Dictionar de analize

Inapoi la index

Examen complet de urina (sumar si sediment urinar)

Pret: 31 lei

Scopul testului

O analiză de urină este un test care verifică mai multe componente ale unei probe de urină. Testele vizuale, chimice și microscopice sunt toate parte a unei analize complete de urină.

Analiza de urină este frecvent utilizată pentru a detecta infecțiile tractului urinar (ITU), problemele renale, hepatice și diabetul. O analiză de urină poate fi efectuată în timpul unui control de rutină, pentru a evalua anumite simptome sau la internarea în spital. Este, de asemenea, un test comun dacă sunteți însărcinată.

O analiză de urină este un grup de teste fizice, chimice și microscopice. Testele detectează și/sau măsoară mai multe substanțe în urină, cum ar fi produse secundare ale metabolismului normal și anormal, celule, fragmente celulare și bacterii.

Scopul unui test de analiză a urinei este de a verifica dacă există anomalii în aspectul sau compoziția urinei tale. Este folosit în mod obișnuit pentru screening-ul, diagnosticarea și monitorizarea diferitelor afecțiuni de sănătate, cum ar fi problemele renale, diabetul sau infecțiile urinare.

Urina este produsă de rinichi, două organe de mărimea unui pumn situate de fiecare parte a coloanei vertebrale, în partea inferioară a cutiei toracice. Rinichii filtrează deșeurile din sânge, ajută la reglarea cantității de apă din organism și conservă proteinele, electroliții și alți compuși pe care organismul îi poate reutiliza. Tot ceea ce nu este necesar este eliminat prin urină, călătorind de la rinichi prin uretere până la vezică și apoi prin uretră și în afara corpului. Urina este în general galbenă și relativ limpede, dar de fiecare dată când o persoană urinează, culoarea, cantitatea, concentrația și conținutul urinei vor fi ușor diferite din cauza diferitelor constituenți.

Multe tulburări pot fi detectate în stadiile lor incipiente prin identificarea substanțelor care nu sunt prezente în mod normal în urină și/sau prin măsurarea nivelurilor anormale ale anumitor substanțe. Unele exemple includ glucoza, proteinele, bilirubina, globulele roșii, globulele albe, cristalele și bacteriile. Ele pot fi prezente deoarece:

  • Există un nivel ridicat al substanÈ›ei în sânge È™i organismul răspunde încercând să elimine excesul din urină.
  • Boala de rinichi este prezentă.
  • Există o infecÈ›ie urinară prezentă, ca în cazul bacteriilor È™i al globulelor albe.

O analiză completă a urinei constă din trei faze distincte de testare:

  • Examinare vizuală, care evaluează culoarea È™i claritatea urinei
  • Examen chimic, care testează chimic aproximativ 9 substanÈ›e care oferă informaÈ›ii preÈ›ioase despre sănătate È™i boală È™i determină concentraÈ›ia urinei
  • Examinare microscopică, care identifică È™i numără tipul de celule, ghips, cristale È™i alte componente, cum ar fi bacteriile È™i mucusul care pot fi prezente în urină

Ce masoara

Analiza de urină este un set de teste de screening care pot detecta unele boli comune. Poate fi folosit pentru a detecta și/sau pentru a ajuta la diagnosticarea unor afecțiuni precum infecții ale tractului urinar, afecțiuni ale rinichilor, probleme hepatice, diabet sau alte afecțiuni metabolice, pentru a numi câteva.

O analiză de urină este compusă din mai multe examinări chimice, microscopice și vizuale utilizate pentru a detecta celule, fragmente de celule și substanțe precum cristale sau turnate în urină asociate cu diferitele afecțiuni enumerate mai sus. Poate detecta anomalii care ar putea necesita investigații ulterioare și teste suplimentare. Adesea, substanțe precum proteinele sau glucoza vor începe să apară în urină înainte ca oamenii să-și dea seama că pot avea o problemă.

La persoanele diagnosticate cu boli sau afecțiuni, cum ar fi boli de rinichi sau diabet, analiza de urină poate fi utilizată împreună cu alte teste, cum ar fi albumina urinară, pentru a urma tratamentul.

Cand se face

O analiză a urinei poate fi uneori ordonată atunci când o persoană are un examen de sănătate de rutină, este internată la spital sau va fi supusă unei intervenții chirurgicale sau când o femeie are un control de sarcină.

O analiză a urinei va fi probabil ordonată atunci când o persoană vede un medic care se plânge de simptome ale unei infecții ale tractului urinar sau alte probleme ale sistemului urinar, cum ar fi boala de rinichi. Unele semne și simptome pot include:

  • Durere abdominală
  • Dureri de spate
  • Urinări dureroase sau frecvente
  • Sânge în urină

De asemenea, testarea poate fi comandată la intervale regulate atunci când se monitorizează anumite condiții în timp.

Indicatii recoltare

Este necesară o probă de urină. Medicul dumneavoastră vă va informa despre ce fel de probă este necesară. Cele două modalități principale de obținere a unei probe sunt colectarea urinei de 24 de ore și colectarea unui spot de urină.

Colectarea urinei de 24 de ore: Acest test necesită să colectați toată urina pe care o produceți într-o perioadă de 24 de ore.
Colectare unică de urină: Cunoscută și sub denumirea de eșantion spot, aceasta implică furnizarea unei singure mostre mici de urină, adesea colectată prin metoda clean-catch, care ajută la prevenirea contaminării urinei.
Asigurați-vă că urmați cu atenție orice instrucțiuni de la medicul dumneavoastră despre tipul de eșantion necesar și despre cum să o colectați corect, deoarece acest lucru poate afecta acuratețea rezultatelor testelor.

Interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor testelor

Rezultatele analizei de urină pot avea multe interpretări. Constatările anormale sunt un avertisment că ceva poate fi în neregulă și ar trebui evaluate în continuare.

Un medic trebuie să coreleze rezultatele analizei de urină cu simptomele și constatările clinice ale unei persoane și să caute cauzele constatărilor anormale cu alte teste țintite, cum ar fi un panou metabolic complet (CMP), hemograma completă (CBC), panou renal, panou hepatic sau urocultură (pentru infecția tractului urinar).

În general, cu cât concentrația substanței atipice este mai mare, cum ar fi cantități mult crescute de glucoză, proteine sau celule roșii din sânge, cu atât este mai probabil să existe o problemă care trebuie abordată. Cu toate acestea, rezultatele nu spun medicului cu exactitate care este cauza descoperirii sau dacă este o afecțiune temporară sau cronică.

O analiză normală a urinei nu garantează că nu există nicio boală. Unii oameni nu vor elibera cantități mari de substanță la începutul unui proces de boală, iar unii le vor elibera sporadic în timpul zilei, ceea ce înseamnă că pot fi omise de o singură probă de urină. În urina foarte diluată, cantități mici de substanțe chimice pot fi nedetectabile.

Pentru detalii suplimentare despre ceea ce pot însemna rezultate specifice, consultați secțiunile de mai jos despre:

  • Examinare vizuală
  • Examen chimic
  • Examinare microscopica

Ce sa intrebi medicul

  • Rezultatele testului sunt în parametri normal?
  • Sunt necesare a fi efectuate È™i alte teste de urmărire în această situaÈ›ie?
  • RecomandaÈ›i tratamente sau modificări ale stilului de viață pe baza acestor rezultate?
  • Ar trebui să fac din nou un test de urină în viitor?

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare