Un test de colesterol HDL masoara cantitatea de colesterol gasita in lipoproteinele de inalta densitate (HDL) dintr-o proba de sange.
Colesterolul este o substanta care ajuta celulele din corpul tau a sa functioneze corect. Cu toate acestea, acumularea anumitor tipuri de colesterol in arterele tale poate creste riscul de boli de inima, accident vascular cerebral, atacuri de cord si alte probleme de sanatate.
Scopul testarii colesterolului HDL este de a va evalua starea de sanatate la nivel cardiovascular, inclusiv riscul de boli de inima. Colesterolul HDL este considerat a fi un tip de colesterol bun, care este asociat cu un risc mai mic de evenimente coronariene.
Masurarea colesterolului HDL si a colesterolului total din aceeasi proba de sange permite medicului sa calculeze cu usurinta raportul dintre colesterolul HDL si colesterolul non-HDL. Acest lucru este important pentru evaluarea sanatatii cardiovasculare si permite medicului sa inteleaga cantitatile relative de colesterol bun si rau.
Testarea colesterolului HDL poate juca un rol in screening-ul, monitorizarea si diagnosticarea problemelor care va afecteaza inima, vasele de sange si circulatia sangelui.
Screening
Screening-ul cauta probleme de sanatate inainte de aparitia oricaror simptome. Scopul screening-ului cardiovascular este de a aborda mai bine problemele prin identificarea lor intr-un stadiu timpuriu.
Screening-ul este unul dintre cele mai obisnuite moduri prin care este utilizata testarea colesterolului HDL. Atat la copii, cat si la adultii care nu prezinta simptome cardiovasculare, nivelurile de colesterol pot fi verificate periodic.
Un nivel scazut de colesterol HDL a fost legat de un risc crescut de probleme, precum bolile de inima și accidentul vascular cerebral. De asemenea, este asociat cu diabetul de tip 2. Din acest motiv, testarea HDL-C poate fi utilizata pentru detectarea precoce a problemelor de sanatate potential grave.
Pe baza unei analize a nivelurilor sanguine ale colesterolului total, colesterolului HDL si colesterolului LDL, medicii pot folosi formule speciale pentru a determina daca nivelul de risc al pacientului este limitat, intermediar sau crescut.
Monitorizarea
In multe cazuri, este necesar sa urmariti nivelul de colesterol in timp. Acest lucru este cunoscut sub numele de monitorizare si este obisnuit ca colesterolul HDL sa fie testat la intervale stabilite. Cele mai frecvente situatii in care colesterolul HDL este monitorizat in timp includ:
Dupa un test anterior de colesterol anormal: Daca ati avut anterior un test de colesterol cu colesterol HDL scazut sau colesterol LDL ridicat, atunci este indicat sa efectuati teste periodic pentru a va monitoriza nivelul lipidelor.
Dupa o problema cardiovasculara anterioara: Daca ati fost diagnosticat cu o boala de inima sau ati avut un atac de cord in trecut, testarea colesterolului poate face parte din monitorizarea sanatatii tale in timp.
Dupa inceperea tratamentului pentru a reduce riscul cardiovascular: Uneori, medicii va vor recomanda modificari ale stilului de viata sau medicamente pentru a va imbunatati nivelul de colesterol, iar testarea periodica va poate evalua răspunsul la tratamentul prescris.
Diagnostic
Mai rar, testele de colesterol sunt utilizate pentru diagnostic, care consta in identificarea cauzei unei probleme de sanatate dupa aparitia simptomelor.
Medicii pot recomanda teste de colesterol daca aveti anumite simptome cardiovasculare. Nivelurile de colesterol HDL sunt importante in diagnosticul sindromului metabolic. Sindromul metabolic cuprinde un set de factori de risc pentru diabet, accident vascular cerebral si boli coronariene. Testarea colesterolului poate fi, de asemenea, implicata in identificarea unor probleme de sanatate care afecteaza alte organe.