Utile

Dictionar de analize

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Toate

Anticorpi ANTI-HCV (Screening)

Pret
39 lei
Scopul testului

Scopul testarii anticorpilor Anti-HCV este de a determina daca o persoana a fost infectata cu virusul hepatitei C, de a evalua o infectie acuta sau cronica si de a ghida si monitoriza tratamentul pacientului.

Infectiile cu HCV sunt clasificate ca acute sau cronice:

 •  Hepatita acuta C: Hepatita acuta C apare in primele sase luni dupa ce o persoana este expusa la virus. La debutul bolii, hepatita acuta C este usoara si poate sa nu provoace simptome. Din acest motiv, majoritatea persoanelor cu hepatita acuta C nu stiu ca au aceasta infectie. La aproximativ un sfert dintre pacienti, sistemul imunitar lupta impotriva infectiei cu HCV si virusul este eliminat din organism.
 • Hepatita cronica C: Daca organismul unui pacient nu este capabil sa lupte impotriva virusului, acesta va dezvolta hepatita cronica C. Majoritatea hepatitelor acute cu virus C progreseaza spre hepatita cronica, situatie care o intalnim la aproximativ 75% pana la 85% dintre pacienti. Diagnosticarea precoce a hepatitei cronice cu virus C este importanta, deoarece tratamentul prompt poate preveni complicatiile legate de aceasta afectiune: bolile hepatice, insuficienta hepatica si cancerul hepatic.

Virusul hepatitei C se gaseste in sange si alte fluide corporale ale unei persoane cu aceasta infectie. In Statele Unite, cel mai frecvent mod de infectare cu virusul hepatitei C este impartirea acelor folosite pentru a injecta droguri.

Mai rar, o persoana este infectata cu virusul hepatitic C in alte moduri, inclusiv in timpul nasterii, prin relatii sexuale cu o persoana infectata cu HCV si prin intrarea in contact cu sangele infectat. In prezent, nu exista un vaccin care sa previna hepatita C.

Medicul poate recomanda testarea hepatitei C pentru screening, diagnostic si pentru a ghida si monitoriza tratamentul:

 • Screening: Testele de screening cauta o boala inainte ca o persoana sa aiba simptome. Deoarece hepatita acuta C nu are adesea simptome, screening-ul este o modalitate importanta de a diagnostica hepatita C inainte ca aceasta sa provoace leziuni hepatice.
 • Diagnostic: Cand un pacient are semne sau simptome de hepatita virala, medicii folosesc teste de hepatita pentru a diagnostica cauza hepatitei. Testarea hepatitei C poate distinge HCV de alte cauze de hepatita, inclusiv hepatita A si hepatita B.
 • Tratament: Odata ce un pacient este diagnosticat, testele pot determina tipul specific de hepatita C. Exista mai multe tipuri de hepatita C si cunoasterea tipului ajuta la determinarea tratamentului adecvat.â

Testarea hepatitei C poate masura si cantitatea de virus din sange. Masurarea modificarilor cantitatii de HCV in timp ii ajuta pe medici sa inteleaga daca tratamentul este eficient.

Ce masoara

Testarea hepatitei C identifica anticorpii impotriva virusului hepatitei C, detecteaza ARN viral si/ sau determina tulpina hepatitei C.

Testarea hepatitei C poate implica mai multe teste diferite:

 • Testul anticorpilor de hepatita C (anti-HCV): Anticorpii sunt o parte a raspunsului organismului la o infectie. Testarea anticorpilor hepatitei C arata daca un pacient a fost sau nu expus la virusul hepatitei C la un moment dat in viata. Daca acest test este pozitiv, urmatorul pas este testarea ARN-ului hepatitei C, care iti poate spune daca ai o infectie curenta.
 • Testul ARN pentru hepatita C: ARN-ul este un tip de material genetic din virusul hepatitei C care poate fi detectat in sange. Daca rezultatele testelor sunt pozitive dupa un test de anticorpi pentru hepatita C, medicii folosesc un test ARN pentru hepatita C cu scopul de a cauta si/ sau masura cantitatea de virus din sange. Testele calitative ARN HCV pot detecta prezenta ARN HCV, in timp ce testele cantitative ARN HCV masoara cantitatea de ARN HCV. Intelegerea cantitatii de HCV din sange ajuta la monitorizarea raspunsului la tratament.
 • Testul genotipului: Exista cel putin sase tipuri de hepatita C, care sunt numite si tulpini sau genotipuri. Tratamentul pentru hepatita C depinde de tulpina, astfel incat testarea genotipului pentru a ghida tratamentul se efectueaza la pacientii care sunt diagnosticati cu o infectie cu HCV.
Cand se face

Atunci cand este utilizat pentru depistarea precoce la pacientii fara simptome de hepatita C, screening-ul este recomandat cel putin o data pentru toti adultii cu varsta de 18 ani sau peste, cu exceptia localitatilor cu prevalenta foarte scazuta a HCV. Screening-ul este, de asemenea, recomandat in timpul sarcinii si pentru pacientele de orice varsta cu factori de risc pentru infectia cu HCV. La pacientii cu factori de risc, se recomanda screening-ul periodic atat timp cat factorii de risc persista.
Factorii de risc pentru HCV includ:

 •  Consumul curent sau trecut de droguri injectabile
 • O transfuzie de sange sau un transplant de organ inainte de iulie 1992
 • Dializa renal
 •  Contactul cu ace, inclusiv la locul de munca si in timp ce iti faci tatuaje sau piercing-uri
 • Desfasurarea activitatii sau locuirea intr-o inchisoare
 • Nasterea dintr-o mama cu hepatita C
 • Infectia cu HIV
 • Sexul neprotejat

Testarea hepatitei C poate fi recomandata pentru pacientii cu simptome de hepatita sau cu o expunere cunoscuta la hepatita C. Daca un pacient dezvolta simptome de hepatita fara o expunere cunoscuta la HCV, medicii prescriu de obicei un panou de hepatita virala acuta care cauta dovezi ale hepatitei A, B si C intr-o proba de sange.

Desi, adesea, hepatita C nu provoaca simptome, pacientii pot dezvolta simptome in decurs de una pana la trei luni de la contractarea virusului. Simptomele pot include:

 • Urina dec uloare galben inchis
 • Oboseala
 • Temperatura
 •  Scaune pamantii sau gri
 •  Durere in abdomen sau articulatii
 • Greata, varsaturi sau pierderea poftei de mancare
 •  Icter sau piele si ochi galbui

Testarea hepatitei C poate fi efectuata si atunci cand testele hepatice sunt anormale sau cand se diagnosticheaza cauza leziunilor hepatice existente.

Indicatii recoltare

Testarea hepatitei C se efectueaza dintr-o proba de sange. Probele de sange pot fi recoltate de un medic, asistent medical, tehnician sau alt furnizor de servicii medicale din vena unui pacient adult, folosind un ac mic, sau din calcaiul unui copil.

Interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor testelor pentru hepatita C necesita evaluarea rezultatelor mai multor teste in acelasi timp si se face cel mai bine sub indrumarea unui medic sau specialist.
In general, un test de anticorpi HCV este raportat ca pozitiv sau negativ, dar poate fi raportat si ca reactiv sau nereactiv. Rezultatele testarii cantitative ARN-HCV sunt raportate ca un numar de copii de virus prezente, numite si incarcatura virala. Daca nu este prezent niciun virus sau daca nivelul de incarcatura virala este prea mic pentru a fi detectat, rezultatul este adesea raportat ca negativ sau nedetectat. Diagnosticarea hepatitei cronice C implica testarea pozitiva atat pentru anti-HCV, cat si pentru ARN HCV la sase luni sau mai mult dupa infectia initiala.

Ce sa intrebi medicul

Pacientii care primesc testarea hepatitei C pot gasi util sa puna intrebari despre rezultatele testelor lor. Intrebarile de luat in considerare includ:

 • Ce tip de test(e) pentru hepatita C am primit?
 • Care a fost rezultatul testului meu?
 •  Cum interpretati rezultatele testelor pentru hepatita C pe care le-am avut?
 •  Am nevoie de teste ulterioare in functie de rezultatul testului meu?

Pentru programare completează formularul de mai jos:

  Analize si oferte medicale

  Oferte medicale

  reducere aniversara
  S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
  Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
  0 lei
  0 lei
  pachet avantajos
  Analizele pentru monitorizarea rinichilor leneși
  4 analize la preț corect
  73 lei
  52 lei
  pentru cei curajosi
  Analizele pentru barbati curajosi
  15 analize uzuale pentru starea de bine a barbatilor
  321 lei
  262 lei