Dictionar de analize

Inapoi la index

Anticorpi anti-Epstein BARR VCA IgM

Pret: 61 lei

Scopul testului

Epstein Barr este un virus care determina o boala numita mononucleoza infectioasa. Infectia poate fi detectata prin determinarea anticorpilor IgM. La contactul cu virusul, sistemul imunitar sintetizeaza anticorpi de tip IgM, ce au rolul de a reduce multiplicarea virala si de a proteja organismul.

Analiza care identifica anticorpii anti-Epstein Barr VCA igM este utilizata cu scopul de a:

  • diagnostica infectia cu acest virus;
  • realiza diagnosticul diferential intre o infectie data de acest virus sau alti agenti patogeni;
  • identifica daca infectia este recenta sau cronica.

Ce masoara

Prin intermediul acestei analize sunt identificati si dozati anticorpii IgM, primii anticorpi care se formeaza la contactul cu virusul. Acestia sunt markerii unei infectii acute. Se formeaza la scurt timp dupa infectare si dispar dupa aproximativ 4-6 saptamani.

Este important a diagnostica infectia cu virusul Epstein Barr, deoarece riscul de transmitere este foarte crescut. Modalitatile principale de transmitere ale acestei afectiuni pot fi:

  • contactul cu persoanele infectate;
  • contactul cu suprafetele contaminate;
  • utilizarea la comun a tacamurilor sau a obiectelor de igiena personala;

Dupa infectare, urmeaza perioada de incubare, in care virusul se multiplica. Ulterior, simptomele specifice bolii apar la cateva saptamani de la contactul cu virusul. In perioada de vindecare, concentratia virala scade. Insa, chiar si dupa disparitia simptomelor, virusul ramane in stare latenta in organism. In cazul unui sistem imunitar compromis, virusul se poate reactiva.

Cand se face

Medicul recomanda efectuarea analizei pentru depistarea anticorpilor IgM daca suspecteaza prezenta virusului Epstein Barr. Printre manifestarile asociate acestei infectii se afla:

  • febra;
  • frison;
  • adenopatii cervicale (marirea in volum a ganglionilor limfatici);
  • odinofagie (durere la inghitire);
  • hepatomegalie (cresterea in volum a ficatului);
  • splenomegalie (cresterea in volum a splinei);
  • fatigabilitate (oboseala accentuata);
  • cefalee (durere de cap).

Analiza poate fi recomandata si persoanelor diagnosticate cu infectia data de virusul Epstein Barr. In aceasta situatie, medicul urmareste titrul de anticorpi. O scadere a acestora fata de valoarea initiala este sugestiva pentru un tratament eficient. Insa, daca titrul anticorpilor ramane neschimbat sau creste, sunt necesare masuri terapeutice suplimentare.

Pregatirea pentru analiza

Obtinerea probei de sange pentru realizarea acestei analize nu necesita o pregatire speciala a pacientului. Proba poate fi prelevata in orice moment al zilei. Insa, pentru a creste gradul de confort in timpul recoltarii, este indicat ca pacientul sa poarte imbracaminte confortabila, care sa permita expunerea cu usurinta a bratului, zona utilizata frecvent pentru realizarea punctiei venoase.

Indicatii recoltare

Procedura de recoltare are o durata scurta si nu determina un disconfort crescut pacientului. Initial, pacientul este rugat sa se aseze confortabil pe scaun. Ulterior, zona unde se realizeaza punctia este expusa si se realizeaza asepsia cu alcool sanitar. In acest mod, este prevenita aparitia infectiilor.

La nivelul bratului se aplica un garou, cu scopul de a reduce fluxul de sange si a evidentia mai bine venele. Ulterior, se realizeaza punctia venoasa, prin intermediul unui ac fin. Un volum mic de sange este stocat intr-un vacutainer (tub special), ce va fi prelucrat pentru determinarea anticorpilor formati impotriva virusului Epstein Barr.

Dupa finalizarea procedurii de recoltare a sangelui, pacientul este rugat sa mentina o usoara compresie la nivelul zonei unei a fost realizata punctia. In acest mod, riscul de aparitie al echimozelor se reduce semnificativ.

Interpretare rezultate

Rezultatele se obtin in aproximativ 2-3 zile. Este indicat a fi interpretate de medic, pentru stabilirea unui diagnostic corect si a unui plan terapeutic adecvat. De cele mai multe ori, unitatea de masura utilizata pentru evaluarea anticorpilor este U/ml (unitati pe mililitru). Insa, poate varia in functie de aparat.

Intervalele de referinta reprezinta limitele intre care concentratia Anticorpi anti-Epstein Barr VCA IgM este considerata normala. Valorile pot varia in functie de laboratorul de analize unde se realizeaza masurarea si aparatura folosita. Intrebati laboratorul despre intervalele folosite.

Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv semnifica identificarea anticorpilor IgM anti-Epstein Barr in sangele pacientului. In aceasta situatie, medicul prescrie un tratament corespunzator.

Rezultat negativ

Obtinerea unui rezultat negativ este sugestiva pentru lipsa detectarii anticorpilor anti-Epstein Barr IgM si a infectiei. Daca pacientul prezinta simptome care creeaza disconfort, medicul poate recomanda efectuarea investigatiilor suplimentare.

Ce sa intrebi medicul

Gestionarea optima a starii de sanatate necesita o informare adecvata a pacientului referitoare la patologia cu care a fost diagnosticat. De aceea, este indicat ca in cadrul consultului, acesta sa adreseze intrebarile si nelamuririle pe care le are medicului, precum:

  • Ce semnificatie are rezultatul analizei?
  • Care este cea mai potrivita abordare terapeutica?
  • Exista un risc mai mare de a dezvolta si alte afectiuni asociate virusului Epstein Barr?
  • Ce schimbari ale stilului de viata pot contribui la ameliorarea simptomelor?
  • Cum poate fi evitata infectarea in viitor?

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare