Utile

Dictionar de analize

Toate A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Anticorpi Anti-Rh

Pret
65 lei
Scopul testului

Importanta acestei analize este mare pentru mai multe categorii de pacienti. Astfel, dozarea anticorpilor anti-Rh este recomandata de medic cu scopul de a:

 • evidentia anticorpii la o femeie insarcinata Rh- ce a avut anterior o sarcina cu fat Rh+;
 • lua masurile necesare in cazul unei femei Rh+ insarcinata cu un fat Rh- pentru a preveni boala hemolitica a nou-nascutului;
 • identifica imunizarea la o femeie Rh- care a suferit un avort, sarcina ectopica, hemoragie materno-fetala, dezlipire de placenta cand a fost insarcinata cu un fat Rh+;
 • evalua sangele ce urmeaza a fi utilizat pentru transfuzii.
Ce masoara

Rh sau D reprezinta un antigen care se afla la nivelul hematiilor. Persoanele care prezinta acest antigen sunt considerate a fi Rh+, iar cele care nu prezinta antigenul, Rh-. In situatia in care o persoana Rh- intra in contact cu sangele unei persoane Rh+ prin transfuzie, spre exemplu, aceasta va dezvolta anticorpii anti-Rh. Anticorpi determina o reactie puternica de hemoliza, adica de rupere a membranei eritrocitelor (hematiilor), conducand la complicatii severe. Aceasta complicatie apare la un contact ulterior cu sange Rh+, cum se poate intampla pe parcursul unei transfuzii sau a unei sarcini cu fat Rh+.

Cand se face

Dozarea anticorpilor anti-Rh este recomandata:

 • inainte de a primi o transfuzie de sange;
 • la inceputul sarcinii unei femei cu Rh-;
 • anterior efectuarii unor proceduri medicale in timpul sarcinii (amniocenteza, biopsie de vilozitati coriale, cordocenteza);
 • in cazul unei hemoragii antepartum.

Pentru obtinerea unor rezultate concludente si interpretarea acestora cu usurinta este important ca pacienta sa ii spuna medicului istoricul medical, dar si informatii, precum:

 • grupa sa de sange;
 • grupa de sange a partenerului;
 • numarul de sarcini;
 • complicatii ale sarcinii;
 • transfuziile de sange primite;
 • administrarea de imunoglobuline anti-Rh.
Indicatii recoltare

Prelevarea probei de sange se poate realiza in orice moment al zilei. Pacientul nu necesita o pregatire speciala inainte de recoltare. Se prefera realizarea unei punctii de la nivelul unei vene a plicii cotului. Zona este facil de accesat, ceea ce face ca procedura sa dureze aproximativ 5 minute. Prelevarea se face numai ce s-a realizat asepsia cu alcool sanitar. In timpul realizarii punctiei, pacientul poate resimti un usor disconfort, care dispare spontan in cateva secunde.

La finalul procedurii, se aplica un pansament, cu scopul de a preveni infectiile. De asemenea, apasarea usoara a zonei punctionate contribuie la reducerea riscului de aparitie a echimozelor (vanatailor).

Interpretare rezultate

Interpretare rezultate

Rezultatele se obtin dupa aproximativ 5 zile lucratoare. Acestea pot fi de doua tipuri:

 • pozitive – anticorpii anti-Rh sunt prezenti in sange;
 • negative – anticorpii anti-Rh nu sunt prezenti.

In cazul unui rezultat pozitiv, se va determina si titrul anticorpilor. Valoarea acestuia este important mai ales in timpul sarcinii, pentru ca tratamentul optim sa fie administrat. Identificarea anticorpilor anti-Rh la o femeie insarcinata impune administrarea imunoglobulinelor Rh. Ulterior, sarcina este monitorizata de catre medicul obstretician, iar la nevoie, dozarea anticorpilor anti-Rh este repetata.

Un rezultat negativ obtinut la o femeie insarcinata cu fat cu Rh- sugereaza lipsa unor complicatii de aloimunizare. In schimb, la o femeie Rh- insarcinata cu un fat cu Rh+, monitorizarea sarcinii din punct de vedere imunologic este realizata in continuare. In aceste situatii, dupa nastere, mamei i se administreaza imunoglobuline Rh, pentru a nu dezvolta anticorpi.

Ce sa intrebi medicul

Antigenul Rh este un factor extrem de important ce necesita a fi luat in considerare in cazul unei sarcini sau a unei transfuzii. De aceea, mai ales fameie care urmeaza sa aiba o sarcina sau care sunt deja insarcinata este bine sa urmeze sfaturile medicului si sa efectueze investigatiile recoamandate. Pentru o intelegere mai facila a acestei situatii medicale, viitoarele mamici sunt incurajate sa intrebe:

 • Ce importanta are rezultatul obtinut la analize?
 • Cum pot influenta anticorpii evolutia sarcinii?
 • Ce complicatii pot aparea in timpul sarcinii sau la nastere?
 • Care sunt metodele de a preveni aceste complicatii?
Sursa

clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21053-rh-factor, accesat la data 10.06.2023;

mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/rh-factor/about/pac-20394960, accesat la data 10.06.2023;

webmd.com, https://www.webmd.com/baby/antibody-testing, accesat la data 10.06.2023;

alberta.ca, https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=av2625, accesat la data 10.06.2023.

  Programare Online

  Te rugam sa completezi acest formular

  Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / Poliana in legatura cu serviciile medicale solicitate.


  Analize si oferte medicale

  Oferte medicale

  cel mai mic pret
  Analize care-ti spun an de an cum te simti
  10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
  186 lei
  79 lei
  cel mai mic preț
  Cum stai cu Vitamina D?
  Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
  110 lei
  80 lei
  reducere aniversara
  S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
  Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
  0 lei
  0 lei
  Suna acum Cere programare