caz contrar, acest lucru poate insemna ca in spatele amenoreei se afla o lipsa de estrogen.
- Histeroscopie: aceasta este o procedura prin care medicul introduce o camera minuscula iluminata prin vagin si col uterin, pentru a examina si verifica interiorul uterului.
- Screening genetic: aceste analize au rolul de a cauta modificari genetice care iti pot impiedica functionarea ovarelor. Teste cromozomiale (cariotip): acestea identifica secventele lipsa, suplimentare sau rearanjate din cromozomi, pentru a ajuta la identificarea anomaliilor care pot cauza amenoree, inclusiv analizeaza cromozomii X care pot lipsi partial sau complet (sindromul Turner).
Tratament amenoree
Tratamentul amenoreei va depinde de cauza care a provocat-o si poate include:
- o dieta si un plan de exercitii fizice care te ajuta sa mentii o greutate sanatoasa;
- tehnici de management al stresului;
- reducerea nivelului de exercitii fizice;
- tratament hormonal (medicamentos), prescris de medic;
- chirurgie (in cazuri rare);
In plus, medicul iti poate recomanda cateva tratamente pentru a ajuta cu efectele secundare ale amenoreei, respectiv:
- terapia cu estrogeni, pentru ameliorarea bufeurilor si a uscaciunii vaginale;
- suplimente de calciu si vitamina D, pentru a mentine sanatatea oaselor;
- antrenamentul de forta, precum ridicarea greutatilor sau efectuarea de exercitii pentru a-ti intari muschii.
In ceea ce priveste interventia chirurgicala, operatia pentru amenoree este rara. Medicul iti poate recomanda acest lucru daca ai:
- o malformatie fizica care impiedica sangerarea vaginala, ca un sept vaginal sau himenul intact;
- tumora pituitara;
- tesut cicatricial uterin.
Cat dureaza lipsa menstruatiei
Majoritatea cazurilor de amenoree sunt tratabile. Odata cu inceperea tratamentului, menstruatia ar trebui sa revina regulat. Poate dura cateva luni pentru ca menstruatia sa reapara, dar in cele mai multe cazuri, va reveni.
Tratamentul pentru amenoree se va concentra pe afectiunea care o provoaca. Terapia de substitutie hormonala sau pilulele contraceptive pot fi administrate ca tratament pentru amenoree secundara.
De asemenea, o afectiune tiroidiana sau pituitara poate fi tratata cu medicamente, in timp ce anomaliile fizice pot necesita interventii chirurgicale.
Surse: