Dictionar de analize

Inapoi la index

Anticorpi Antitransglutaminaza Tisulara: IgA

Pret: 81 lei

Scopul testului

Transglutaminaza tisulara este o enzima care se gaseste preponderent la nivelul intestinului subtire, dar poate fi intalnita si in structura pielii sau a tesutului nervos. Formarea anticorpilor impotriva acestei enzime este caracteristica bolii celiace.

Medicul recomanda efectuarea acestei analize pentru a stabili diagnosticul urmatoarelor patologii:

  • boala celiaca;
  • dermatita herpetiforma.

Ce masoara

Analiza permite identificarea si dozarea anticorpilor IgA anti-transglutaminaza tisulara. Acestia sunt formati eronat de catre sistemul imunitar, iar producerea acestora este specifica bolii celiace.

Transglutaminaza tisulara este o enzima care are rolul in digestia glutenului din alimente. Cand sistemul imunitar nu functioneaza corespunzator, acesta formeaza anticorpi impotriva acestei enzime, ingreunand digestia glutenului si conducand la aparitia simptomelor specifice bolii.

Cand se face

Analiza este indicata cand sunt prezente simptome sugestive pentru boala celiaca, precum:

  • durere abdominala;
  • modificari ale tranzitului intestinal (diaree, constipatie);
  • varsaturi;
  • meteorism (balonare);
  • scadere ponderala;
  • malnutritie;
  • intoleranta la lactoza;
  • oboseala;
  • dezvoltare intarziata.

Boala celiaca poate fi mostenita sau dobandita. Aceasta este o boala autoimuna, care se manifesta preponderent la nivelul sistemului digestiv. Simptomele specifice bolii celiace apar cand sunt consumate alimente care contin gluten, precum: grau, orz, secara sau preparate ce contin grau (paine, prajituri, paste).

Pregatirea pentru analiza

Anticorpii sunt dozati dintr-o proba de sange venos, care se obtine prin punctie venoasa. Pentru a facilita procesul de recoltare este indicat a purta haine lejere, care sa permita expunerea usoara la nivelul bratului, zona unde se face frecvent prelevarea probei de sange.

Inainte de recoltarea probei, este important ca pacientul sa urmeze o dieta cu gluten. In functie de rezultatele obtinute la analize, medicul va decide daca este necesar a se urma o dieta cu gluten.

Indicatii recoltare

In majoritatea cazurilor, proba de sange se obtine de la nivelul bratului, mai exact al plicii cotului. Insa, in functie de fiecare pacient, personalul medical va decide care este cea mai potrivita abordare.

Pentru recoltare, pacientul este rugat sa se aseze comod pe scaun. Se aplica un garou deasupra zonei de punctie, la nivelul bratului. In acest mod, fluxul de sange este diminuat, iar venele sunt mai bine evidentiate. Se realizeaza asepsia tegumentului, unde urmeaza a se face punctia venoasa. Punctia consta in introducerea blanda a unui ac in vena, prelevarea si stocarea unui volum redus de sange in vacutainer (tub special).

Ulterior, acul si garoul sunt eliminate. Se aplica un plasture deasupra locului unde a fost realizata punctia venoasa. Acesta are rolul de a preveni infectiile. Vacutainerul cu proba de sange este etichetat si trimis la laboratorul de analize, unde va fi prelucrat.

La finalizarea procedurii, pacientul este sfatuit sa mentina o usoara presiune la nivelul zonei unde s-a realizat punctia si a nu ridica greutati (bagajul), in primele minute dupa recoltare. In acest mod, sunt evitate principalele complicatii ale prelevarii: sangerarile si echimozele (vanataile).

Interpretare rezultate

Interpretarea valorilor obtinute este necesar a se realiza de catre medic. O interpretare corecta se face luand in considerare simptomele prezentate de pacient  si istoricul medical al acestuia.

Valori crescute

Identificarea anticorpilor in sangele pacientului este sugestiva pentru boala celiaca. O valoare a anticorpilor IgA anti-transglutaminaza tisulara cuprinsa intre 4-10 U/ml (unitati pe mililitru) semnifica un rezultat slab-pozitiv. In aceasta situatie, medicul poate recomanda repetarea testului sau efectuarea unor investigatii suplimentare.

O concentratie a anticorpilor de peste 10 U/ml este inalt sugestiva pentru boala celiaca.

Intervalele de referinta reprezinta limitele intre care concentratia este considerata normala. Acestea pot varia in functie de laboratorul de analize unde se realizeaza masurarea si aparatura folosita.

Valori scazute

Obtinerea unui rezultat cu o valoare mai mica de 4 U/ml sau chiar absenta anticorpilor anti-transglutaminaza tisulara poate indica lipsa bolii. Daca simptomele persista, medicul va indica realizarea unor teste suplimentare, pentru determinarea cauzei acestora.

Ce sa intrebi medicul

Comunicarea deschisa cu medicul este importanta pentru intelegerea rezultatelor analizelor, dar si pentru o gestionare eficienta a simptomelor care creeaza disconfort. Pentru aceasta este indicat a adresa medicului intrebari, precum:

  • Ce inseamna rezultatele analizei?
  • Este necesara efectuarea unor investigatii suplimentare?
  • Care este tratamentul indicat?
  • Care sunt cele mai eficiente schimbari ale stilului de viata care pot ameliora simptomatologia?
  • Ce complicatii pot aparea pe termen lung?

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare