Dictionar de analize

Inapoi la index

Alaninaminotransferaza (ALT/GPT/TGP)

Pret: 17 lei

Scopul testului

Scopul unui test ALT este de a ajuta la evaluarea stării de sănătate a ficatului. Deteriorarea celulelor hepatice poate determina scurgerea ALT în sânge, astfel încât un test ALT poate ajuta la detectarea problemelor hepatice.
ALT este, de obicei, testat împreună cu alte enzime hepatice și compuși din sânge. Împreună, aceste măsurători pot fi utilizate pentru diagnosticare, screening și monitorizare.

Diagnosticul este o testare care are loc după ce simptomele au apărut. Scopul său este de a găsi cauza simptomelor. Testarea ALT poate fi utilă în diagnosticarea într-un context în care apar simptome ce pot fi asociate problemelor hepatice, cum ar fi greață și vărsături, dureri abdominale, mâncărimea pielii, icter, oboseală și pierderea apetitului.

Screeningul este o testare prin care se încearcă descoperirea problemelor de sănătate înainte de apariția oricăror simptome. În unele afecțiuni hepatice, nivelurile de ALT din sânge pot crește înainte de apariția simptomelor, astfel încât testarea ALT și a altor enzime hepatice pot fi prescrise pentru detectarea precoce. Screeningul este mai probabil să fie recomandat dacă aveți factori de risc pentru boli hepatice, cum ar fi consumul intens de alcool, diabet zaharat, obezitate sau antecedente familiale de probleme hepatice. Chiar dacă nu aveți factori de risc, medicul dumneavoastră vă poate prescrie teste care măsoară ALT în timpul controalelor de sănătate de rutină.

Monitorizarea include toate metodele disponibile pentru a urmări evoluția stării dumneavoastră. Dacă ați avut înainte o boală hepatică sau un test anormal de ALT, testarea periodică poate fi utilizată pentru a vedea cum se schimbă nivelul în timp. Testele ALT și enzimele hepatice pot monitoriza, de asemenea, efectele secundare ale tratamentelor cu medicamente care pot afecta sănătatea și funcționarea ficatului.

Ce masoara

Un test ALT măsoară nivelul enzimei alanină aminotransferază din sângele dumneavoastră.

ALT este una dintre numeroasele enzime care ajută ficatul să funcționeze corect. Deși cantități mici de ALT pot fi găsite în alte părți ale corpului, ea se găsește predominant în ficat.

În cele mai multe cazuri, ALT nu este măsurată de la sine. În schimb, ALT este în mod normal una dintre mai multe măsurători dintr-un panou hepatic sau un panou metabolic complet. Efectuarea mai multor măsurători împreună cu ALT oferă mai mult context pentru evaluarea sănătății ficatului.

Cand se face

Testarea ALT este adecvată într-o serie de circumstanțe medicale diferite. Este adesea prescris ca test de diagnostic inițial, dacă aveți simptome care ar putea fi explicate printr-o problemă de bază care vă afectează ficatul.

Chiar dacă aveți simptome generale, un test panou care include ALT poate fi utilizat în procesul de diagnosticare. Pachetul de evaluare a funcției ficatului – incluzând ALT – , poate face parte dintr-o evaluare de bază în îngrijirea de urgență sau în camera de urgență.

Ca instrument pentru detectarea precoce a bolii hepatice, ALT poate fi măsurată periodic, împreună cu alte enzime hepatice, chiar dacă nu aveți niciun simptom. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda screening care urmărește nivelul ALT dacă aveți un risc mai mare de boală hepatică.

Testarea ALT poate fi inclusă și în controalele medicale tipice, deși există rezerve că screeningul practicat la scară largă oferă mai multe beneficii decât dezavantaje, cum ar fi costurile medicale suplimentare și procedurile medicale inutile.

Testarea ALT ulterioară poate fi utilizată dacă ați avut un test anterior cu un rezultat anormal. Dacă ați fost diagnosticat cu boală hepatică în trecut, testele repetate ale ALT pot ajuta la monitorizarea situației date de boală. Când medicul dumneavoastră vă prescrie un medicament care vă poate afecta ficatul, testarea ALT poate fi un instrument pentru a urmări efectele secundare nedorite.

Interpretare rezultate

Raportul de testare ar trebui să aibă o linie care să indice atât nivelul dumneavoastră de ALT, cât și intervalul de referință pe care laboratorul îl folosește pentru a clasifica nivelurile ALT ca normale sau anormale. În cele mai multe cazuri, ALT va fi măsurată în unități pe litru (U/L) sau unități internaționale pe litru (UI/L).

Când examinați rezultatele, rețineți că nu există un interval de referință universal pentru ALT. Pot exista variații în metodele de laborator care afectează ceea ce este considerat normal.
Din acest motiv, este important să vă uitați la intervalul oferit de laboratorul specific care v-a analizat sângele.

Cel mai adesea, ALT este testată împreună cu alte enzime și proteine hepatice într-un test panel. Raportul de testare va arăta nivelurile și intervalul de referință al laboratorului pentru fiecare măsurătoare. Acest lucru este important deoarece concluziile vor fi trase prin prin analizarea și interpretarea tuturor componentelor testului.

Nivelurile ridicate de ALT pot fi rezultatul deteriorării sau lezării celulelor hepatice. Deoarece ALT este cel mai concentrat în ficat, rezultatele anormale ale testului ALT sunt în general asociate cu afecțiuni care afectează ficatul, cum ar fi inflamația (hepatita) și cicatricea (ciroza).

În același timp, nivelul de ALT poate fi crescut fără nicio problemă de sănătate subiacentă. Mulți factori pot afecta nivelul de ALT și, în majoritatea cazurilor, un nivel ridicat de ALT nu este un semn de boală hepatică severă.
Pentru a interpreta rezultatul testului, medicul dumneavoastră ia în considerare mai mulți factori, printre care starea de sănătate din prezent și istoricul de sănătate, precum și nivelurile altor măsurători din testul dumneavoastră. În plus, medicul poate lua în considerare factori individuali care vă pot influența nivelul normal de ALT, inclusiv:

  • ExerciÈ›iul fizic – exerciÈ›iile intense sau extreme pot determina o creÈ™tere temporară a nivelurilor de ALT;
  • Medicamentele – o serie de medicamente È™i suplimente pot modifica nivelul de ALT;
  • Genul (Masculin/Feminin) – bărbaÈ›ii au, de obicei, niveluri mai ridicate de ALT decît femeile, despre care se consideră că sunt legate de diferenÈ›ele hormonale;
  • MenstruaÈ›ia – nivelurile de ALT pot creÈ™te sau scădea pe parcursul ciclului menstrual;
  • Vârsta – există o tendință ca nivelul ALT să scadă odată cu înaintarea în vârstă, deÈ™i motivul exact pentru aceasta nu este cunoscut;
  • Indicele de masă corporală – mai multe studii de cercetare au găsit o asociere între nivelurile de ALT È™i indicele de masă corporală, ceea ce poate schimba interpretarea rezultatelor testelor la persoanele cu obezitate.

Când nivelurile de ALT sunt foarte mari, poate fi un semn al unei probleme hepatice acute. Creșterea ușoară sau moderată, mai ales dacă persistă la mai multe teste în timp, poate fi un indicator al unei boli cronice. Cu toate acestea, gradul de înălțare în sine nu este un predictor de încredere al amplorii leziunii hepatice.

Deoarece multe tipuri de probleme hepatice pot determina creșterea nivelului de ALT, doar testul în sine nu poate identifica o cauză de bază. Deși mai puțin frecvent, ALT poate fi crescută ca urmare a unei boli din afara ficatului. Privirea modului în care ALT se leagă de alte enzime hepatice poate oferi indicii care pot ajuta medicul să vă evalueze situația și să vă recomande testele necesare ulterior.

Medicul dumneavoastră vă poate ajuta cel mai bine să înțelegeți diverșii factori care afectează interpretarea testului ALT și ce înseamnă rezultatele pentru sănătatea dumneavoastră generală.

Ce sa intrebi medicul

O conversație cu medicul dumneavoastră despre testul ALT vă poate ajuta să vă asigurați că sunteți informat despre rezultatele dumneavoastră. Unele dintre următoarele întrebări pot facilita acoperirea
informațiilor-cheie atunci când discutați cu medicul dumneavoastră:

  • Care a fost nivelul meu de ALT? A fost în intervalul de referință normal?
  • Au fost măsuraÈ›i È™i alÈ›i parametri? Dacă da, rezultatele au fost normale sau anormale?
  • Ce înseamnă rezultatele testelor pentru sănătatea mea generală?
  • RecomandaÈ›i vreo analiză ulterioară? Dacă da, care sunt È™i care sunt beneficiile È™i riscurile lor?

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare