Dictionar de analize

Toate A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Colesterol HDL

Pret: 22 lei

Scopul testului

Un test de colesterol HDL masoara cantitatea de colesterol gasita in lipoproteinele de inalta densitate (HDL) dintr-o proba de sange.

Colesterolul este o substanta care ajuta celulele din corpul tau a sa functioneze corect. Cu toate acestea, acumularea anumitor tipuri de colesterol in arterele tale poate creste riscul de boli de inima, accident vascular cerebral, atacuri de cord si alte probleme de sanatate.

Scopul testarii colesterolului HDL este de a va evalua starea de sanatate la nivel cardiovascular, inclusiv riscul de boli de inima. Colesterolul HDL este considerat a fi un tip de colesterol bun, care este asociat cu un risc mai mic de evenimente coronariene.

Masurarea colesterolului HDL si a colesterolului total din aceeasi proba de sange permite medicului sa calculeze cu usurinta raportul dintre colesterolul HDL si colesterolul non-HDL. Acest lucru este important pentru evaluarea sanatatii cardiovasculare si permite medicului sa inteleaga cantitatile relative de colesterol bun si rau.

Testarea colesterolului HDL poate juca un rol in screening-ul, monitorizarea si diagnosticarea problemelor care va afecteaza inima, vasele de sange si circulatia sangelui.

Screening

Screening-ul cauta probleme de sanatate inainte de aparitia oricaror simptome. Scopul screening-ului cardiovascular este de a aborda mai bine problemele prin identificarea lor intr-un stadiu timpuriu.
Screening-ul este unul dintre cele mai obisnuite moduri prin care este utilizata testarea colesterolului HDL. Atat la copii, cat si la adultii care nu prezinta simptome cardiovasculare, nivelurile de colesterol pot fi verificate periodic.

Un nivel scazut de colesterol HDL a fost legat de un risc crescut de probleme, precum bolile de inima și accidentul vascular cerebral. De asemenea, este asociat cu diabetul de tip 2. Din acest motiv, testarea HDL-C poate fi utilizata pentru detectarea precoce a problemelor de sanatate potential grave.

Pe baza unei analize a nivelurilor sanguine ale colesterolului total, colesterolului HDL si colesterolului LDL, medicii pot folosi formule speciale pentru a determina daca nivelul de risc al pacientului este limitat, intermediar sau crescut.

Monitorizarea

In multe cazuri, este necesar sa urmariti nivelul de colesterol in timp. Acest lucru este cunoscut sub numele de monitorizare si este obisnuit ca colesterolul HDL sa fie testat la intervale stabilite. Cele mai frecvente situatii in care colesterolul HDL este monitorizat in timp includ:

Dupa un test anterior de colesterol anormal: Daca ati avut anterior un test de colesterol cu colesterol HDL scazut sau colesterol LDL ridicat, atunci este indicat sa efectuati teste periodic pentru a va monitoriza nivelul lipidelor.

Dupa o problema cardiovasculara anterioara: Daca ati fost diagnosticat cu o boala de inima sau ati avut un atac de cord in trecut, testarea colesterolului poate face parte din monitorizarea sanatatii tale in timp.

Dupa inceperea tratamentului pentru a reduce riscul cardiovascular: Uneori, medicii va vor recomanda modificari ale stilului de viata sau medicamente pentru a va imbunatati nivelul de colesterol, iar testarea periodica va poate evalua răspunsul la tratamentul prescris.

Diagnostic

Mai rar, testele de colesterol sunt utilizate pentru diagnostic, care consta in identificarea cauzei unei probleme de sanatate dupa aparitia simptomelor.

Medicii pot recomanda teste de colesterol daca aveti anumite simptome cardiovasculare. Nivelurile de colesterol HDL sunt importante in diagnosticul sindromului metabolic. Sindromul metabolic cuprinde un set de factori de risc pentru diabet, accident vascular cerebral si boli coronariene. Testarea colesterolului poate fi, de asemenea, implicata in identificarea unor probleme de sanatate care afecteaza alte organe.

Ce masoara

Un test de colesterol HDL analizeaza o proba de sange pentru a vedea cat de mult colesterol este prezent in particulele de lipoproteine de inalta densitate (HDL). Colesterolul este o substanta care este importanta pentru functia de baza a celulelor. Colesterolul este transportat prin organism in sange prin lipoproteine, care sunt alcatuite din grasimi si proteine.

Exista mai multe tipuri de lipoproteine care pot transporta colesterol, inclusiv lipoproteine cu densitate mare, lipoproteine cu densitate joasa (LDL) si lipoproteine cu densitate foarte joasa (VLDL).

Colesterolul din particulele LDL și VLDL se poate acumula in artere si poate provoca probleme cardiovasculare. In schimb, particulele HDL transporta colesterolul la ficat, astfel incat sa poata fi eliminat din organism. Prin aceasta si prin alte functii, colesterolul HDL ajuta la protejarea impotriva ingrosarii peretilor si blocajelor arterelor.

In practica, odata cu determinarea HDL colesterol, se determina si colesterolul total, suma colesterolului gasit in toate tipurile de lipoproteine. Scazand colesterolul HDL din colesterolul total, medicul poate determina cantitatea de colesterol non-HDL care este prezenta. In plus, testele precum un profil lipidic folosesc o formula matematica pentru a calcula cantitatea de colesterol LDL din proba de sange.

Cand se face

Necesitatea efectuarii unui test de colesterol HDL, depinde de circumstantele tale de sanatate.

Ca test de screening, nu exista recomandari acceptate universal cu privire la frecventa masurarii nivelului de colesterol. In general, screening-ul este inceput mai devreme pentru persoanele cu factori de risc cum ar fi hipertensiune arteriala, fumatul, diabet zaharat sau antecedente familiale de boli cardiovasculare la o varsta mai frageda. Testarea periodica a colesterolului poate fi facuta mai frecvent la persoanele cu unul sau mai multi dintre acesti factori de risc.

Persoanele fara un risc crescut de probleme cardiovasculare incep, de obicei, screening-ul la o varsta mai inaintata si au adesea intervale mai lungi intre testele de colesterol.
Fiecare persoana ar trebui sa discute cu medicul sau despre cel mai potrivit plan de screening in situatia sa specifica.

Screening-ul se face frecvent cu un profil lipidic, mai ales ca testare initiala. Cu toate acestea, unele screening-uri pot fi efectuate doar cu o masurare a colesterolului total si a HDL-C.

Atunci cand este utilizat pentru a monitoriza colesterolul in timp, testarea colesterolului HDL poate fi recomandata daca ati fost deja diagnosticat cu boala coronariana. Urmarirea nivelului de colesterol poate fi, de asemenea, importanta daca ati avut probleme cardiovasculare sau niveluri anormale de colesterol in trecut. Daca primiti tratament pentru aceste probleme, pot fi utilizate teste repetate ale colesterolului HDL pentru a va monitoriza raspunsul la terapie.

Deși sunt utilizate in principal pentru a detecta problemele cardiovasculare, anomaliile colesterolului HDL pot aparea si insotind alte probleme de sanatate care afecteaza tiroida, pancreasul sau ficatul. In concluzie, testarea colesterolului poate fi implicata in procesul de diagnostic pentru mai multe afectiuni medicale.

Indicatii recoltare

Exista mai multe moduri diferite prin care nivelurile de colesterol HDL pot fi testate.
Medicul poate prescrie un test de laborator, care necesita prelevarea unei probe de sange dintr-o vena din brat intr-un punct de recoltare, cabinet medical sau la spital.

Interpretare rezultate

Valorile colesterolului HDL sunt, in general, masurate si raportate in miligrame per decilitru de sange (mg/dL). Buletinul de analize va arata nivelul de colesterol HDL, precum si intervalul de referinta pentru nivelurile normale sau recomandabile de colesterol HDL.

Mai multi factori sunt implicati in interpretarea testului de colesterol HDL, inclusiv:

  • Varsta
  • Sexul
  • Istoricul tau de sanatate si factorii de risc cardiovascular
  • Colesterolul total si alte niveluri de lipide
  • Deoarece colesterolul HDL este cunoscut si sub denumirea de „colesterol bun”, un nivel mai ridicat este mai bun, iar colesterolul HDL peste 60 mg/dL este, in general, considerat excelent.

Intervalul de referinta utilizat pentru interpretarea analizelor in Laboratoarele Poliana este:

Varsta Gen Interval de referinta:

  • 0-18 ani >=45 mg/dL
  • 18-140 ani M >= 40 mg/dL
  • 18-140 ani F >=50 mg/dL

Pentru majoritatea oamenilor, un nivel de colesterol HDL care este peste 60 mg/dL este asociat cu risc cardiovascular redus. Cu toate acestea, valori ridicate ale colesterolului HDL pot aparea ca urmare a administrarii unor medicamente, a abuzului de alcool sau a problemelor tiroidiene. Colesterolul HDL ridicat poate aparea si in unele afectiuni mostenite. In aceste cazuri, mai putin frecvente, colesterolul HDL ridicat poate sa nu fie benefic.

Nivelurile de colesterol HDL sub 40 mg/dL sunt considerate a fi scazute, desi unele organizatii considera ca nivelurile sub 50 mg/dL la femei sunt scazute.

Colesterolul HDL scazut este un factor de risc pentru probleme cardiovasculare, inclusiv afectiuni grave, cum ar fi boli de inima si accident vascular cerebral. Colesterolul HDL scazut poate fi, de asemenea, o reflectare a unei afectiuni subiacente precum diabetul.

Riscurile pentru sanatate ale nivelului scazut al colesterolului HDL pot fi mai mari atunci cand apare in combinatie cu alte niveluri anormale de colesterol, cum ar fi niveluri ridicate de colesterol LDL „rau” sau cu probleme precum hipertensiunea arteriala.

Alte situatii care pot determina niveluri scazute de colesterol HDL, includ anumite afectiuni mostenite, anumite medicamente, unele infectii si multe afectiuni medicale care provoaca inflamatie.

Colesterolul HDL este o determinare importanta, dar rareori este evaluat singur. Luand in considerare colesterolul HDL impreuna cu alti factori, inclusiv nivelurile de colesterol LDL si alte aspecte ale sanatatii generale, medicul poate evalua mai bine riscul cardiovascular.

Prin urmare, este esential sa discutati rezultatele unui test de colesterol HDL cu medicul tau, deoarece acesta este cel mai in masura pentru a explica ce inseamna rezultatele pentru sanatatea ta.

Ce sa intrebi medicul

Discutia cu medicul iti poate oferi cele mai detaliate informatii despre rezultatele testelor pentru colesterolul HDL. Unele dintre urmatoarele intrebari pot fi utile pentru a obtine explicatii detaliate de la medicul tau:

  • Care a fost nivelul meu de colesterol HDL? Este acest nivel sanatos pentru mine?
  • Au fost masurate alte tipuri de colesterol? Daca da, care au fost rezultatele acestor masuratori?
  • Am factori de risc pentru boli cardiovasculare?
  • Ar trebui sa fac un alt test de colesterol? Daca da, cand?
  • Exista si alte teste pe care le recomandati pentru a-mi evalua sanatatea cardiovasculara?
  • Imi recomandati modificari ale stilului de viata sau tratament pentru a-mi reduce riscul de boli cardiovasculare?

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare