Dictionar de analize

Inapoi la index

Creatinkinaza (Ck)

Pret: 22 lei

Scopul testului

Creatinkinaza (CK) este o enzima care se gaseste in inima, creier, muschii scheletici si in alte tesuturi. Cantitati crescute de CK sunt eliberate in sange cand exista leziuni musculare. Acest test masoara concentratia de creatinkinaza din sange.

O mica concentratie de creatinkinaza, care se gaseste in mod normal in sange, provine din muschii scheletici. Orice afectiune care cauzeaza leziuni musculare sau/ si interfereaza cu producerea sau utilizarea energiei musculare poate cauza o crestere a CK. De exemplu, exercitiile fizice intense si inflamatia muschilor numita miozita, poate creste creatinkinaza, la fel ca si bolile musculare (miopatii) cum este distrofia musculara. Rabdomioliza, o degradare extrema a tesutului muscular, este asociata cu niveluri crescute ale CK.

Ce masoara

Testarea creatinkinazei (CK) poate fi folosita pentru a detecta inflamatia muschilor (miozita) sau leziunile musculare (miopatii), cum ar fi distrofia musculara, sau pentru a ajuta la diagnosticul rabdomiolizei, daca o persoana are semne sau simptome. CK poate fi recomandata impreuna cu alte teste biochimice cum ar fi ionii, ureea nitrogen sau creatinina (pentru a determina functia rinichilor). Mioglobina urinara poate fi, de asemenea, recomandata.

O persoana poate avea o leziune musculara si sa prezinte simptome putine sau nespecifice, cum ar fi oboseala, febra si greata, aceste simptome fiind observate intr-o varietate de alte afectiuni. Un medic poate folosi testul CK pentru a ajuta la determinarea leziunii musculare, in principal daca iei medicamente cum ar fi statine, folosesti etanol sau cocaina, sau daca ai fost expus la o toxina cunoscuta care este asociata cu potentiale daune musculare.

O serie de teste CK pot fi folosite pentru a monitoriza leziunile musculare pentru a vedea daca leziunile s-au rezolvat sau continua.

Daca CK este crescuta dar locatia leziunii musculare este neclara, medicul iti poate recomanda efectuarea izoenzimelor CK sau un CK-MB ca teste de monitorizare pentru a distinge intre cele trei tipuri de izoenzime de CK: CK-MB (se gaseste in principal in muschiul inimii), CK-MM (se gaseste in muschii scheletici) si CK-BB (se gaseste in principal in creier; atunci cand este prezent in sange este in principal din muschii netezi, inclusiv cei din intestine, uter sau placenta).

Testul CK a fost odata unul dintre testele primare comandate pentru a ajuta la diagnosticarea unui atac de cord, dar in SUA. Aceasta utilizare a CK a fost in mare masura inlocuita de testul troponinei. Cu toate acestea, testul CK poate fi uneori folosit pentru a ajuta la detectarea unui al doilea atac de cord care apare la scurt timp dupa primul.

Cand se face

Un test CK poate fi recomandat cand se suspecteaza o leziune musculara si la intervale regulate pentru a monitoriza deteriorarea continua. Poate fi recomandata atunci cand o boala musculara (miopatie), cum ar fi distrofia musculara, este suspectata sau cand s-au produs anumite traume, cum ar fi ranile prin strivire sau arsurile extinse. Testul poate fi recomandat atunci cand o persoana are simptome asociate cu leziunile musculare, cum ar fi:

  • Dureri sau dureri musculare
  • Slabiciune musculara

Urina inchisa la culoare (urina poate fi inchisa la culoare din cauza prezentei mioglobinei, o alta substanta eliberata in urma leziunii musculare, care poate fi daunatoare rinichilor).

Testarea poate fi recomandata atunci cand o persoana are simptome nespecifice, in principal cand se ia un medicament sau dupa expunerea la substante care au fost asociate cu potentiale leziuni musculare.

Indicatii recoltare

O proba de sange recoltata dintr-o vena din brat.

Interpretare rezultate

Intervalul de referinta utilizat pentru interpretarea analizelor in Laboratoarele Poliana este:

Vârstă Sex Interval de referință 7 – 13 Ani F Normal – <154
13 – 18 Ani Normal – <123
18 – 140 Ani Normal – <=192

7 – 13 Ani M Normal – <247
13 – 18 Ani Normal – <270
18 – 140 Ani Normal – <=308

0 – 2 Zile COPII Normal – <712
2 – 6 Zile Normal – <652
6 – 210 Zile Normal – <295
210 – 365 Zile Normal – <203
1 – 4 Ani Normal – <228
4 – 7 Ani Normal – <149

Un CK marit sau o crestere a nivelurilor in probele urmatoare indica, in general, ca a avut loc o leziune musculara recenta dar nu va indica insa locatia sa sau cauza. Rezultatele testelor in serie care atinge varful si apoi incepe sa scada indica faptul ca leziunea musculara s-a diminuat, in timp ce cresterea si cresterea persistenta sugereaza deteriorarea continua.

Niveluri crescute de CK pot fi vazute in unele leziuni musculare (miopatii), care au o larga varietate de cauze. Oamenii pot avea nivele ale CK care pot fi usor pana la semnificativ crescute, depinzand de severitatea leziunii musculare. Aceia care au rabdomioliza pot avea nivelul CK-ului de 100 de ori mai mare decat normalul si, uneori, chiar mai mare. Cresteri ale CK-ului pot fi vazute de exemplu in:

  • Leziuni recente ale muschilor prin strivire si compresie, traumatisme, arsuri si electrocutari
  • Miopatii mostenite, cum ar fi distrofia musculara.
  • Afectiuni hormonale (endocrine), cum ar fi afectiunile tiroidei, boala Addison sau sindromul Cushing
  • Exercitiile fizice intense
  • Interventii chirurgicale prelungite
  • Convulsii
  • Infectii: virale (cum ar fi influenza sau HIV), bacteriene, fungice si parazitare (cum ar fi malaria
  •  Afectiuni ale tesutului conjunctiv (de exemplu: lupus, artrita reumatoida)
  • Boala celiaca
  • Insuficienta renala
  • La pacienti cu boli cronice
  • Febra mare insotita de frisoane
  • Un cheag de sange (tromboza) care blocheaza fluxul de sange
  • Orice medicament sau toxina care interfera cu productia de energie musculara sau creste necesarul de energie

O valoare normala a CK poate indica lipsa unei leziuni musculare sau ca aceasta a avut loc cu cateva zile inaintea testarii.

Cresteri moderate ale CK pot fi observate dupa exercitii fizice intense, cum ar fi ridicarea greutatilor sau sesiunile lungi de exercitii.

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare