Utile

Dictionar de analize

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Toate

ACTH

Pret
63 lei
Scopul testului

Hormonul adenocorticotrop are rolul de a stimula producerea de cortizol. Acesta este un hormon steroid sintetizat de către glandele suprarenale și este important pentru reglarea glicemiei, proteinelor și a metabolismului lipidic, inhibând răspunsul sistemului imunitar și ajutând la menținerea tensiunii arteriale. Acest test măsoară cantitatea de ACTH din sânge.

Ce masoara

Nivelul ACTH-ului măsurat din sânge este corelat, de obicei, cu nivelul măsurat din sânge al cortizolului, pentru a ajuta la diagnosticarea și monitorizarea condițiilor asociate cu creșterea sau cu deficiența de cortizol din organism. Aceste condiții includ:

  • boala Cushing: excesul de cortizol care este cauzat de o tumoră producătoare de ACTH din glanda pituitară (de obicei, o tumoare benignă);
  • sindromul Cushing: se referă la simptome și semne asociate cu excesul de cortizol. În plus față de boala Cushing, sindromul Cushing poate fi cauzat de o tumoare suprarenală, de hiperplazia suprarenală, de utilizarea unei medicații cu steroizi sau de o tumoare producătoare de ACTH, localizată în afara hipofizei (ectopic), cum ar fi plămânii;
  • boala Addison (insuficiența suprarenală primară): scăderea producției de cortizol ca efect al distrugerii glandei suprarenale;
    -!!! insuficiența suprarenaliană secundară: scăderea producției de cortizol din cauza disfuncției glandei pituitare (hipofizară);
  • hipopituitarismul: disfuncția sau distrugerea glandei pituitare, care duce la scăderea sau la blocarea producției de hormoni de către glanda pituitară, incluzând producția
    ACTH-ului.

Monitorizarea atât a ACTH-ului, cât și a cortizolului pot ajuta la diferențierea unora dintre aceste condiții, deoarece nivelul ACTH-ului este, în mod normal, invers proporțional cu nivelul de cortizol.

Dacă este detectat un nivel anormal, medicul va face teste suplimentare pentru a ajuta la confirmarea diagnosticului și la determinarea cauzelor.

Cand se face

Testul de ACTH este indicat atunci când testarea cortizolului arată un nivel anormal și când persoana în cauză are semne și simptome asociate cu excesul sau cu deficitul de cortizol.

Creșterea cortizolului poate cauza simptome precum:

  • obezitate, cu majoritatea grăsimii localizate pe trunchi, dar nu pe brațe și pe picioare;
  • grăsimea localizată între umeri;
  • față rotunjită și roșie;
  • piele fragilă și subțire;
  • vergeturi pe abdomen;
  • slăbiciune musculară;
  • acnee;
  • infecția pielii;
  • creșterea părului corporal

Acestea sunt, de obicei, însoțite de creșterea tensiunii arteriale, de un nivel scăzut al potasiului, de creșterea bicarbonatului, de creșterea glicemiei și, uneori, de diabet.

Oamenii cu o producție insuficientă de cortizol pot prezenta simptome precum:

– slăbiciune musculară;

– fatigabilitate;

– scăderea în greutate;

– creșterea pigmentării pielii, chiar și în zone neexpuse la soare;

– scăderea apetitului;

– diaree, greață și vărsături;

– amețeli;

– poftă de sare.

Acestea sunt însoțite adesea de tensiune arterială scazută, de hipoglicemie, hiponatremie, hiperpotasemie, hipercalcemie. Simptomele care apar în hipopituitarism sunt:

  • pierderea poftei de mâncare;
  • oboseală;
  • ciclu menstrual neregulat;
  • disfuncția organelor sexuale (hipogonadism);
  • scăderea apetitului sexual;
  • urinări frecvente pe timp de noapte;
  • pierderi în greutate inexplicabile;
  • bufeuri;
  • sensibilitate la frig.

Când afecțiunea este cauzată de o tumoare hipofizară (de obicei, benignă), persoana afectată poate avea și simptome ascociate cu compresia celulelor și nervilor din apropiere. De pildă, tumora poate provoca o schimbare a unui tipar de dureri de cap. De asemenea, poate afecta nervii care controlează vederea, provocând simptome precum „viziunea de tunel” (incapacitatea de a vedea lucruri în lateral), pierderea vederii în arii strict localizate sau efectul de vedere dublă.

Indicatii recoltare

Se recoltează o probă de sânge dintr-o venă a brațului.

Interpretare rezultate

În multe cazuri, interpretarea rezultatelor poate fi complexă. Nivelurile de ACTH și cortizol variază pe parcursul zile. În mod normal, ACTH-ul are cel mai ridicat nivel dimineața și cel mai scăzut nivel seara. Acesta va stimula producția de cortizol, care va urma aceeași curbă de creștere, dar după ACTH și va avea nivelul cel mai scăzut noaptea. Condițiile care afectează producția de ACTH și de cortizol perturbă adesea această variație diurnă. Rezultatele pentru testele de ACTH și cortizol sunt de cele mai multe ori evaluate împreună. Tabelul următor indică variațiile de ACTH și de cortizol în diferite afecțiuni care implică glandele suprarenale și glanda pituitară (hipofiza).

Afecțiune
Cortizol
ACTH
Boala CushingCrescutCrescut
Tumoră suprarenalăCrescutScazut
Tumora producătoare de ACTH

localizată în afara hipofizei

CrescutCrescut
Boala AddisonScăzutCrescut
HipopituitarismScăzutScăzut sau normal

 

Nivelurile crescute de ACTH pot indica un diagnostic de boală Cushing, boală Addison, de hiperactivitate, de neoplazie endocrină multiplă (glande endocrine care formează tumori) sau de tumoare producătoare de ACTH localizată în afara hipofizei.

Niveluri scăzute de ACTH pot fi corelate cu o tumoare suprarenală, cu o medicație pe bază de steroizi sau cu hipopituitarismul.

Este imposibil să distingi boala Cushing de o tumoare producătoare de ACTH localizată in afara hipofizei doar prin măsurarea cortizolului și ACTH-ului. O varietate de alte teste sunt, de obicei, utilizate pentru a ajuta clinicianul să pună diagnosticul corect. Testând modificările nivelului de cortizol pe durata unui tratament  medicamentos care are rolul de a stimula sau suprima producția de hormoni, ajută, în unele cazuri, clinicianul să pună diagnosticul corect.

Ce sa intrebi medicul
  • Cum interpretați rezultatul testului meu? Care credeți că este cea mai probabilă explicație pentru rezultatul testului?
  • Care este diferența între boala Cushing și sindromul Cushing?
  • Ce este boala Addison?

Pentru programare completează formularul de mai jos:

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / Poliana in legatura cu serviciile medicale solicitate.

    Analize si oferte medicale

    Oferte medicale

    Slider Pachet Infertilitate preview
    pret avantajos
    Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
    Afla care este pasul urmator
    472 lei
    378 lei
    Slider Pachet BTS
    pret avantajos
    Analize pentru situatii discrete
    9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
    374 lei
    281 lei
    SLIDER Pachet Viitoare Mame-preview
    pret avantajos
    Analizele pentru cea mai frumoasa perioada
    9 analize indicate pentru planificarea bebelusului
    218 lei
    174 lei
    Suna acum Cere programare