Dictionar de analize

Inapoi la index

Colesterol total

Pret: 15 lei

Scopul testului

Colesterolul este un tip de molecula de grasime, iar testarea colesterolului masoara cat de mult este prezent in sange.

Testarea colesterolului poate ajuta la evaluarea sanatatii inimii, deoarece excesul de colesterol este un factor de risc pentru probleme cardiovasculare, cum ar fi bolile de inima si accidentul vascular cerebral.
Există mai multe tipuri de colesterol, adesea clasificate drept „bun” sau „rau”. Un test de colesterol total masoara suma dintre colesterolul bun si cel rau. In timp ce colesterolul total poate fi testat singur, este mai des integrat in testul panoului lipidic care arata, de asemenea, nivelurile fiecarui tip de colesterol.

Dozarea colesterolului este de obicei utilizata ca parte a evaluarii riscului cardiovascular. Un nivel prea mare de colesterol in sange poate provoca leziuni ale arterelor si venelor, pe langa cresterea riscului pentru accident vascular cerebral, infarct miocardic sau alte boli ale inimii.

Nivelul total de colesterol poate fi masurat și ca parte a unui screening pentru colesterol, la pacientii care nu au semne sau simptome. Cand este determinat in scop de screening, acest test este parte din profilul lipidic, care mai include si colesterolul cu densitate mare (HDL – colesterolul bun) si colesterolul cu densitate mica (LDL – colesterolul rau) dar si trigliceridele.

In functie de rezultatele determinarii initiale, este posibil ca urmatoarele evaluari sa includa numai colesterolul total si HDL- colesterolul.
Nivelul total de colesterol si profilul lipidic pot fi utilizate si pentru a monitoriza pacientii cu risc ridicat pentru boli cardiovasculare, pentru a diagnostica anumite afectiuni sau pentru a monitoriza evolutia tratamentului ce vizeaza reducerea riscului pentru boli cardiovasculare.

Ce masoara

Testul masoara nivelul total de colesterol din sange, fara a putea diferentia diversele subtipuri. De aceea, este frecvent utilizat impreuna cu celelalte teste incluse in profilul lipidic.

Cand se face

Aceasta analiza are diverse utilizari, in functie de starea generala de sanatate. Masurarea colesterolului poate fi utilizata pentru screening, monitorizare sau diagnostic. In general, testarea colesterolului incepe la adult, de regula in jurul varstei de 35 ani.

Screening
Screeningul este un mod proactiv de cautare a eventualelor probleme de sanatate inainte ca ele sa produca simptome. Aceasta abordare este frecvent utilizata pentru a identifica pacientii care au un risc peste medie pentru boli cardiovasculare.

Nu exista un consens in ceea ce priveste ghidurile de practica care sa stabileasca exact momentul cand ar trebui facut un screening al colesterolului. In functie de experienta personala, medicii au diferite puncte de vedere despre momentul cand ar trebui inceput screeningul si despre frecventa cu care aceasta analiza trebuie repetata.

In general, analiza se face mai rar la pacientii fara factori de risc cardiovascular. La pacientii cu risc redus, evaluarea profilului lipidic poate incepe din a treia decada de viata si se repeta la aproximativ cinci ani. Daca rezultatele sunt in limite normale, screeningul poate continua numai cu determinarea colesterolului total si a HDL-colesterolului.

La pacientii cu risc semnificativ exista tendinta de a incepe screeningul la o varsta mai tanara si de a face analizele mai frecvent. Printre factorii de risc se numara:

  • Varsta peste 45 ani la barbati si peste 55 ani la femei
  • Valoare mare a colesterolului la determinari anterioare
  • Boli cardiovasculare cunoscute
  • Supraponderabilitate sau obezitate
  • Fumatul
  • Regim alimentar nesanatos
  • Lipsa activitatii fizice
  • Hipertensiune arteriala
  • Rude de grad I cu boala cardiaca la varsta tanara (sub 55 la barbat, sub 65 la femeie)
  • Diabet zaharat sau prediabe

In functie de acesti factori si de alte rezultate de laborator este posibil sa vi se recomande sa va masurati colesterolul in fiecare an sau chiar mai des.

Copiii cu varsta peste doi ani vor face screening imediat ce sunt identificati factori de risc. In absenta acestor factori, masurarea colesterolului se poate face inainte si dupa pubertate. Analiza se va face mai frecvent la copiii care au membri ai familiei ce sufera de hipercolesterolemie.

Indicatii recoltare

Masurarea nivelului de colesterol se face, de obicei, prin analizarea sangelui recoltat de la nivelul unei vene a antebratului. Recoltarea se poate face in cabinetul medicului sau la laboratorul de analize medicale. Cand se recolteaza in laborator, vor fi analizate mai multe elemente care compun profilul lipidic, in functie de recomandarea medicului.

Interpretare rezultate

Nivelul de colesterol se masoara in miligrame pe decilitru de sange (mg/dL). Valorile normale pentru colesterolul total sunt listate mai jos:

  • Normal: sub 200 mg/dL
  • Usor crescut: 200-239 mg/dL
  • Crescut: peste 240 mg/dL

De retinut faptul ca nivelul total de colesterol nu ofera o imagine completa a riscului pentru boli cardiovasculare. Nivelurile HDL si LDL sunt la fel de importante, de aceea sunt evaluate impreuna in cadrul profilului lipidic.

Nivelul de colesterol nu este singurul factor de care depinde starea de sanatate cardiaca a pacientului. Varsta, istoricul familial si alte probleme de sanatate sunt factorii care pot creste riscul pentru boli cardiovasculare. Medicul poate utiliza un calculator al nivelului de risc pentru a integra rezultatele analizelor de laborator cu celelalte elemente disponibile.

In functie de datele obtinute si de nivelul general de risc vi se poate recomanda sa reduceti nivelul de colesterol, fie prin schimbarea unor obiceiuri, cum ar fi fumatul sau dieta, sau prin utilizarea unor medicamente specifice. Medicul tau este cel mai in masura sa discute riscurile si beneficiile acestor abordari.

Scopul principal al masurarii nivelului de colesterol este identificarea pacientilor cu valori ridicate. Desi situatia este rara, este posibil ca anumiti pacienti sa prezinte niveluri foarte scazute, cel mai frecvent din cauza unor boli asociate sau a malnutritiei.

Ce sa intrebi medicul

Urmatoarele intrebari pot fi utile in timp ce discutati rezultatele testului de colesterol cu medicul:

  • Care este riscul meu de boala cardiovasculara?
  • Care sunt factorii de risc?
  • Ce indica nivelul de colesterol despre sanatatea mea cardiaca?
  • Mi s-a schimbat nivelul de colesterol in ultimii ani?
  • Am nevoie de teste periodice?
  • Cat de des trebuie sa imi masor colesterolul?
  • Imi recomandati tratament pentru reducerea riscului cardiovascular?
  • Care sunt optiunile de tratament si care sunt riscurile si beneficiile?

 

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare