Dictionar de analize

Inapoi la index

Antigen chlamydia trachomatis

Pret: 80 lei

Scopul testului

Analiza pentru detectarea antigenului specific Chlamydia trachomatis este utilizata pentru identificarea infectiei cu aceasta bacterie. Chlamydia este o bacterie Gram negativa, care prezinta mai multe subtipuri. Cele mai multe infectii sunt localizate la nivelul tractului genital.

Bacteria este transmisa pe cale sexuala, in timpul contactului neprotejat. Pot fi afectati atat femeile, cat si barbatii. De cele mai multe ori, stadiile incipiente ale infectiei sunt asimptomatice. Lasata netratata, infectia poate determina unele complicatii severe, precum: salpingita la femei sau prostatita si epididimita la barbati.

Ce masoara

Aceasta analiza identifica si dozeaza antigenul specific Chlamydia trachomatis. De cele mai multe ori, rezultatul este obtinut prin intermediul imunocromatografiei. Insa, in functie de laborator determinarea antigenului se poate realiza si prin tehnici moleculare de amplificare a acizilor nucleici (materialul genetic) sau prin ELISA (testul imunosorbant legat de enzima).

Indiferent de metoda aleasa, fiecare test permite identificarea infectiei si poate fi utilizat de catre medic pentru stabilirea diagnosticului. Daca infectia este prezenta, medicul poate recomanda si efectuarea unui culturi celulare si a antibiogramei. In acest mod, sunt evidentiate antibioticele la care bacteria prezinta sensibilitate si care pot fi utilizate pentru tratarea infectiei.

Cand se face

Analiza pentru determinare antigenului Chlamydia trachomatis se poate efectua cu urmatoarele scopuri:

  • screening;

Realizarea acestei analize in scop de screening este indicata persoanelor ce prezinta un risc crescut de contact cu bacteria. Printre factorii de risc care predispun la infectare se afla:

  • contactul sexual neprotejat cu parteneri multipli;
  • homosexualitatea;
  • istoric de boli cu transmitere sexuala;
  • diagnosticul de HIV.

Testarea pentru Chlamydia este indicata si femeilor insarcinate sau care isi doresc o sarcina. Infectia poate determina complicatii severe asupra fatului, precum: malformatii, restrictia de crestere intrauterina, nastere prematura.

Analiza este recomandata pentru stabilirea diagnosticului cand sunt prezente manifestari, precum:

  • disurie (disconfort la urinare);
  • rectoragie (sangerare la nivelul anusului);
  • dispareunie (disconfort in timpul actului sexual);
  • sangerari vaginale dupa actul sexual;
  • scurgeri cu aspect anormal la nivelul vaginului, al penisului, al rectului;
  • disconfort, durere sau tumefactie (umflare) la nivel testicular.

Pregatirea pentru analiza

Pregatirea pentru recoltarea probelor necesare analizei este explicata de medic pacientului, in functie de zona de unde se preleveaza mostra. Recomandarile medicului inainte de prelevarea probei constau in evitarea:

  • administrarii antibioticelor;
  • dusurilor vaginale cu 24 ore inainte;
  • mictiunii cu minimum 3 ore anterior prelevarii.

Indicatii recoltare

In cazul in care pentru realizarea analizei este necesara o proba de urina, aceasta este de preferat a fi prelevata dimineata. Se utilizeaza un recipient special, steril, in care se recolteaza o proba din prima urina de dimineata. Daca proba de urina este prelevata acasa, aceasta necesita a fi transportata la laboratorul de analize medicale in cel mai scurt timp.

Secretiile vaginale, ureterale sau de la nivel penian sunt recoltate prin intermediul unui tampon steril. Prelevarea unei probe de la nivelul cervixului uterin se face intotdeauna de catre medic. Indiferent de proba necesara pentru efectuarea analizei, procesul de prelevare nu produce disconfort pacientului.

Interpretare rezultate

In cazul in care antigenul este detectat, pacientul prezinta infectie cu Chlamydia trachomatis. Chiar daca doar unul dintre parteneri prezinta infectia, tratamentul este indicat a fi administrat amandurora.

In cazul in care antigenul nu este identificat, se considera ca infectia nu este prezenta. Insa, se pot obtine rezultate fals negative daca au fost administrate antibiotice inainte de prelvarea probei.

Ce sa intrebi medicul

Cum se trateaza infectia cu Chlamydia?

Infectia cu Chlamydia poate fi tratata prin administrarea antibioticelor. Medicul va prescrie antibioticele potrivite, precum si doza adecvata. Este important ca ambii parteneri sa primeasca tratament. De asemenea, este indicat ca pe durata tratamentului sa fie evitat contactul sexual.

Este necesar a repeta analiza?

Analiza poate fi repetata in urmatoarele situatii:

  • rezultatele obtinute anterior nu sunt concludente, iar simptomele sunt inca prezente;
  • simptomele persista si dupa finalizarea tratamentului;
  • monitorizarea eficacitatii tratamentului.

Cum poate fi prevenita infectia?

Infectia cu Chlamydia poate fi prevenita daca sunt adoptate o serie de masuri, precum:

  • limitarea numarului partenerilor sexuali;
  • folosirea corecta a prezervativelor;
  • mentinerea unei igiene riguroase.

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare