Prelevarea probei necesare realizarii exsudatului faringian necesita o pregatire speciala daca se doreste obtinerea unor rezultate concludente. Astfel, sunt indicate urmatoarele:
- repaus alimentar si evitarea consumului de lichide cu minimum 5 ore inainte;
- evitarea fumatului cu minimum 2 ore inainte;
- lipsa igienizarii cavitatii orale inainte de prelevarea probei (igienizarea poate fi realizata ulterior).
De asemenea, este important a-i spune medicului tratamentele urmate. Administrarea unor medicamente, precum antimicoticele pot modifica rezultatele investigatiei, obtinandu-se rezultate fals negative. De aceea, este important ca inainte cu aproximativ o saptamana administrarea acestor medicamente sa fie intrerupta.
Prelevarea probei se face deseori dimineata. Procesul este unul de scurta durata si nu este dureros. Pacientul este rugat sa se aseze pe un scaun si sa realizeze extensia capului, sprijinandu-se cu capul de un perete sau de spatarul scaunului. Pentru a evidentia mai bine faringele se poate utiliza o spatula folosita pentru a apasa limba. Ulterior, este introdus un tampon in cavitatea bucala si cu miscari fine se aplica tamponul la nivelul faringelui, al pilierilor amigdalieni si al amigdalelor. In timpul prelevarii probei, unii pacienti pot avea un reflex de tuse sau de greata, dar acestea dispar imediat ce recoltarea este finalizata.