Scopul unui test ALT este de a ajuta la evaluarea stării de sănătate a ficatului. Deteriorarea celulelor hepatice poate determina scurgerea ALT în sânge, astfel încât un test ALT poate ajuta la detectarea problemelor hepatice.
ALT este, de obicei, testat împreună cu alte enzime hepatice și compuși din sânge. Împreună, aceste măsurători pot fi utilizate pentru diagnosticare, screening și monitorizare.
Diagnosticul este o testare care are loc după ce simptomele au apărut. Scopul său este de a găsi cauza simptomelor. Testarea ALT poate fi utilă în diagnosticarea într-un context în care apar simptome ce pot fi asociate problemelor hepatice, cum ar fi greață și vărsături, dureri abdominale, mâncărimea pielii, icter, oboseală și pierderea apetitului.
Screeningul este o testare prin care se încearcă descoperirea problemelor de sănătate înainte de apariția oricăror simptome. În unele afecțiuni hepatice, nivelurile de ALT din sânge pot crește înainte de apariția simptomelor, astfel încât testarea ALT și a altor enzime hepatice pot fi prescrise pentru detectarea precoce. Screeningul este mai probabil să fie recomandat dacă aveți factori de risc pentru boli hepatice, cum ar fi consumul intens de alcool, diabet zaharat, obezitate sau antecedente familiale de probleme hepatice. Chiar dacă nu aveți factori de risc, medicul dumneavoastră vă poate prescrie teste care măsoară ALT în timpul controalelor de sănătate de rutină.
Monitorizarea include toate metodele disponibile pentru a urmări evoluția stării dumneavoastră. Dacă ați avut înainte o boală hepatică sau un test anormal de ALT, testarea periodică poate fi utilizată pentru a vedea cum se schimbă nivelul în timp. Testele ALT și enzimele hepatice pot monitoriza, de asemenea, efectele secundare ale tratamentelor cu medicamente care pot afecta sănătatea și funcționarea ficatului.