Anticorpii anti-mitocondriali sunt imunoglobuline sintetizate de catre sistemul imunitar impotriva unei lipoproteine ce se afla in componenta membranei mitocondriale. Mitocondria este un organit cu rol in producerea energiei, care se afla in orice celula.
Aceasta analiza identifica si determina titrul anticorpilor anti-mitocondriali din sange pacientului. Deoarece, acesti anticorpi sunt markeri pentru ciroza biliara primitiva, medicul recomanda analiza cand suspecteaza prezenta acestei afectiuni. Analiza poate fi utilizata si in cadrul diagnosticului diferential al afectiunilor hepatice.
Ce masoara
Analiza este utilizata pentru a detecta titrul anticorpilor anti-mitocondriali. Exista 9 tipuri de anticorpi anti-mitocondriali, numerotati de la M1 la M9. Dintre acestia, subtipurile M2 si M9 sunt cel mai des asociati cu ciroza biliara primitiva.
Anticorpii anti-mitocondriali sunt prezenti la 95% dintre pacientii cu ciroza biliara primitiva. Aceasta afectiune determina functionarea anormala a ficatului prin distrugerea progresiva a cailor biliare interlobulare. In ultima stadiu de evolutie, apare ciroza hepatica.
Cand se face
Analiza pentru determinarea acestor anticorpi este indicata cand medicul suspecteaza prezenta unei patologii hepatice. Printre semnele si simptomele care indica afectarea ficatului se afla:
icter (coloratie galbuie a mucoaselor si a tegumentului);
prurit (mancarime);
durere abdominala;
oboseala;
hepatomegalie (marire in volum a ficatului).
Ciroza biliara primitiva nu este singura afectiune asociata cu prezenta anticorpilor anti-mitocondriali. De aceea, in cadrul procesului de diagnosticare, medicul poate recomanda efectuarea si altor investigatii suplimentare.
Pregatirea pentru analiza
Pentru aceasta analiza nu este necesara o pregatire speciala a pacientului. Proba de sange poate fi prelevata in orice moment al zilei, atat à jeun, cat si postprandial (dupa masa).
Indicatii recoltare
Anticorpii sunt dozati din sange, de aceea este necesara o proba de sange venos. De cele mai multe ori, aceasta se obtine de la o vena situata la nivelul plicii cotului. Procesul de prelevare al probei are o durata scurta si nu creeaza disconfort pacientului.
La finalul prelevarii, la nivelul tegumentului se aplica un plasture, pentru a reduce riscul de infectare. Pacientul este rugat sa mentina o presiune usoara, ce are rol in oprirea sangerarii si evitarea formarii echimozelor.
Interpretare rezultate
Rezultatele sunt elaborate de catre laboratorul de analize medicale in aproximativ 2-3 zile*. Pentru o interpretare corecta, este necesar a consulta medicul.
*estimare valabilă doar pentru locațiile din București
Rezultat pozitiv
Determinarea unor valori crescute ale anticorpilor anti-mitocondriali sugereaza prezenta cirozei biliare primitive sau a unei alte afectiuni hepatice. Este important de stiut faptul ca titrul anticorpilor nu este proportional cu simptomele, evolutia sau prognosticul bolii.
Rezultat negativ
In cazul in care analiza nu identifica prezenta anticorpilor anti-mitocondriali, aceasta poate sugera lipsa bolii hepatice. Daca simptomele sunt prezente, medicul poate recomanda efectuarea unor investigatii suplimentare.
Ce sa intrebi medicul
In cadrul consultului, pacientul este incurajat sa intrebe medicul nelamuririle pe care le are. In acest mod, intelege cum se manifesta boala, dar si care sunt metodele optime pentru a o gestiona. Exemple de intrebari care pot fi adresate medicului sunt:
Ce semnificatie au rezultatele obtinute la analize?
Sunt necesare investigatii suplimentare?
Cum se administreaza corect tratamentul?
Ce modificari ale stilulului de viata sunt indicate?
Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.