Utile

Dictionar de analize

Toate A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Calciu

Pret
15 lei
Scopul testului

Calciul este cel mai abundent si unul dintre cele mai importante minerale din organism. Este esential pentru semnalizarea celulara si pentru buna functionare a muschilor, nervilor si inimii. Calciul este necesar pentru coagularea sangelui si este crucial pentru formarea, densitatea si mentinerea sanatoasa a oaselor si a dintilor. Acest test masoara cantitatea de calciu din sange sau urina, care reflecta cantitatea de calciu total si ionizat din organism.

Aproximativ 99% din calciu se gaseste fixat in oase, in timp ce restul de 1% circula in sange. Nivelurile de calciu sunt strict controlate; daca este prea putin absorbit sau ingerat sau daca exista o pierdere in exces prin rinichi sau intestin, calciul este extras din oase pentru a mentine concentratiile sanguine. Aproximativ jumatate din calciul din sange este „liber” si este activ metabolic. Jumatatea ramasa este „legata” de proteine, in primul rand albumina si intr-o masura mai mica globuline, cu o cantitate mai mica complexata la anioni, cum ar fi fosfat, iar aceste forme legate si complexate sunt inactive metabolic.

Exista doua teste pentru determinarea calciului din sange. Testul calciului total masoara atat formele libere, cat si cele legate. Testul de calciu ionic (ionizat) masoara doar forma libera, activa din punct de vedere metabolic.

O parte din calciu se pierde din organism in fiecare zi, este filtrat din sange de catre rinichi si excretat in urina si transpiratie. Determinarea cantitatii de calciu din urina este utilizata pentru a determina cat de mult calciu elimina rinichii.

Ce masoara

Un test de calciu din sange este recomandat pentru a detecta, diagnostica si monitoriza o serie de afectiuni legate de oase, inima, nervi, rinichi si dinti. Testul poate fi solicitat si daca o persoana are simptome sugestive pentru o tulburare a functiei glandelor paratiroide, malabsorbtie sau tiroida hiperactiva.

Nivelul total de calciu este adesea masurat ca parte a unui control de rutina al starii de sanatate. Este inclus in panelul metabolic complet (CMP) si panelul metabolic de baza (BMP), grupuri de teste care sunt efectuate impreuna pentru a diagnostica sau monitoriza o varietate de afectiuni.

Cand se obtine un rezultat anormal de calciu total, acesta este privit ca indicator al unei probleme de baza. Pentru a ajuta la diagnosticarea problemei de baza, sunt adesea efectuate teste suplimentare pentru a masura calciul ionic, calciul din urina, fosforul, magneziul, vitamina D, hormonul paratiroidian (PTH) si peptida asociata cu PTH (PTHrP). PTH si vitamina D sunt responsabile pentru mentinerea concentratiilor de calciu din sange intr-un interval restrans de valori.

Daca calciul din sange are valori anormale, determinarea concomitenta a calciului si a PTH poate da informatii despre functionarea glandelor paratiroide. Masurarea calciului din urina poate indica daca rinichii excreta cantitatea adecvata de calciu, iar testarea pentru vitamina D, fosfor si/sau magneziu poate ajuta la determinarea existentei altor deficiente sau excese. Frecvent, echilibrul dintre aceste substante diferite (si modificarile acestuia) este la fel de important ca si concentratiile.

Calciul poate fi folosit ca test de diagnostic daca o persoana are simptome care sugereaza:

  • Pietre la rinichi
  • Boala osoasa
  • Tulburari neurologice

Calciul total este testul de sange cel mai frecvent recomandat pentru a evalua statusul calciului. In cele mai multe cazuri, este o buna reflectare a cantitatii de calciu liber prezent in sange, deoarece echilibrul dintre liber si legat este de obicei stabil si previzibil. Cu toate acestea, la unele persoane, echilibrul dintre calciul liber si cel legat este perturbat, iar calciul total nu reflecta fidel starea calciului. In aceste circumstante, poate fi necesara determinarea calciului ionic. Unele afectiuni in care calciul ionic ar trebui sa fie testul de electie includ: pacientii grav bolnavi, cei care primesc transfuzii de sange sau fluide intravenoase, pacientii supusi unei interventii chirurgicale majore si persoanele cu anomalii ale nivelului de proteine din sange, cum ar fi albumina scazuta.

Fluctuatiile mari ale calciului ionic pot face ca inima sa incetineasca sau sa bata prea repede, pot duce la spasme (tetanie) musculare si pot provoca confuzie sau chiar coma. La cei care sunt grav bolnavi, poate fi extrem de important sa se monitorizeze nivelul de calciu ionic pentru a putea trata si preveni complicatiile grave.

Cand se face

Un test de calciu din sange este adesea recomandat atunci cand o persoana este supusa unui examen medical general. Este de obicei inclus in panelul metabolic complet (CMP) si panelul metabolic de baza (BMP), doua seturi de teste care pot fi utilizate in timpul unei evaluari initiale sau ca parte a unui screening de rutina a sanatatii.

Multe persoane nu au simptome determinate de nivelul ridicat sau scazut al calciului, pana cand valorile depasesc cu mult limitele. Un medic poate recomanda efectuarea unui test de calciu atunci cand cineva are:

  • Boala de rinichi, deoarece scaderea de calciu este deosebit de frecventa la cei cu insuficienta renala
  • Simptome de calciu ridicat, cum ar fi oboseala, slabiciune, pierderea poftei de mancare, greata, varsaturi, constipatie, dureri abdominale, urinare frecventa si sete crescuta
  • Simptome de calciu foarte scazut, cum ar fi crampe abdominale, crampe musculare sau furnicaturi la deget
  • Alte boli care au fost asociate cu niveluri anormale ale calciului in sange ar fi: boala tiroidiana, tulburarea paratiroidiana, malabsorbtia, cancerul sau malnutritia

Un test de calciu ionic poate fi recomandat atunci cand cineva are amorteala in jurul gurii si la maini si picioare, precum si spasme musculare in aceleasi zone. Acestea pot fi simptome ale nivelurilor scazute de calciu ionic. Cu toate acestea, atunci cand nivelul de calciu scade lent, multi oameni nu au deloc simptome.

Monitorizarea calciului poate fi necesara atunci cand o persoana are anumite tipuri de cancer (in special de san, plaman, cap si gat, rinichi sau mielom multiplu), alte boli de rinichi sau a suferit un transplant de rinichi. Monitorizarea poate fi necesara si atunci cand cineva este tratat pentru niveluri anormale de calciu pentru a evalua eficacitatea tratamentelor, cum ar fi suplimentele de calciu sau vitamina D.

Un test de calciu in urina poate fi recomandat atunci cand cineva are simptome sugestive de pietre la rinichi, cum ar fi o durere ascutita in partea laterala sau in spate in jurul rinichilor, durere care poate progresa in jos in abdomen si/ sau sange in urina.

Indicatii recoltare

O proba de sange este prelevata cu un ac dintr-o vena a bratului. Daca este necesara o recoltare de urina, se obtine o proba de urina de 24 de ore sau o recoltare cronometrata de o durata mai scurta. Uneori poate fi folosita o colectare aleatorie a urinei, desi se prefera o colectare cronometrata.

Interpretare rezultate

Nivelurile de calciu din sange nu indica nivelurile de calciu din oase, ci mai degraba cat de mult calciu circula in sange.

Absorbtia, utilizarea si excretia calciului sunt reglate si stabilizate printr-un mecanism de feedback care implica PTH si vitamina D. Afectiunile si bolile care perturba reglarea calciului pot provoca cresteri sau scaderi acute sau cronice inadecvate ale calciului si pot duce la simptome de hipercalcemie sau hipocalcemie.

In cele mai multe cazuri, calciul total este masurat deoarece acest test este mai usor de efectuat decat testul cu calciu ionizat si nu necesita o manipulare speciala a probei de sange. Calciul total este, de obicei, o buna reflectare a calciului liber, deoarece formele libere si legate sunt fiecare aproximativ jumatate din total. Cu toate acestea, deoarece aproximativ jumatate din calciul din sange este legat de proteine, rezultatele testelor de calciu total pot fi afectate de niveluri ridicate sau scazute de proteine. In astfel de cazuri, este mai util sa masurati calciul liber direct folosind un test de calciu ionic.

Intervalul de referinta utilizat pentru interpretarea analizelor in Laboratoarele Poliana este:

Vârstă, Interval de referință:

  • 0-2 ani 9-11 mg/dL
  • 2-12 ani 8.8 -10.8 mg/dL
  • 12-60 ani 8.4-10.2 mg/d
  • 60-90 ani 8.8-10.2 mg/dL
  • 90-140 ani 8.2-9.6 mg/dL

Calciu normal:

Un rezultat normal de calciu total sau ionic impreuna cu alte rezultate normale de laborator inseamna, in general, ca metabolismul calciului unei persoane este normal si nivelurile din sange sunt reglate in mod corespunzator.
Calciu total ridicat (hipercalcemie)

Doua dintre cele mai frecvente cauze ale cresterii calciului in sange sunt:

  • Hiperparatiroidism, o crestere a functiei glandei paratiroide: aceasta afectiune este de obicei cauzata de o tumoare benigna a glandei paratiroide. Aceasta forma de hipercalcemie este de obicei usoara si poate fi prezenta multi ani inainte de a fi observata.
  •  Cancer: cancerul poate provoca hipercalcemie atunci cand se raspandeste la oase si provoaca eliberarea de calciu din os in sange sau cand un cancer produce un hormon similar cu PTH, avand ca rezultat cresterea nivelului de calciu.
    Alte cateva cauze ale cresterii calciului in sange includ:
  •  Hipertiroidism
  • Sarcoidoza
  • Tuberculoza
  • Imobilizare prelungita
  • Excesul de vitamina D
  • Diuretice tiazidice
  • Transplant de rinichi
  •  HIV/ SIDA
    Calciu total scazut (hipocalcemie)
    Cea mai frecventa cauza a scaderii calciului total este:
  •  Niveluri scazute de proteine din sange, in special un nivel scazut de albumina, care poate aparea in boli hepatice sau malnutritie, ambele putand rezulta din alcoolism sau alte boli. Scaderea albuminei este, de asemenea, foarte frecventa la persoanele care sunt grav bolnave. Atunci cand albumina este scazuta, doar calciul legat este scazut. Calciul ionizat ramane normal, iar metabolismul calciului este reglat corespunzator.
    Alte cauze ale nivelului scazut de calciu includ:
  • Glanda paratiroidă inactivă (hipoparatiroidism)
  • Rezistenta mostenita la efectele hormonului paratiroidian
  • Deficit extrem de calciu alimentar
  •  Niveluri scazute de vitamina D
  •  Deficit de magneziu
  • Niveluri crescute de fosfor
  • Inflamatie acuta a pancreasului (pancreatita)
  •  Insuficienta renala
Ce sa intrebi medicul

O conversatie cu medicul dupa ce primesti rezultatele te poate ajuta sa intelegi ce inseamna acestea si sa afli despre urmatorii pasi pentru ingrijirea corpului tau.

  • Care este intervalul de referinta pentru Calciu la laboratorul care mi-a facut testul?
  • Au fost valorile mele AST normale sau anormale?
  • Au fost efectuate si alte teste care sa aduca informatii in plus fata de AST? A fost vreunul dintre acele niveluri anormale?
  • Care este cea mai probabila explicatie pentru nivelul meu AST?
  • Ar trebui sa repet acest test sau sa efectuez si alte teste pentru supraveghere?

    Programare Online

    Te rugam sa completezi acest formular

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / Poliana in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Analize si oferte medicale

    Oferte medicale

    cel mai mic pret
    Analize care-ti spun an de an cum te simti
    10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
    186 lei
    79 lei
    cel mai mic preț
    Cum stai cu Vitamina D?
    Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
    110 lei
    80 lei
    reducere aniversara
    S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
    Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
    0 lei
    0 lei
    Suna acum Cere programare