Examenul microscopic al secretiei vaginale se realizează pentru a identifica agentii patogeni responsabili de producerea simptomelor deranjante pentru pacienta. Proba de secretie vaginala poate fi vizualizata ca atare la microscopul optic sau pot fi supusa unor tehnici de prelucrare. Acestea au o specificitate crescuta pentru identificarea precisa a cauzei simptomatologiei. Astfel, pot fi realizate urmatoarele teste:
- stabilirea pH-ului;
- testul Whiff sau testarea secretiei cu KOH (hidroxid de potasiu);
- coloratia Gram;
- coloratia Giemsa.
Stabilirea pH-ului
pH-ul poate fi rapid evaluat prin intermediul unor reactii de culoare. O valoare normala a pH-ului se incadreaza intre 3,8-5. O scadere a acestuia este asociata frecvent cu o infectie fungica, in timp ce cresterea valorii sale este data infectii bacteriene. Cunoasterea pH-ului secretiei vaginale ofera indicatii referitoare la urmatoarele teste ce necesita a fi efectuate.
Testul Whiff
Testul Whiff consta in realizarea reactiei dintre o cantitate redusa de secretie vaginala si KOH. In cazul unei infectii cu Gardnerella vaginalis, in urma reactiei se obtine un miros neplacut, asemanator pestelui (dat de producerea aminelor).
Coloratia Gram
Coloratia Gram permite identificarea speciilor bacteriene Gram pozitive si Gram negative. Aceasta este utilizata pentru a evidentia daca flora bacteriana este echilibrata si daca este compusa din speciile ce sunt prezente in mod normal la nivelul vaginului sau exista si alte bacterii ca urmare a unei infectii.
O secretie vaginala normala contine preponderent bacili Gram pozitivi. Insa, in cazul unei infectii vaginale vor fi prezenti coci Gram pozitivi (Gardnerella vaginalis) sau bacterii Gram negativ (Neisseria gonorrhoeae).
De asemenea, in cadrul acestei coloratii se analizeaza si forma in care sunt dispusi agentii patogeni. Aceasta poate fi sugestiva pentru diferite specii bacteriene. Spre exemplu, existenta unor conglomerari in forma de para este sugestiva pentru infectia cu Trichomonas vaginalis.
Coloratia Giemsa
Coloratia Giemsa este utilizata pentru a determina prezenta unei reactii inflamatorii la nivel vaginal. Astfel, aceasta permite identificarea celulelor epiteliale si a leucocitelor. O valoare mai crescuta a leucocitelor fata de celulele epiteliale este asociata reactiei inflamatorii.