Examenul secretiei conjunctivale sau oculare este o analiza care se realizeaza cu scopul de a diagnostica infectiile de la nivelul ochiului. Totodata, aceasta investigatie permite si identificarea substantelor medicamentoase la care agentul patogen prezinta sensibilitate si care pot fi utilizate ca tratament.
Ochiul este o structura anatomica complexa, care este formata din mai multe componente. Infectiile pot fi localizate in oricare zona a ochiului, dar si la nivelul anexelor acestuia. Principalele localizari ale infectiilor sunt:
conjunctiva;
corneea;
pleoapele;
glandele lacrimale.
Adesea, infectiile apar ca urmare a atingerii zonei ochilor cu mainile murdare. Alte variante de transmitere includ:
utilizarea prosoapelor contaminate;
aplicarea cosmeticelor dupa data de expirare;
folosirea cosmeticelor la comun cu alte persoane;
purtarea incorecta a lentilelor de contact;
transmiterea verticala (de la mama la fat, in timpul nasterii);
Ce masoara
Examenul secretiei oculare cuprinde mai multe etape:
examinarea microscopica;
cultura bacteriana;
In cadrul examinarii microscopice pot fi identificate leucocitele (celule albe). Acestea sunt produse de catre sistemul imunitar, cu scopul de a combate infectia. De asemenea, sunt realizate mai multe coloratii, pentru a identifica tipul de bacterii. Astfel, coloratia Gram este utilizata pentru a determina tipul de bacterii care au produs infectia: Gram-pozitive sau Gram-negative. Este utilizata si coloratia Giemsa, care are rolul de a evalua reactia inflamatorie.
Printre agentii patogeni care determina cele mai multe infectii oculare se afla:
Staphylococcus aureus;
Streptococcus pneumoniae;
Haemophilus influenzae;
Pseudomonas aeruginosa;
Moraxella catarrhalis;
Neisseria gonorrhoeae.
Cand se face
Medicul oftalmolog recomanda efectuarea examenului secretiei oculare la pacientii care prezinta manifestari caracteristice infectiilor oculare. Aceasta analiza este importanta pentru stabilirea diagnosticului corect si administrarea tratamentului potrivit. Printre simptomele specifice unei afectiuni infectioase la nivel ocular se afla:
hiperemie (inrosire);
secretie oculara abundenta;
senzatia de nisip in ochi;
usturime;
lacrimare excesiva;
vedere incetosata;
sensibilitate la lumina;
Indicatii recoltare
Recoltarea probei de secretie oculara este o procedura scurta si care nu creeaza disconfort semnificativ pacientului. Insa, pentru obtinerea unor rezultate concludente, inainte de prelevarea acesteia este recomandat a evita urmatoarele:
curatarea fetei cu apa si sapun;
aplicarea machiajului;
administratrarea antibioticelor;
aplicarea picaturilor oftalmice cu 10-12 ore inainte.
Recoltarea probei se face de catre medicul oftalmolog. Acesta va ruga pacientul sa se aseze confortabil si sa sprijine capul de spatarul scaunului. Ulterior, va realiza cu blandete toaleta pleopei cu ser fiziologic. Va cobori pleoapa inferioara cu un deget si va recolta secretia oculara din sacul conjunctival prin intermediul unui tampon steril si umed. Procedura nu este dureroasa, dar va aparea reflexul de clipire.
Dupa prelavare, proba este trimisa la laboratorul de analize medicale in cel mai scurt timp (maximum 2 ore). Prelucrarea acesteia si finalizarea rezultatelor se face in aproximativ 5 zile lucratoare.
Interpretare rezultate
Rezultatele elaborate de laboratorul de analize medicale pot fi de forma unui:
rezultat pozitiv;
rezultat negativ.
Rezultat pozitiv
Un rezultat pozitiv semnifica identificarea agentului patogen care determina infectia. In plus, antibiograma furnizeaza o lista cu substante antibacteriene ce pot fi utilizate in schema terapeutica. Medicul va stabili tratamentul adecvat in functie de medicamentele la care bacteria prezinta sensibilitate.
Rezultat negativ
Obtinerea unui rezultat negativ se asociaza frecvent cu lipsa infectiei bacteriene. Insa, pot fi obtinute si rezultate fals negative, ca urmare a recoltarii incorecte a probei sau a administrarii anterioare de antibiotice. In aceasta situatie, medicul poate recomanda repetarea analizei.
Daca se obtine un rezultat negativ, dar simptomele sunt inca prezente, este important a lua in considerare si o infectie virala. In astfel de cazuri, medicul va examina cu atentie ochiul afectat si va elabora o schema de tratament.
Ce sa intrebi medicul
Infectiile oculare sunt afectiuni frecvente atat la adulti, cat si la copii. Multe dintre acestea pot fi prevenite prin adoptarea unor masuri de igiena adecvate. In cadrul consultului oftalmologic, pacientul poate afla informatii relevante despre patologia sa, dar si despre masurile prin care poate evita infectii viitoare. Pentru aceasta, este incurajat sa adreseze intrebari, precum:
Cat de grava este infectia oculara?
Care este tratamentul potrivit?
Cum se administreaza corect tratamentul?
Prin ce metode poate fi prevenita transmiterea infectiei?
Dupa finalizarea tratamentului este necesara repetarea analizei?
Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.