Utile

Dictionar de analize

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Toate

Anticorpi anti – nucleari (AAN)

Pret
70 lei
Scopul testului

Testul ANA determină anticorpii antinucleari în sângele unei persoane. ANA sunt un tip de anticorpi numiți auto-anticorpi și, la fel ca alți anticorpi, ei sunt produși de sistemul imunitar. În timp ce anticorpii sănătoși protejează corpul împotriva diferiților agenți patogeni, precum virusurile și bacteriile, auto-anticorpii cauzează disfuncții prin atacarea în mod greșit a celulelor sănătoase și a țesuturilor.

Testul ANA necesită o probă de sânge ce este, de obicei, recoltată din brațul pacientului. Testarea anticorpilor ANA este utilizată pentru a ajuta la diagnosticarea și determinarea diferitelor boli autoimune ce pot afecta un pacient.

Ce masoara

Testul de anticorpi antinucleari detectează și măsoară cantitatea de anticorpi antinucleari în sângele unui pacient. Anticorpii antinucleari atacă nucleul celulelor sănătoase, motiv pentru care ei se numesc „antinucleari”. Nucleul este centrul de comandă al celulei, trimițând semnale care declanșează funcții importante ale celulei.

ANA confundă proteinele normale din nucleul celulelor ca fiind străine sau periculoase, declanșând astfel un proces inflamator în care corpul începe să se atace singur.

Mulți oameni au o cantitate mică de autoanticorpi în sânge, iar nivelul ANA crește uneori direct proporțional cu vârsta. De fapt, până la o treime dintre adulții sănătoși, cu vârste de peste 65 de ani, pot prezenta rezultate pozitive pentru ANA. Când sunt detectate cantități mari de autoanticorpi, se poate semnala o tulburare autoimună.

Cand se face

Medicul îi poate recomanda pacientului testarea anticorpilor antinucleari atunci când acesta are simptomele unei tulburări autoimune. Cele mai comune simptome sunt:

 • febra;
 • eczema;
 • oboseala;
 • simptomele articulare precum durerea și umflarea;
 • durerile musculare.

Odată ce un pacient este diagnosticat cu o boală autoimună, repetarea testului ANA nu este necesar. Testarea ANA nu este utilizată pentru a monitoriza boala pacientului sau răspunsul la tratament.

Indicatii recoltare

Se efectuează un test de anticorpi antinucleari dintr-o probă de sânge.

Interpretare rezultate

Există o multitudine de metode ce măsoară ANA. Cea mai comună metodă utilizată este testul fluorescent al anticorpilor antinucleari (FANA). Un raport al acestui test include o interpretare  negativă sau pozitivă, nivelurile ANA și modelele anticorpilor găsite în timpul testului.

O interpretare negativă indică faptul că autoanticorpii nu au fost detectați în proba de sânge a pacientului și prezența unei tulburări autoimune este puțin probabilă. O interpretare pozitivă indică faptul că sunt detectați autoanticorpii în proba de sânge a pacientului.

Un rezultat pozitiv al testului ANA nu indică întotdeauna că pacientul are o boală autoimună. Mulți pacienți sănătoși prezintă rezultate pozitive pentru ANA. Rezultatele pozitive pot fi corelate, de asemenea, cu o infecție virală, cu medicația luată sau cu alte condiții non-autoimune. Dacă rezultatele testului sunt pozitive, medicul poate sugera efectuarea unor teste suplimentare, mai ales dacă pacientul prezintă simptomele unei boli autoimune.

Rezultatele pentru testarea ANA pot include un titru. Testarea titrului anticorpilor măsoară cantitatea de anticorpi din sânge și este adesea raportată ca o fracție de 1:160. Intervalele de referință indică o fracție minimă a titrului care este considerat un rezultat pozitiv al testului.

Intervalele de referință pentru testele ANA pot fi controversate. Laboratoarele pot varia raportul în ceea ce privește interpretarea pozitivă pentru ANA. Pacienților le-ar putea fi util să discute cu medicul lor despre intervalele de referință.

Majoritatea rapoartelor de testare FANA descriu, de asemenea, aspectele nucleare produse în timpul testului. În timpul testării FANA, un colorant fluorescent este prins de anticorpi, lucru ce deosebește aspectele nucleare atunci când sunt vizualizate la un microscop. În timp ce un anumit aspect nuclear nu poate diagnostica definitiv o condiție de sănătate, unele modele sunt asociate cu tulburări sigure. Acestea îi pot oferi clinicianului, de asemenea, indicii despre tipul anticorpilor antinucleari prezenți în sângele pacienților și pot semnala nevoia de teste adiționale. Aspectele nucleare descrise:

 • omogen;
 • pestriț;
 • centromer;

O altă metodă de testare ANA este testarea în fază solidă. Aceasta reprezintă o sumă de tehnici utilizate pentru evaluarea probelor de sânge și pentru identificarea anticorpilor specifici. Testul poate fi recomandat în același timp cu testul ANA, numindu-se panelul ANA. Uneori, poate fi recomandat după testul ANA, pentru o identificare mai fină a tipurilor de anticorpi prezenți.

Tulburările autoimune pot fi dificil de diagnosticat și pacienților le-ar putea fi util să meargă la un reumatolog, pe langă medicul lor curant, pentru interpretarea rezultatelor testelor ANA. Reumatologii sunt specialiști ce se focusează pe bolile autoimune și pe afecțiunile mușchilor, oaselor și articulațiilor. Reumatologii sunt capabili să răspundă la întrebări despre tulburările autoimune și să interpreteze rezultatele testului ANA.

Ce sa intrebi medicul

Pacienții care discută cu medicii lor despre testul anticorpilor antinucleari pot considera util să recapituleze următoarele întrebări:

 • Cum ar trebui să mă pregătesc pentru acest test ?
 • Vor fi efectuate testele adiționale sau panelurile în același timp ca și testul anticorpilor antinucleari ?
 • Cum poate rezultatul testului meu să mă ajute să înțeleg cauza simptomelor mele ?
 • Am nevoie de teste care să vină în completarea rezultatului testului meu?

Pentru programare completează formularul de mai jos:

  Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / Poliana in legatura cu serviciile medicale solicitate.

  Analize si oferte medicale

  Oferte medicale

  Slider Pachet Infertilitate preview
  pret avantajos
  Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
  Afla care este pasul urmator
  472 lei
  378 lei
  Slider Pachet BTS
  pret avantajos
  Analize pentru situatii discrete
  9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
  374 lei
  281 lei
  SLIDER Pachet Viitoare Mame-preview
  pret avantajos
  Analizele pentru cea mai frumoasa perioada
  9 analize indicate pentru planificarea bebelusului
  218 lei
  174 lei
  Suna acum Cere programare