Dictionar de analize

Inapoi la index

Examen citologic al frotiului sanguin

Pret: 40 lei

Scopul testului

Examenul citologic al frotiului sanguin este o invetigatie care are rolul de a evalua morfologia celulelor din sange. Aceasta analiza este efectuata in procesul de diagnosticare al urmatoarelor afectiuni:

  • boli hematologice;
  • anemie;
  • icter;
  • neoplazii medulare;

Examinarea celulelor sanguine permite identificarea morfologieia, iar in functie de aceasta, medicul hematolog se poate orienta mai usor in stabilirea unui diagnostic. De asemenea, examinarea frotiului sanguin, permite identificarea particularitatilor unei stari de inflamatie sau infectie. Repetarea acestei investigatii contribuie la monitorizarea tratamentului administrat si la evolutia bolii.

Ce masoara

Examinarea citologica a frotiului de sange este o analiza care se realizeaza prin intermediul microscopului optic. Astfel, sunt vizualizate si analizate tipurile de celule care se regasesc in sangele pacientului. Buletinul de analize specific unei astfel de investigatii include urmatoarele:

  • procentul fiecarui tip celular;
  • particularitati morfologice (forma, dimensiune, culoare, aspect);
  • identificarea stadiului celular de evolutie a fiecarui component sanguin (aspect util pentru diagnosticarea bolilor hematologice).

Realizarea acestei investigatii se poate face si prin metode automatizate. Acestea permit detectarea proportiei elementelor sanguine prezente in proba prelevata. In aceasta situatie, timpul de examinare al probei este mai scurt, dar nu sunt obtinute informatii despre morfologia celulelor sanguine.

Examenul citologic al frotiului de sange permite identificarea si evaluarea urmatoarelor tipuri de celule:

  • hematii (eritrocite);
  • leucocite (celule albe);
  • trombocite (plachete sanguine);
  • eozinofile;
  • bazofile;
  • neutrofile segmentate;
  • neutrofile nesegmentate;
  • limfocite;

Examenul citologic al frotiului sanguin se poate realiza din mai multe tipuri de probe, precum:

  • frotiu de sange capilar;
  • frotiu de sange venos.

Frotiul de sange capilar

Frotiul de sange capilar este preferat cand pacientul urmeaza un tratament cu anticoagulante. Astfel, proba de sange capilar nu va prezenta artefacte date de medicamentele anticoagulante.

Frotiul de sange venos

Analiza frotiului de sange venos este utilizata pentru a valida rezultatele obtinute prin intermediul analizatorului automat. Acesta poate da unele erori de numarare a celulelor sanguine, ce pot aparea ca urmare a:

  • tratamentului cu anticoagulante;
  • prelevarii incorecte a probei de sange;
  • dimensiunilor anormale ale elementelor sanguine.

Cand se face

Examenul citologic al frotiului sanguin este recomandat de catre medic cand sunt prezente simptome care indica o patologie hematologica. Astfel, aceasta investigatie este indicata in urmatoarele situati:

  • scaderea numarului de hematii;
  • fatigabilitate (oboseala);
  • stare de ameteala;
  • febra (fara o cauza infectioasa);
  • mialgii (durere musculara);
  • epistaxis (hemoragie nazala);
  • scadere ponderala;
  • adenopatii (cresterea in volum a ganglionilor limfatici);
  • echimoze frecvente;
  • icter (coloratie galbuie a mucoaselor si a tegumentelor);
  • persoane aflate in contact cu o sursa de infectare cu anumiti paraziti.

Medicul poate indica aceasta investigatie si pentru a evalua eficacitatea tratamentului administrat in cancer sau alte boli hematologice (anemie, leucemie). In aces mod, poate fi evaluat efectul medicamentelor asupra organismului si prognosticul.

Indicatii recoltare

Prelevarea probei de sange poate fi efectuata in orice moment al zilei. Daca proba este recoltata postprandial (dupa masa) este recomandat a fi evitate alimentele bogate in grasimi. De asemenea, este util de mentionat ca unele medicamente pot conduce la obtinerea unor rezultate eronate. De aceea, este important a-i transmite medicului care este tratamentul urmat inainte de recoltare.

Frotiu de sange capilar

Proba de sange capilar se obtine de la nivelul pulpei degetului. Inainte de prelevarea, se va realiza asepsia cu alcool sanitar, pentru a evita infectiile. Ulterior, se realizeaza o mica intepatura cu un ac subtire, in urma caruia se obtine o picatura ce va fi prelevata pe o lama de sticla. Prin intermediul unei alte lame, picatura de sange se intinde uniform.

Frotiu de sange venos

Sangele venos este prelevat de la nivelul plicii cotului. La acest nivel, se realizeaza asepsia cu alcool sanitar. Ulterior, se realizeaza punctia venoasa, iar proba de sange este stocata intr-un recipient special (vacutainer). La finalul procedurii, se aplica un pansament, iar pacientul este rugat sa mentina o usoara presiune la nivelul acestuia pentru a preveni formarea echimozelor.

Interpretare rezultate

Rezultatele sunt eliberate de catre laborator in aproximativ 3 zile. Este necesar ca valorile obtinute sa fie interpretate de catre medic, in raport cu starea clinica a pacientului. Medicul va analiza morfologia celulelor si in functie de anomaliilor de forma, culoare, dimensiune ale acestora va stabili diagnosticul.

Evaluarea rezultatelor obtinute se face si in functie de proportia elementelor celulare din sange. Astfel, la o persoana sanatoasa, se intalnesc urmatoarele:

Elemente celulareCopilAdult
Bazofile0 – 2 %0 – 1 %
Eozinofile0 – 6 %0 – 2 %
Neutrofile segmentate38 – 72 %40 – 73 %
Neutrofile nesegmentate0 – 2 %0 – 1 %
Limfocite30 – 60 %20 – 45 %
Monocite4 – 8 %4 – 8 %

Valorile de referinta variaza in functie de laboratorul de analize si tipul de aparatura folosita. Insa, pentru o corecta interpretare a rezultatelor, acestea se coreleaza intotdeauna cu valorile de referinta furnizate de laborator.

Hematii

Examenul citologic al frotiului sanguin evalueaza si aspectul celulelor, deoarece acesta este foarte important in procesul de diagnosticare al diferitelor boli hematologice. Morfologia hematiilor poate indica medicului patologia pe care o prezinta pacientul si permite diferentierea intre diferite tipuri de anemii.

 

Tipuri de hematiiAfectiuni asociate
Microcite (hematii cu dimensiuni reduse)anemia feripriva, talasemie
Macrocite (hematii cu dimensiuni mai mari decat normalul)anemie pernicioasa, anemie megaloblastica, boli hepatice, boli autoimune, etilism cronic
Eliptocite (hematii aplatizate, eliptice)anemie feripriva, talasemie, mielofibroza, sindrom mielodisplazic
Ovalocite (hematii ovalare)anemie feripriva, talasemie, mielofibroza, sindrom mielodisplazic
Sferocite (hematii rotunde)anemie hemolitica, anemie indusa medicamentos, reactie post-transfuzionala
Dacriocite (hematii in forma de lacrima)anemie feripriva, talasemie, mielofibroza
Stomatocite (hematii ce au zona centrala palida)alcoolism, boli hepatice, stomacitoza ereditara
Acantocite (hematii cu contur neregulat)ciroza alcoolica, metastaze hepatice, malnutritie
Echinocite (hematii ce au conturul crenelat)sindrom hemolitico-uremic
Schizocite (fragmente de hematii)anemie hemolitica, purpura trombocitopenica, sindrom HELLP, eclampsie, proteze vasculare
Condrocite (hematii in semn de tras la tinta)talasemie, anemie feripriva
Hematii cu punctatii bazofileanemie sideroblastica, talasemie
Hematii ce prezinta corpii Jolly-Howelltalasemie, anemie megaloblastica
Hematii ce prezinta corpii Pappenheimertalasemie, anemie sideroblastica
Hematii ce prezinta inelul Cabotanemie sideroblastica, anemie megaloblastica

Leucocitele

Leucocitele sunt celule albe si sunt considerate linia alba de pe frotiul sanguin. In cadrul examenului citologic este examinata cu atentie morfologia acestora, deoarece pot prezenta anumite caracteristici, ce contribuie la identificarea diagnosticului. In cazul in care la examenul citologic al frotiului de sange venos se observa anomalii ale leucocitelor, se poate efectua si un examen citologic din concentrat leucocitar, pentru o evidentiere mai buna a acestora.

 

Caracteristici ale leucocitelorAfectiuni asociate
Granulatii anormaleintoxicatii, infectii, sindrom mielodisplazic
Corpii Dohlesindrom mielodisplazic, leucemie acuta mieloblastica, inflamatie, infectie, sarcina
Corpii Auerleucemie acuta mieloblastica promielocitara
Vacuole citoplasmatice ale limfocitelordeficitul de beta-galactozidaza, boala Niemann Pick
Degranulare totala sau partiala a granulocitelorinfectii, sindrom mielodisplazic
Hiposegmentarea nucleului granulocitelorsindrom mielodisplazic, mielofibroza, leucemie acuta mieloblastica, leucemie granulocitara cronica
Hipersegmentarea nucleului granulocitelorsindrom mielodisplazic, leucemie granulocitara cronica, anemie megaloblastica
Anomalii de condensare a cromatinei nuclearesindrom mielodisplazic, leucemie granulocitara cronica
Umbre nucleare (degradarea limfocitelor fragile in timpul etalarii sangelui pe lama)limfom, leucemie limfocitara cronica, leucemie acuta
Celule paroase (limfocite de dimensiuni crescute, cu multiple prelungiri)leucemia cu celule paroase
Plasmocite normalelimfocitoza reactiva, neutrofilie
Plasmocite imatureleucemia cu plasmocite, mielom multiplu

Trombocite

La o persoana sanatoasa trombocitele pot fi ovalare, rotunde sau alungite. Insa, in unele afectiuni aceste celule isi pot schimba morfologia (dimensiune, forma).

 

Tipuri de trombociteAfectiuni asociate
Macrotrombocite (trombocite cu dimensiuni crescute)sindrom mielodisplazic, boli mieloproliferative cronice, trombocitopenie imuna, coagulopatie intravasculara diseminata
Megalotrombocite (trombocite cu dimensiuni foarte crescute)sindromul May Hegglin, sindromul Bernard Soulier
Fragmenteboli mieloproliferative cronice

Ce sa intrebi medicul

Este important consultul medical dupa obtinerea rezultatelor de la laboratorul de analize medicale. Medicul analizeaza si interpreteaza rezultatele, stabilind diagnosticul si elaborand un plan terapeutic pentru mentinerea unei stari de sanatate cat mai buna. In cadrul consultului, pacientul este sfatuit sa adreseze intrebari pentru intelegerea rezultatelor obtinute, dar si a implicatiilor acestora asupra vietii sale:

  • Sunt prezente anomalii ale celulelor sanguine?
  • Ce inseamna aceste modificari?
  • Exista vreo afectiune asociata cu modificarile prezente pe frotiul de sange?
  • Care este cauza acestora?
  • Ce consecinte prezinta anomaliile celulelor sanguine asupra starii de sanatate?
  • Ca tratamente sunt recomandate?
  • Exista recomandari prinvind stilul de viata sau schimbarile alimentare ce pot imbunatati starea de sanatate?

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare