Dictionar de analize

Inapoi la index

Albumina urinara

Pret: 45 lei

Scopul testului

Albumina este o proteină care se găsește în mod normal în sânge și, de obicei, rinichii rețin cea mai mare parte din ea, pentru a nu fi eliminată. Testarea albuminei urinare verifică nivelul de albumină din urină, deoarece prezența unor cantități anormale din această proteină în urină pot indica probleme renale. Există mai multe metode pentru măsurarea albuminei din urină: testarea rapidă, care se efectuează pe un stick, determinarea raportului dintre albumină și creatinină dintr-un eșantion de urină spontană sau determinarea albuminei în urina de 24 de ore. Testele de albumină urinară sunt adesea folosite pentru screening-ul și diagnosticarea bolilor renale. Ele pot ajuta, de asemenea, la urmărirea parametrilor în cazul unei boli și a răspunsului rinichilor la tratament.

Ce masoara

Un test de albumină urinară este o măsurare a albuminei proteice. Albumina este o proteină comună în sânge, care ajută la menținerea fluxului din vasele de sânge. Albumina ajută, de asemenea, la transportul substanțelor, inclusiv al enzimelor și al vitaminelor, prin sânge către organism.

În timp ce albumina ar trebui să fie găsită în sânge, foarte puțină albumină ar trebui să ajungă în urină, dacă rinichii funcționează corect. Diferite tipuri de teste de albumină urinară sunt concepute pentru a detecta albumina în urină:

  • Un test de stick de urină se face folosind o bandă de testare care se colorează diferit în funcÈ›ie de cantitatea de albumină din probă.
  • O probă de urină de 24 de ore necesită colectarea urinii dintr-o zi, în totalitate. Laboratorul măsoară apoi cantitatea totală de albumină din respectivul eÈ™antion complet.
  • Un test de raport albumină-creatinină măsoară atât albumina, cât È™i creatinina
    într-o probă unică, cunoscută și sub numele de probă de urină spontană. Creatinina este un produs secundar chimic al activității musculare normale și este în mod normal îndepărtată din organism în urină. Producția zilnică totală de creatinină este relativ consistentă, astfel încât un test de raport albumină-creatinină este o modalitate de a estima nivelul total zilnic de albumină din urină fără a fi nevoie să faceți o probă completă de urină de 24 de ore.

Un test pe stick (test rapid) nu oferă o măsurare exactă a albuminei.

O probă de urină de 24 de ore oferă o măsurătoare de albumină care este, de obicei, listată ca miligrame pe 24 de ore (mg/24 ore).

Un test de raport albumină-creatinină este raportat în miligrame de albumină per gram de creatină (mg/g) găsit într-un decilitru de urină. Acest lucru poate fi, de asemenea, exprimat în unități internaționale, care sunt măsurate în miligrame pe milimol. (mg/mmol).

Unele laboratoare sau profesioniști din domeniul sănătății pot raporta rezultatele testelor de albumină urinară utilizând o rată estimată de excreție a albuminei (eAER). eAER este un calcul cu o formulă care corelează raportul albumină-creatinină cu capacitatea de a ajusta nivelul zilnic așteptat al creatininei pe baza unor factori individuali, cum ar fi greutatea corporală, vârsta și sexul. Deși nu este utilizat pe scară largă, eAER poate fi cel mai util pentru pacienții cu producție zilnică anormală de creatinină.

Cand se face

Testele de albumină urinară pot fi utilizate în diferite contexte medicale.

Pentru diagnostic, acestea sunt, în general, efectuate dacă există simptomele unei posibile insuficiențe renală. Modificările urinare, umflarea feței și corpului și mâncărimile inexplicabile sunt exemple de simptome care pot fi asociate cu probleme renale. În aceste cazuri, se poate efectua un test de albumină urinară împreună cu alte teste ale funcției renale.

Screeningul cu un test de albumină în urină este recomandat numai pentru unele persoane. Pentru persoanele fără factori de risc pentru boli de rinichi, dezavantajele acestei testări, inclusiv costurile financiare și potențialele acțiuni subsecvente inutile, sunt considerate a fi mai mari decât beneficiile potențiale. Ca atare, acest screening nu este recomandat populației în general.

În schimb, screeningul este, de obicei, rezervat persoanelor care prezintă un risc mai mare de a avea probleme renale. Testarea albuminei urinare este recomandată persoanelor cu diabet zaharat, iar această testare se poate face în fiecare an pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Screeningul este, de asemenea, recomandat persoanelor cu unul sau mai mulți dintre următorii factori de risc pentru boli de rinichi:

  • hipertensiune arterială;
  • antecedente familiale de boli cronice de rinichi;
  • obezitate;
  • fumat;
  • boli cardiovasculare;
  • apartenenÈ›a la anumite grupuri rasiale sau etnice.

Dacă ați avut un nivel anormal de albumină în urină sau ați fost diagnosticat cu boală renală în trecut, este posibil să fie necesare teste repetate pentru a monitoriza nivelurile de albumină urinară. În aceste cazuri, medicul poate solicita probe de urină 24 de ore, pentru a măsura mai precis cantitatea de albumină.

Indicatii recoltare

Există trei modalități principale prin care puteți face un test de albumină de urină: un test rapid de urină, o probă de urină spontană sau o probă de urină de 24 de ore.

Testul rapid de urină și testele de urină spontană sunt probe unice, care sunt obținute în mod normal într-un cabinet medical, spital sau laborator. Raportul specific
albumină-creatinină poate fi determinat
dintr-o probă de urină spontană, dar nu și dintr-un test rapid.

Un test de urină de 24 de ore necesită să colectați toată urina pe care o produceți timp de o zi, indiferent de locul în care vă aflați.

Interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor poate depinde de tipul de test de albumină urinară pe care îl efectuați, precum și de situația generală de sănătate și de motivul pentru care testul a fost prescris.

Dacă aveți un test rapid de urină, banda de testare își va schimba culoarea la câteva minute după ce a fost în contact cu urina. În funcție de culoarea sa, medicul sau asistenta medicală poate vedea dacă testul a înregistrat niveluri ridicate de albumină.

Pentru un test de raport albumină-creatinină, rezultatul va fi, în general, enumerat în miligrame de albumină pe gram de creatinină (mg/g). Pentru o probă de urină de 24 de ore, vor fi afișate gramele totale de albumină din proba de zi întreagă (g/zi sau g/24 ore).

Albuminuria este termenul medical pentru niveluri ridicate de albumină proteică.

Este important de știut că niciuna dintre aceste condiții nu se bazează pe un singur test. În schimb, un diagnostic de albuminurie moderată sau sever crescută necesită niveluri ridicate la cel puțin două din trei teste, pe o perioadă de trei până la șase luni.

Identificarea albuminuriei este importantă, deoarece poate fi un semn al bolii renale. Niveluri mai ridicate de albuminurie sunt asociate cu o progresie mai rapidă a problemelor renale. Albuminuria este frecventă în condiții precum diabetul și hipertensiunea arterială, care pot avea efecte negative grave asupra rinichilor. Nivelurile ridicate de albumină urinară sunt, de asemenea, considerate a fi un potențial factor de risc pentru probleme cardiovasculare

Nu toate cazurile de niveluri ridicate de albumină urinară sunt cauzate de probleme renale. Exercițiile fizice viguroase, infecțiile tractului urinar, febra și diverse tipuri de inflamații pot duce la creșteri temporare ale nivelului albuminei. Testele repetate sunt folosite pentru a diagnostica albuminuria, în parte din cauza potențialului acestui tip de situații de a influența nivelurile de albumină urinară.

În general, cu cât mai puțină albumină în urină, cu atât mai bine. Cantități crescute de albumină pot fi legate de un risc mai mare de probleme cardiovasculare, chiar dacă nivelurile se încadrează în limitele normale.

Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a înțelege cel mai bine rezultatele testului de albumină din urină. Interpretarea testului necesită luarea în considerare a rezultatelor testelor împreună cu starea generală de sănătate, factorii de risc și simptomele. Medicul dumneavoastră este în cea mai bună poziție pentru a revizui acești factori și pentru a explica ce înseamnă ei pentru sănătatea dumneavoastră.

Ce sa intrebi medicul

Pentru a vă îmbunătăți înțelegerea testului de albumină urinară, puteți pune unele dintre următoarele întrebări atunci când discutați rezultatul testului cu medicul dumneavoastră:

  • Ce tip de test de albumină urină am avut?
  • Care a fost rezultatul meu? A fost normal sau anormal?
  • Cum interpretaÈ›i rezultatul testului meu? Care credeÈ›i că este cea mai probabilă explicaÈ›ie pentru rezultatul testului?
  • Ar trebui să repet acest test? Dacă da, cât de des?
  • Cât de precis este testul de albumină urinară pe care l-am avut?

• Sugerați alte teste pentru urmărire? Care sunt avantajele și dezavantajele diferitelor opțiuni de testare ulterioară?

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare