Dictionar de analize

Toate A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

C-Peptid

Pret: 112 lei

Scopul testului

Peptidul C este o substanță, un lanț scurt de aminoacizi, care este eliberat în sânge ca produs secundar al formării insulinei de către pancreas. Acest test măsoară cantitatea de peptid C dintr-o probă de sânge sau, uneori, de urină.

În pancreas, în celulele specializate, numite celule beta, proinsulină, o moleculă biologic inactivă este scindată pentru a forma o moleculă de peptid C și o moleculă de insulină. Insulina este vitală pentru transportul glucozei în celulele organismului și este necesară zilnic. Când insulina este eliberată din celulele beta în sânge, ca răspuns la niveluri crescute de glucoză, sunt eliberate si cantități egale de peptid C. Deoarece peptidul C este produs cu aceeași rată ca și insulina, el este util ca marker al producției de insulină. Testarea peptidului C poate fi deosebit de utilă pentru a ajuta la evaluarea nivelului de insulină produsă de organism (endogenă) și pentru a ajuta la diferențierea acesteia de insulina luată ca medicament pentru diabet (exogen), care nu generează peptidul C. Acest test poate fi efectuat în asociere cu un test de insulină sau cu un test de glucoză.

Ce masoara

Deși nu este un test de laborator care se recomandă de rutină, testarea peptidului C poate fi foarte utilă în anumite situații medicale.

În plus, odată cu creșterea incidenței diabetului de tip 2 la pacienții mai tineri și cu necesitatea administrării noilor medicamente menite să mențină producția de insulină, testul va deveni, probabil, și mai important.

Determinarea peptidului C poate fi făcută în următoarele situații:

  •  pentru a evalua cauza hipoglicemiei documentate
    Simptomele hipoglicemiei pot fi determinate de excesul de insulină, de consumul de alcool, de unele deficiențe moștenite ale enzimelor hepatice, de boli hepatice sau renale ori de insulinoame. Insulinoamele sunt tumori ale celulelor insulare din pancreas, care pot produce cantități necontrolate de insulină și de peptid C și pot provoca episoade acute de hipoglicemie.
  • pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului insulinomului È™i a detecta reapariÈ›ia acestuia
  • pentru a ajuta la monitorizarea persoanelor cu diabet zaharat tratate cu insulină. Majoritatea testelor de insulină nu pot face distincÈ›ia între propria insulină, produsă în organism, È™i cea administrată prin injecÈ›ii. Nivelurile de peptid C, însă, reflectă doar insulina produsă de celulele beta funcÈ›ionale ale corpului. ÃŽn plus, persoanele care iau insulină pot produce anticorpi împotriva insulinei care ar putea interfera cu testarea insulinei, dar nu È™i cu testarea peptidului C. CunoaÈ™terea nivelului de peptid C produs de celulele beta (È™i, prin urmare, a nivelului de insulină) poate permite medicilor să È™tie când este absolut necesară insulina È™i când se poate trece la un alt tip de tratament.
  • pentru a ajuta la clasificarea diabetului în cazuri selectate. ÃŽn general, diabetul de tip 1 È™i 2 va fi clasificat fără acest test. Cu toate acestea, cu prevalenÈ›a crescută a obezității la adolescenÈ›i È™i înÈ›elegerea altor tipuri de diabet, unele persoane cu diabet pot fi dificil de clasificat È™i/sau vor fi clasificate incorect. Măsurarea
    peptidului C la trei-cinci ani de la diagnosticare poate ajuta la clasificare.
  •  când vi s-a îndepărtat pancreasul sau vi s-a efectuat transplant de celule insulare pancreatice, menite să restabilească capacitatea de a produce insulină, măsurarea nivelurilor de peptid C poate fi utilă pentru a verifica eficacitatea tratamentului È™i succesul continuu al procedurii.
Cand se face

Verificarea nivelului de peptid C poate fi recomandată atunci când este documentată o glicemie scăzută acută sau recurentă (hipoglicemie) și/sau se suspectează excesul de insulină. Testele de peptid C ajută la diferențierea nivelului de insulină produsă în organism de cea provenită din surse exterioare. Simptomele hipoglicemiei includ:

  • transpiraÈ›ie;
  • palpitaÈ›ii;
  •  senzaÈ›ie de foame;
  •  confuzie ;
  •  vedere înceÈ›oÈ™ată;
  • leÈ™in;
  •  în cazuri severe, convulsii È™i pierderea cunoÈ™tinÈ›ei.

Cu toate acestea, multe dintre simptome pot apărea și asociat cu alte afecțiuni.

Un test de peptid C poate fi recomandat periodic si atunci când ați fost diagnosticat cu un insulinom, pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului și pentru a detecta recurența tumorii. Nivelurile de peptid C pot fi verificate și în cazul în care furnizorul de asistență medicală dorește să evalueze dacă o persoană cu diabet are nevoie în continuare de injecții cu insulină sau poate trece la un alt tip de tratament. Aceasta este mai frecvent parte a managementului diabetului de tip 1, dar poate fi util pentru a ști când pacienții cu diabet de tip 2 au dezvoltat un necesar absolut de insulină. Dacă un furnizor de asistență medicală suspectează o clasificare incorectă a diabetului unei persoane, poate fi recomandat acest test. Rareori, atunci când pancreasul a fost îndepărtat sau când ați avut transplant de celule insulare pancreatice, nivelurile peptidului C pot fi monitorizate de-a lungul timpului.

Indicatii recoltare

O probă de sânge se obține prin puncționarea unei vene cu un ac. Dacă testul se efectuează din probă de urină, este necesară recoltarea urinii timp de 24 de ore, conform instrucțiunilor.

Interpretare rezultate

Un nivel ridicat de peptid C indică, în general, un nivel ridicat al producției endogene de insulină. Acest lucru poate fi urmarea înregistrării unei valori crescute a glicemiei, cauzată de aportul de glucoză și/sau de rezistența la insulină.

Un nivel ridicat de peptid C este, de asemenea, observat în caz de insulinoame. Poate fi observat și atunci când nivelul de potasiu din sânge este scăzut, în caz de sindrom Cushing și de insuficiență renală.

Un nivel scăzut de peptid C este asociat cu o producție scăzută de insulină. Acest lucru poate apărea atunci când celulele beta produc insuficientă insulină, cum se întâmplă, de exemplu, în diabetul zaharat, sau când producția este suprimată prin tratamentul cu insulină exogenă. Lipsa peptidului C înseamnă că există o cerință absolută pentru insulină dintr-o sursă externă.

Când este utilizat pentru monitorizarea unei persoane diagnosticate cu insulinom, scăderea nivelurilor de peptid C indică un răspuns la tratament. Nivelurile care cresc pot indica că tumora a revenit (recurență). Atunci când este utilizat pentru gestionarea diabetului dumneavoastră, semnificația unei valori trebuie luată în considerare în contextul tipului de diabet și al tratamentului pe care îl primiți în prezent. Având toate informațiile, medicul dumneavoastră poate determina dacă este necesară sau nu o schimbare a tratamentului.

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare