Analiza complementului C3 este utilizata cu scopul de a furniza informatii despre imunitatea innascuta. Aceasta investigatie este indicata pentru a determina:
riscul de a dobandi infectii;
cauza infectiilor recurente;
eficacitatea tratamentului specific bolilor autoimune;
evolutia unei boli cronice.
Prin intermediul acestei analize se observa daca exista o deficienta a complementului seric C3 si daca influenteaza aparitia si evolutia unor afectiuni. Spre exemplu, in cazul nefritei lupice, nivelul de complement C3 influenteaza severitatea simptomatologiei.
Ce masoara
Sistemul complement este alcatuit din aproximativ 60 proteine. Rolul acestora este de a identifica si inlatura agentii patogeni care determina infectii. Sistemul complement actioneaza sinergic cu producerea anticorpilor, indiferent ca sunt formati impotriva unor molecule straine sau proprii organismului. De aceea, monitorizarea acestuia este utila si in cadrul bolilor autoimune.
Activarea sistemului complement se poate realiza pe 3 cai, iar proteina C3 este implicata in doua dintre acestea. C3 este produs in special de catre hepatocite, dar poate fi sintetizat si de macrofage, celulele limfoide, fibroblasti sau la nivelul tegumentului.
Cand se face
Determinarea proteinei C3 este indicata persoanelor care prezinta:
simptome specifice bolilor autoimune;
stare inflamatorie fara o cauza anume;
Aceasta analiza poate fi recomandata de medic si celor diagnosticati cu urmatoarele patologii:
infectii cronice;
infectii recurente;
infectii cu bacterii incapsulate;
hepatita cronica;
glomerulonefrita poststreptococica;
glomerulonefrita membranoproliferativa;
lupus eritematos diseminat;
boli reumatice;
purpura trombotica trombocitopenica;
boli intestinale inflamatorii;
angioedem ereditar.
Pregatirea pentru analiza
Efectuarea acestei analize nu necesita o pregatire speciala. Insa, este necesar ca inainte de recoltarea probei de sange venos, pacientul sa aiba o pauza alimentara de minimum 8 ore. De aceea, in majoritatea cazurilor, prelevarea are loc dimineata, pe nemancate.
Indicatii recoltare
Recoltarea probei se face de catre personalul medical specializat. Proba de sange este obtinuta prin punctie venoasa. Este utilizat un recipient special, cunoscut ca vacutainer. Procedura are o durata scurta, de aproximativ 5 minute si include urmatoarele etape:
plasarea garoului la nivelul bratului;
asepsia zonei plicii cotului, unde se efectueaza punctia;
efectuarea punctie venoase;
indepartarea garoului si aplicarea unui bandaj.
Dupa prelevarea probei este necesar a aplica o usoara presiune in zona unde a fost realizata punctia. In acest mod este evitata aparitia echimozelor. De asemenea, este indicat ca pacientul sa astepte pana se opreste sangerarea inainte de a ridica bagajul si a parasi locatia de recoltare. Perioada de asteptare poate dura cateva minute, dar scade riscul de aparitie al echimozelor.
Interpretare rezultate
Rezultatele acestei analize sunt eliberate in aproximativ 3 zile. Interpretarea acestora necesita a fi facuta de catre medic, in functie de starea clinica a pacientului si de afectiunile cu care acestea este diagnosticat. Este important de mentionat ca administrarea contraceptivelor orale poate creste nivelul proteinei C3, in timp ce o concentratie mare a lipidelor in sange poate conduce la scaderea complementului. De aceea, dupa obtinerea rezultatelor este important a programa o consultatie la medicul curant.
Valori crescute
Cresterea complementului C3 este specifica starilor inflamatorii, insa nivelul acestuia se normalizeaza cand inflamatia dispare. Insa, mentinerea unei valori mari a proteinei C3 poate fi sugestiva pentru prezenta anumitor afectiuni, cum sunt:
artrita reumatoida juvenila;
sarcoidoza;
tiroidita;
colita ulcerativa;
infarct miocardic acut;
Valori scazute
O concentratie redusa a complementului C3 in sange eset asociata cu unele patologii, precum:
deficit ereditar;
boli autoimune;
angioedem ereditar;
infectii recurente;
afectiuni renale;
lupus eritematos sistemic;
vasculita;
hepatita;
ciroza;
malnutritie;
Ce sa intrebi medicul
Functionarea intregului organism necesita implicarea multor procese complexe, iar unele dintre cele mai importante sunt cele asociate sistemului imunitar. Protejarea impotriva infectiilor si gestionarea afectiunilor autoimune pot fi procese dificil de inteles de catre pacient. De aceea, este indicat a mentine o relatie deschisa cu medicul, a cere detalii despre neclaritatile avute prin adresarea unor intrebari, precum:
Ce semnificatie are valoarea complementului?
Ce afectiuni determina un nivel anormal al complementului?
Care sunt optiunile de tratament disponibile?
Ce modificari ale stilului de viata sunt necesare pentru o sanatate optima?
Cum poate evolua starea de sanatate pe termen lung?
Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.
Fii la curent cu toate produsele noastre!
Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a ramane in contact cu toate actualizarile produselor