Utile

Dictionar de analize

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Toate

Examen Papanicolau – conventional

Pret
47 lei
Scopul testului

Un frotiu Papanicolau identifica modificari anormale ale celulelor cervicale. Frotiul Papanicolau are mai multe utilizari in ingrijirea medicala, inclusiv:

 • Screening: Un frotiu Papanicolau este cel mai adesea folosit pentru a detecta cancerul de col uterin la persoanele fara simptome. Este capabil sa identifice precoce cancerul de col uterin, precum si modificarile celulelor cervicale care pot deveni canceroase daca nu sunt tratate. Atunci cand este utilizat ca test de screening, un frotiu Papanicolau poate fi utilizat singur sau impreuna cu un test pentru tulpinile de Papilomavirus uman (HPV), care pot provoca cancer de col uterin.
 • Diagnostic: Un frotiu Papanicolau poate fi folosit pentru a ajuta la identificarea cauzelor care stau la baza simptomelor vaginale, inclusiv a sangerarii vaginale anormale sau a secretiei vaginale.
 • Monitorizare: Un frotiu Papanicolau poate fi utilizat ca test de urmarire pentru a monitoriza anomaliile celulelor cervicale sau alte constatari detectate la un frotiu Papanicolau initial.
Ce masoara

Un frotiu Papanicolau implica obtinerea unui esantion de celule din deschiderea colului uterin si examinarea acestora la microscop, pentru identificarea unor posibile anomalii.

Rezultatele testului Papanicolau indica daca celulele cervicale par normale, anormale sau daca rezultatul testului este neclar. Rezultatele anormale ale testului Papanicolau sunt descrise in functie de tipul de anomalie detectata, precum si in functie de tipul de celula in care a fost gasita anomalia.

Cand se face

Screening-ul pentru cancerul de col uterin cu un test Papanicolau este potrivit pentru orice femeie. Atunci cand o femeie trebuie sa faca un frotiu Papanicolau, atunci trebuie sa se tina cont de cativa factori, inclusiv varsta, stare de sanatate si istoricul screening-ului pentru cancerul de col uterin.

Un medic poate recomanda, de asemenea, un test Papanicolau atunci cand femeia este insarcinata.

Screening-ul pentru cancerul de col uterin poate implica un test Papanicolau, un test HPV sau testarea cu ambele teste în același timp.

U.S. Preventive Services Task Force recomanda screening-ul regulat al cancerului de col uterin intre varsta de 21 si 65 de ani:

 • Varste cuprinse intre 21 si 29 de ani: Majoritatea femeilor cu varsta intre 21 si 29 de ani ar trebui sa fie testate pentru cancer de col uterin la fiecare trei ani numai cu un test Papanicolau.
 • Varste cuprinse intre 30 si 65 de ani: Pentru femeile cu varsta intre 30 si 65 de ani exista mai multe optiuni pentru screening-ul cancerului de col uterin. Femeile din aceasta grupa de varsta pot alege sa fie testate la fiecare trei ani doar cu un test Papanicolau, la fiecare cinci ani doar cu un test HPV sau la fiecare cinci ani atat cu un test Papanicolau, cat si cu un test HPV.

Pacientele ar trebui sa aiba o discutie cu furnizorul lor de asistenta medicala despre avantajele si dezavantajele diferitelor strategii de screening, pentru a decide care abordare este cea mai buna pentru situatia lor.

Este posibil ca pacientele sa fie testate pentru cancer de col uterin mai des daca au unul dintre urmatorii factori de risc:

 • Un istoric de frotiuri Papanicolau anormale
 • HIV
 •  O mama care a fost expusa la dietilstilbestrol (DES) in timpul sarcinii
 • Un sistem imunitar slabit

Următoarele grupuri nu au nevoie de screening regulat pentru cancerul de col uterin:

 • Pacientele cu varsta sub 21 de ani
 •  Pacientele care au peste 65 de ani, au avut un screening adecvat in trecut si nu prezinta un risc crescut de cancer de col uterin
 • Pacientele care au suferit o histerectomie si care nu au antecedente de frotiuri Papanicolau anormale sau cancer de col uterin
Indicatii recoltare

Un frotiu Papanicolau necesita o proba de celule din deschiderea colului uterin. Aceste celule sunt obtinute prin raclarea usoara a colului uterin cu o periuta speciala.

Interpretare rezultate

Rezultatele testului Papanicolau sunt raportate ca fiind normale, anormale sau nesatisfacatoare pentru evaluare. Un rezultat normal, numit si negativ, al frotiului Papanicolau indica faptul ca nu au fost identificate celule anormale in proba.

Un rezultat anormal sau pozitiv la un frotiu Papanicolau indica faptul ca au fost detectate celule anormale in proba si poate fi necesar un tratament sau o testare suplimentara. Tratamentul celulelor anormale de col uterin previne dezvoltarea cancerului de col uterin.

Tipurile de celule descrise in mod obisnuit in rezultatele testului Papanicolau includ celule scuamoase si glandulare. Celulele scuamoase sunt un tip de celula care captuseste portiunea exterioara a colului uterin. Modificarile anormale ale celulelor scuamoase sunt impartite in mai multe categorii:

 • Celulele scuamoase atipice (ASC): Celulele scuamoase atipice sunt cele mai frecvente identificari anormale pe un frotiu Papanicolau. Celulele scuamoase atipice pot fi raportate ca celule scuamoase atipice cu semnificatie nedeterminata (ASC-US) sau celule scuamoase atipice, nu pot exclude o leziune intraepiteliala scuamoasa de grad inalt (ASC-H). Ambele rezultate indica faptul ca celulele cervicale par anormale la microscop, dar sensul modificarilor celulei este neclar. Un rezultat al ASC-H indica faptul ca celulele pot avea un risc mai mare de a deveni canceroase decat un rezultat al ASC-US.
 • Leziuni intraepiteliale scuamoase de grad scazut (LSIL): Uneori numita displazie usoara, un rezultat al LSIL indica faptul ca frotiul Papanicolau a detectat modificari usoare ale celulelor. Un rezultat al LSIL poate sa nu necesite tratament, deoarece aceste modificari sunt adesea rezolvate de sistemul imunitar, in special la persoanele mai tinere.
 • Leziuni intraepiteliale scuamoase de grad inalt (HSIL): Uneori numita displazie moderata sau severa, o constatare a HSIL indica faptul ca au fost detectate oarece modificari celulare pana la foarte anormale. Aceste modificari au sanse mai mari decat LSIL sa progreseze in cancer daca nu sunt tratate.
 • Carcinom in situ (CIS): Un rezultat al CIS indica faptul ca s-au gasit modificari celulare mai severe in timpul testului Papanicolau. Aceste modificari par similare cu cancerul de col uterin, dar nu s-au raspandit inca dincolo de suprafata colului uterin. Este posibil ca CIS sa progreseze in cancer daca nu este tratat.
 • Carcinom cu celule scuamoase: Carcinomul cu celule scuamoase este un tip de cancer de col uterin. Gasirea carcinomului cu celule scuamoase pe un test Papanicolau este foarte rara pentru pacientele carora li se efectueaza un screening regulat pentru cancerul de col uterin. Acest rezultat indica faptul ca celulele scuamoase anormale s-au raspandit mai adanc in colul uterin sau in alte parti ale corpului.

Celulele glandulare se gasesc in tesutul care captuseste portiunea interioara a colului uterin. Modificarile anormale ale celulelor glandulare sunt impartite in urmatoarele categorii:

 •  Celule glandulare atipice (AGC): Un rezultat al AGC indica faptul ca celulele glandulare anormale au fost observate la microscop, dar semnificatia acestor modificari celulare este neclara.
 • Adenocarcinom endocervical in situ (AIS): Acest rezultat inseamna ca au fost gasite modificari celulare mai severe, dar nu s-au raspandit inca dincolo de tesutul glandular al colului uterin.
 • Adenocarcinom: Adenocarcinomul este un tip de cancer de col uterin care debuteaza in celulele glandulare. Desi se gaseste foarte rar la testele Papanicolau la persoanele care sunt testate in mod regulat pentru cancer de col uterin, un rezultat al adenocarcinomului indica faptul ca celulele glandulare anormale s-au raspandit mai profund in colul uterin sau in alte parti ale corpului.

Pe langa detectarea prezentei modificarilor celulare in tesutul scuamos si glandular, un frotiu Papanicolau poate detecta si alte cateva tipuri de anomalii:

 • Celulele endometriale: Un frotiu Papanicolau poate detecta celule endometriale, care sunt celule din mucoasa uterului. Desi aceste celule pot fi prezente la femeile sanatoase in timpul menstruatiei, ele nu ar trebui sa fie prezente intr-o proba de col uterin dupa menopauza. Deoarece aceast constatare poate fi normala la pacientele tinere, celulele endometriale sunt raportate numai in rezultatele testului Papanicolau pentru pacientele cu varsta de 45 de ani si peste.
 • Alte tipuri de cancer: Desi nu este scopul principal al unui frotiu Papanicolau, acest test poate detecta uneori celule canceroase care nu au legatura cu cancerul de col uterin. Un frotiu Papanicolau poate detecta celulele canceroase din trompele uterine, ovare, endometru, peritoneu, vulva sau vagin.
 • Infectie sau inflamatie: Un test Papanicolau poate detecta dovezi ale infectiilor si inflamatiei colului uterin.

Rezultatele nesatisfacatoare ale unui frotiu Papanicolau indica faptul ca esantionul de celule cervicale obtinute pentru test fie nu a avut suficiente celule pe frotiu pentru a fi examinat, fie calitatea lamei nu a fost satisfacatoare.
Rezultatele nesatisfacatoare pot fi urmate de un test Papanicolau repetat.

Ce sa intrebi medicul
 •  Medicul tau iti poate adresa intrebari detaliate si specifice despre rezultatele testului Papanicolau. Cateva intrebari pe care le poti analiza impreuna cu medicul tau ar putea fi:
 • A fost vreo parte din rezultatul testului Papanicolau anormal?
 • Daca a existat un rezultat anormal al testului Papanicolau, puteti explica ce a fost gasit si ce poate insemna?
 • Daca rezultatele testului Papanicolau au fost normale, cand ar trebui sa fac acest test din nou in viitor?
 • Exista teste ulterioare care ar putea fi benefice avand in vedere rezultatul testului meu?

Pentru programare completează formularul de mai jos:

  Analize si oferte medicale

  Oferte medicale

  reducere aniversara
  S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
  Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
  0 lei
  0 lei
  pachet avantajos
  Analizele pentru monitorizarea rinichilor leneși
  4 analize la preț corect
  73 lei
  52 lei
  pentru cei curajosi
  Analizele pentru barbati curajosi
  15 analize uzuale pentru starea de bine a barbatilor
  321 lei
  262 lei