ACTH este un hormon sintetizat si secretat de glanda hipofiza. Aceasta este localizata in cutia craniana, inferior de creier, la nivelul seii turcesti a osului sfenoid. De asemenea, glanda pituitara este impartita in doua regiuni diferite din punct de vedere functional:
- adenohipofiza;
- neurohipofiza.
Adenohipofiza este localizata anterior. Aceasta are rol in sinteza si eliberarea in circulatie a urmatorilor hormoni:
- corticotropina (ACTH);
- tireotropina (TSH);
- somatotropina (STH);
- gonadotropinele (FSH si LH).
Neurohipofiza este localizata in partea posterioara a glandei. Aceasta are rol in stocarea hormonilor sintetizati la nivelul hipotalamusului. Printre hormonii aflati la nivel neurohipofizar se regasesc:
- ocitocina;
- hormonul antidiuretic (ADH).
Secretia de ACTH este stimulata de hormonul de eliberare al corticotropinei (CRH). Acesta este sintetizat si secretat la nivel hipofizar. CRH actioneaza la nivelul hipoifizei determinand cresterea sintezei si a secretiei de ACTH.
Dupa eliberarea in circulatia sanguina, hormonul ACTH actioneaza asupra glandei suprarenale. Acesta stimuleaza sinteza si eliberarea in circulatie a cortizolului (hormonul stresului). Se remarca prezenta unei bucle de feedback intre hipotalamus, adenohipofiza si glanda suprarenala. Astfel, o scadere a concentratiei sanguine a cortizolului va declansa o crestere a secretiei de CRH. Asadar, aceste mecanisme de secretie a hormonilor indica faptul ca hipofiza controleaza activitatea altor glande endocrine.
Testul pentru dozarea hormonului ACTH reprezinta o analiza medicala importanta folosita pentru diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor asociate cu o secretie inadecvata a cortizolului. Printre acestea se regasesc:
- sindromul Cushing;
- boala Cushing;
- boala Addison;
- hipopituitarismul.
De asemenea, medicul poate recomanda efectuarea unor teste complementare pentru dozarea nivelului de cortizol. Astfel, rezultatele celor doua analize medicale ajuta la stabilirea localizarii procesului lezional, a cauzei care determina simptomatologia pacientului.