Rezultatele testului Papanicolau sunt raportate ca fiind normale, anormale sau nesatisfacatoare pentru evaluare. Un rezultat normal, numit si negativ, al frotiului Papanicolau indica faptul ca nu au fost identificate celule anormale in proba.
Un rezultat anormal sau pozitiv la un frotiu Papanicolau indica faptul ca au fost detectate celule anormale in proba si poate fi necesar un tratament sau o testare suplimentara. Tratamentul celulelor anormale de col uterin previne dezvoltarea cancerului de col uterin.
Tipurile de celule descrise in mod obisnuit in rezultatele testului Papanicolau includ celule scuamoase si glandulare. Celulele scuamoase sunt un tip de celula care captuseste portiunea exterioara a colului uterin. Modificarile anormale ale celulelor scuamoase sunt impartite in mai multe categorii:
• Celulele scuamoase atipice (ASC): Celulele scuamoase atipice sunt cele mai frecvente identificari anormale pe un frotiu Papanicolau. Celulele scuamoase atipice pot fi raportate ca celule scuamoase atipice cu semnificatie nedeterminata (ASC-US) sau celule scuamoase atipice, nu pot exclude o leziune intraepiteliala scuamoasa de grad inalt (ASC-H). Ambele rezultate indica faptul ca celulele cervicale par anormale la microscop, dar sensul modificarilor celulei este neclar. Un rezultat al ASC-H indica faptul ca celulele pot avea un risc mai mare de a deveni canceroase decat un rezultat al ASC-US.
• Leziuni intraepiteliale scuamoase de grad scazut (LSIL): Uneori numita displazie usoara, un rezultat al LSIL indica faptul ca frotiul Papanicolau a detectat modificari usoare ale celulelor. Un rezultat al LSIL poate sa nu necesite tratament, deoarece aceste modificari sunt adesea rezolvate de sistemul imunitar, in special la persoanele mai tinere.
• Leziuni intraepiteliale scuamoase de grad inalt (HSIL): Uneori numita displazie moderata sau severa, o constatare a HSIL indica faptul ca au fost detectate oarece modificari celulare pana la foarte anormale. Aceste modificari au sanse mai mari decat LSIL sa progreseze in cancer daca nu sunt tratate.
• Carcinom in situ (CIS): Un rezultat al CIS indica faptul ca s-au gasit modificari celulare mai severe in timpul testului Papanicolau. Aceste modificari par similare cu cancerul de col uterin, dar nu s-au raspandit inca dincolo de suprafata colului uterin. Este posibil ca CIS sa progreseze in cancer daca nu este tratat.
• Carcinom cu celule scuamoase: Carcinomul cu celule scuamoase este un tip de cancer de col uterin. Gasirea carcinomului cu celule scuamoase pe un test Papanicolau este foarte rara pentru pacientele carora li se efectueaza un screening regulat pentru cancerul de col uterin. Acest rezultat indica faptul ca celulele scuamoase anormale s-au raspandit mai adanc in colul uterin sau in alte parti ale corpului.
Celulele glandulare se gasesc in tesutul care captuseste portiunea interioara a colului uterin. Modificarile anormale ale celulelor glandulare sunt impartite in urmatoarele categorii:
• Celule glandulare atipice (AGC): Un rezultat al AGC indica faptul ca celulele glandulare anormale au fost observate la microscop, dar semnificatia acestor modificari celulare este neclara.
• Adenocarcinom endocervical in situ (AIS): Acest rezultat inseamna ca au fost gasite modificari celulare mai severe, dar nu s-au raspandit inca dincolo de tesutul glandular al colului uterin.
• Adenocarcinom: Adenocarcinomul este un tip de cancer de col uterin care debuteaza in celulele glandulare. Desi se gaseste foarte rar la testele Papanicolau la persoanele care sunt testate in mod regulat pentru cancer de col uterin, un rezultat al adenocarcinomului indica faptul ca celulele glandulare anormale s-au raspandit mai profund in colul uterin sau in alte parti ale corpului.
Pe langa detectarea prezentei modificarilor celulare in tesutul scuamos si glandular, un frotiu Papanicolau poate detecta si alte cateva tipuri de anomalii:
• Celulele endometriale: Un frotiu Papanicolau poate detecta celule endometriale, care sunt celule din mucoasa uterului. Desi aceste celule pot fi prezente la femeile sanatoase in timpul menstruatiei, ele nu ar trebui sa fie prezente intr-o proba de col uterin dupa menopauza. Deoarece aceast constatare poate fi normala la pacientele tinere, celulele endometriale sunt raportate numai in rezultatele testului Papanicolau pentru pacientele cu varsta de 45 de ani si peste.
• Alte tipuri de cancer: Desi nu este scopul principal al unui frotiu Papanicolau, acest test poate detecta uneori celule canceroase care nu au legatura cu cancerul de col uterin. Un frotiu Papanicolau poate detecta celulele canceroase din trompele uterine, ovare, endometru, peritoneu, vulva sau vagin.
• Infectie sau inflamatie: Un test Papanicolau poate detecta dovezi ale infectiilor si inflamatiei colului uterin.
Rezultatele nesatisfacatoare ale unui frotiu Papanicolau indica faptul ca esantionul de celule cervicale obtinute pentru test fie nu a avut suficiente celule pe frotiu pentru a fi examinat, fie calitatea lamei nu a fost satisfacatoare.
Rezultatele nesatisfacatoare pot fi urmate de un test Papanicolau repetat.