Anticoagulantul lupic a fost identificat pentru prima data in anul 1950, cand a fost observat la pacientii cu lupus eritematos sistemic, dar si la cei cu alte boli autoimune. Desi initial a fost asociat in mod specific cu lupusul, ulterior s-a descoperit ca anticorpul poate aparea si la persoanele fara lupus, in cadrul altor afectiuni autoimune sau infectioase.
Anticoagulantul lupic este un anticorp anormal care afecteaza coagularea sangelui si face parte din grupul de anticorpi cunoscuti sub numele de anticorpi antifosfolipidici. Chiar daca numele sugereaza o conexiune cu boala lupus, acest anticorp nu este specific pentru lupus, ci poate fi prezent si in alte afectiuni autoimune sau poate aparea izolat.
Acest compus ataca fosfolipidele, componente ale membranelor celulare, dar si proteinele care se leaga de ele. Desi denumirea de anticoagulant sugereaza ca ar preveni coagularea, in realitate prezenta acestui anticorp creste riscul de trombembolism, adica de formarea de cheaguri de sange, conducand la o tendinta crescuta de coagulare.
La femeile insarcinate, anticoagulantul lupic poate conduce la formarea de trombi la nivelul placentei, blocand in acest mod circulatia sangelui catre fat. Astfel, apar complicatii, precum:
- avortul spontan;
- nasterea prematura;
- preeclampsia;
- mortalitatea fetala.
Aceasta analiza este indicata cand se doreste determinarea prezentei si a concentratiei de anticoagulant lupic din sange. Testul este recomandat de medic pentru:
- diagnosticarea sindromului antifosfolipidic;
- determinarea cauzei de tromboza repetata, avorturi spontane recurente;
- evaluarea riscului de tromboze;
- monitorizarea evolutiei bolilor autoimune.