Dictionar de analize

Toate A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Creatinkinaza-MB (CK-MB)

Pret: 26 lei

Scopul testului

Creatinkinaza – MB (CK-MB) este o forma a enzimei creatinkinaza gasita in principal in celulele muschiului inimii. Acest test masoara concentratia de CK-MB din sange.

CK-MB este una dintre cele trei forme (izoenzime) ale enzimei creatinkinaza (CK). Aceste izoenzime includ:

 • CK-MM (se gaseste in muschii scheletici si in inima).
 • CK-MB (se gaseste in principal in inima, dar mici cantitati se pot gasi si in muschii scheletici).
 • CK-BB (se gaseste in principal in creier si in muschii netezi, cum ar fi intestinul si uterul).

CK este eliberata din celulele musculare si se detecteaza in sange ori de cate ori exista leziuni musculare. O mica cantitate de CK care exista in mod nomal in sange este in principal CK-MM. CK-BB nu se gaseste aproape niciodata in sange, iar CK-MB va fi prezent in cantitati semnificative numai daca inima este deteriorata. Testul CK masoara nivelul total de enzima, dar nu distinge intre cele trei izoenzime. Cand se gaseste o cantitate marita de CK in sange, testul CK-MB poate fi folosit pentru a determina daca este din cauza unei probleme la inima sau din cauza unei leziuni a muschilor scheletici.

Ce masoara

Testarea CK-MB poate fi folosita ca urmare a unui CK marit cu scopul de a determina daca cresterea este cauzata de o leziune a inimii sau a muschilor scheletici. Acest test este recomandat frecvent daca o persoana prezinta dureri in piept sau daca diagnosticul este neclar cum ar fi prezenta simptomelor nespecifice: dificultati respiratorii, oboseala extrema, ameteli sau greata.
CK si CK-MB au fost candva testele principale folosite pentru a detecta si monitoriza atacurile de cord, acum insa sunt inlocuite prin testarea troponinei care este mai specifica pentru a determina afectarea inimii.
Cateodata testarea CK poate fi folosita daca se suspecteaza un atac de cord, iar testarea troponinei nu este disponibila. In acest caz, cand CK este crescuta se recomanda efectuarea CK-MB pentru a determina daca cresterea este cauzata de o leziune a inimii sau a muschilor scheletici.

Cand se face

CK-MB este adesea recomandata impreuna sau ulterior unei valori ridicate a CK total atunci cand o persoana acuza dureri in piept, cu scopul de a determina daca durerea este cauzata de un atac de cord. De obicei este comandat in acest scop atunci cand testul de troponina, mai specific, nu este disponibil. Un CK-MB poate fi recomandat di atunci cand ai un CK ridicat, pentru a determina daca leziunile musculare detectate sunt la inima sau la alti muschi.
Valori crescute ale CK-MB pot fi detectate la persoane care prezinta un atac de cord dupa aproximativ 3-6 ore de la debutul durerii in piept. Nivelul CK-MB ajunge la maxim in 12-24 ore si apoi revine la normal in 48-72 ore. Daca va urma un al doilea atac de cord sau leziuni in curs de desfasurare atunci nivelul CK-MB se va ridica din nou si va ramane crescut pentru un timp mai indelungat.

Indicatii recoltare

Se recolteaza o proba de sange dintr-o vena a bratului tau.

Interpretare rezultate

CK-MB este de obicei nedetectabila sau foarte scazuta in sange.

Durerea in piept si un nivel ridicat al CK-ului, plus cresterea CK-MB, indica posibilitatea ca o persoana sa fi facut un atac de cord recent. Scaderea concentratiei de CK-MB urmata apoi de crestere poate indica un al doilea atac de cord si/ sau leziuni cardiace in curs.
Daca CK-MB este crescut si raportul CK-MB la CK este mai mare de 2.5 – 3, atunci este foarte probabil ca inima sa fi fost deteriorata. Un CK crescut cu un raport mai scazut decat aceasta valoare sugereaza deteriorarea muschilor scheletici.
Orice fel de deteriorare a muschiului inimii poate cauza o crestere a CK si CK-MB, inclusiv lezsiuni fizice din traume, inflamatii si scaderea oxigenului (ischemia). Exercitiile intense pot, de asemenea, creste atat CK cat si CK-MB, dar de obicei cu un indice relativ mai scazut.
Insuficienta renala poate cauza un C-MB crescut.
Rar, afectiunile cronice musculare, hormonii tiroidieni scazuti (T3, T4) si abuzul de alcool pot creste CK-MB.

Ce sa intrebi medicul
 • Ce înseamnă rezultatul testului?
 • Mai este ceva ce ar trebui să știu?
 • Dacă am dureri în piept, înseamnă că am un atac de cord?
 • Ce alte teste detectează un atac de cord?

  Pentru programare completează formularul:

  Solicita programare

  Selecteaza locatia

  Email

  Nume complet

  Telefon

  Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


  Suna acum Cere programare