Chlamydia trachomatis este o bacterie Gram negativa, frecvent intalnita in infectiile cu transmitere sexuala. Infectiile cu aceasta bacterie pot fi asimptomatice sau cu simptome nespecifice. Prin urmare, multe persoane nici nu stiu ca fost infectate cu Chlamydia. Pentru a evidentia o infectie anterioara sau o infectie cronica, este indicata analiza pentru identificarea si dozarea anticorpilor anti-Chlamydia trachomatis IgG.
Testul este utilizat cu scopul de a identifica:
infectia anterioara;
infectia cronica;
infectia recurenta (cand nivelul anticorpilor este mai crescut la repetarea analizei).
Ce masoara
Aceasta analiza permite identificarea si dozarea anticorpilor anti-Chlamydia trachomatis IgG din sangele pacientului. La primul contact cu bacteria, sistemul imunitar sintetizeaza anticorpi de tip IgM, care ulterior dispar din circulatie. Acestia sunt inlocuiti de anticorpii IgG.
Sensibilitatea acestei analize este foarte ridicata, ceea ce face ca acuratetea rezultatelor sa fie crescuta. Metodele utilizate pentru determinarea titrului de anticorpi sunt pe baza de chemiluminiscenta.
Cand se face
Analiza este indicata cand sunt prezente semne si simptome sugestive pentru infectia cu Chlamydia trachomatis. Astfel, la femeie semnele care pot indica infectia sunt reprezentate de:
disurie (disconfort la urinare);
scurgeri vaginale;
prurit (mancarime);
senzatie de arsura;
dispareunie (disconfort in timpul actului sexual);
sangerari dupa actul sexual;
dismenoree (durere menstruala).
Barbatii care se confrunta cu infectia cu Chlamydia trachomatis pot avea urmatoarele manifestari:
disurie;
secretie uretrala;
durere pelvina sau lombara.
Analiza pentru dozarea anticorpilor anti-Chlamydia este indicata si in cazul persoanelor care se confrunta cu dificultati in conceperea unui copil. Una dintre complicatiile infectiei cronice cu aceasta bacterie este infertilitatea. Identificarea cauzei infertilitatii creste sansele obtinerii unei sarcini.
In cazul femeilor care doresc sa aiba un copil sau sunt deja insarcinate, analiza este recomandata pentru a stabili daca exista riscul transmiterii infectiei la fat. Manifestarile care pot aparea la un nou-nascut infectat cu Chlamydia trachomatis pot fi reprezentate de:
conjunctivita;
Pregatirea pentru analiza
Efectuarea acestei analize nu necesita o pregatire prealabila. Prelevarea probei de sange poate fi realizata in orice moment al zilei. Pentru a spori gradul de confort in timpul recoltarii, este util a purta haine comode, lejere, care permit expunerea cu usurinta a zonei plicii cotului, de unde este obtinuta proba de sange in majoritatea cazurilor.
Indicatii recoltare
Prelevarea probei de sange se face prin punctie venoasa. Procedura este minim invaziva si nu determina un disconfort semnificativ. Suplimentar, are avantajul unei durate scurte de realizare.
Pacientul este rugat sa se aseze comod pe scaun. Ulterior, este aplicat un garou la nivelul bratului, pentru a evidentia planul venos si a usura recoltarea. Se alege vena unde va fi efectuata punctia venoasa si se curata tegumentul cu alcool sanitar. Punctia venoasa consta in introducerea acului in vena, proces care produce un mic disconfort pacientului, dar care se remite spontan in cateva secunde. Un volum mic de sange este stocat intr-un recipient special (vacutainer) si trimis la laboratorul de analize medicale pentru prelucrare.
La finalul procedurii, garoul este indepartat, iar la nivelul zonei unde a fost efectuata punctia este aplicat un plasture. Acesta are rolul de a preveni infectiile.
Este indicat a mentine o usoara presiune asupra locului de unde a fost obtinuta proba de sange. In acest mod, scade riscul de sangerare si formare a echimozelor.
Interpretare rezultate
Rezultatele analizei sunt eliberate de laboratorul de analize medicale in 2-3 zile. Interpretarea acestora se realizeaza de catre medic. In functie de starea clinica a pacinetului si istoricul medical, medicul va face cele mai potrivite recomandari pentru mentinerea unei stari optime de sanatate.
Rezultat pozitiv
Un rezultat pozitiv semnifica identificarea anticorpilor anti-Chlamydia trachomatis IgG in sangele pacientului. Aceasta semnifica existenta:
infectiei cronice;
infectiei recurente.
In aceasta situatie este important a merge la un consult medical si a respecta indicatiile medicul si tratamentul recomandat de acesta.
Rezultat negativ
Obtinerea unui rezultat negativ reprezinta absenta anticorpilor anti-Chlamydia trachomatis. Acesta este sugestiv pentru lipsa infectiei.
Ce sa intrebi medicul
Infectiile cu transmitere sexuala reprezinta un subiect care nu este preferat a fi dezbatut de catre pacienti. Insa, cunoasterea riscurilor asociate cu acestea este utila pentru o gestionare eficienta a acestora. In cadrul consultatiei, pacientul poate adresa medicului unele intrebari, precum:
Care este interpretarea rezultatelor obtinute?
Este necesara administrarea unui tratament?
Cum pot fi diminuate complicatiile pe termen lung?
Care sunt metodele eficiente prin care simptomele pot fi ameliorate?
Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.