Dictionar de analize

Inapoi la index

Examen sputa (examen microscopic, examen bacteriologic, examen micologic, cultura, identificare)

Pret: 59 lei

Scopul testului

Sputa este o secretie vascoasa produsa la nivelul traheei si al plamanilor (secretie traheobronsica). ÃŽn mod normal, sputa este eliminata din plamani in timpul episoadelor de tuse. Analiza acesteia este importanta pentru diagnosticarea infectiilor tractului respirator inferior, precum tuberculoza, bronhopneumonia, dar si alte patologii pulmonare. Examenul sputei permite identificarea agentului patogen raspunzator de aparitia afectiunii. Acesta poate fi de natura bacteriana, virala, si mai rar, poate fi reprezentat de fungi sau paraziti.

Medicul pneumolog poate recomanda examenul de sputa in urmatoarele scopuri:

  • diagnosticarea unei afectiuni pulmonare;
  • determinarea cauzei bolii (agentul patogen);
  • monitorizarea eficacitatii tratamentului;
  • confirmarea vindecarii.

Ce masoara

Examenul complet al sputei cuprinde urmatoarele etape:

  • examinarea microscopica – permite analiza calitatii sputei si daca secretia este potrivita pentru realizarea culturilor;
  • cultura bacteriana – identifica bacteria care determina patologia pulmonara;
  • antibiograma – selecteaza antibioticele la care bacteria prezinta sensibilitate si care pot fi incliuse in schema terapeutica;
  • cultura micologica – identifica specia de fungi responsabila de simptomatologia pacientului;
  • antifungigrama – evalueaza care sunt agenti terapeutici antifungici ce pot fi utilizati in tratarea infectiei.

Este important de mentionat ca volumul de sputa trece prin mai multe procese in laboratorul de analize medicale. Astfel, sunt utilizate diferite coloratii si medii de cultura, toate avand rolul de a oferi informatii cat mai complete si corecte despre agentul patogen care cauzeaza afectiunea respiratorie.

Cand se face

Medicul pneumolog recomanda examenul sputei cand suspecteaza o infectie pulmonara. Este important de mentionat ca nu toate semnele si simptomele specifice afectiunilor pulmonare sunt o indicatie pentru examinarea sputei. Insa, principalele manifestari care sugereza necesitatea acestei analize sunt:

  • tuse expectoranta (productiva);
  • dispnee;
  • febra;
  • durere toracica agravata de respiratie sau tuse;
  • fatigabilitate (oboseala accentuata).

Alte situatii in care medicul poate recomanda examenul sputei sunt reprezentate de:

  • agravarea simptomelor;
  • afectiuni diagnosticate care pot agrava infectia respiratorie;
  • modificari patologice observate prin metode imagistice (radiografia, tomografia computerizata).

Indicatii recoltare

Pentru ca rezultatele obtinute sa fie cat mai corecte, pacientul este rugat sa respecte cateva indicatii inainte de obtinerea probei de sputa. Printre acestea se afla:

  • consumul unui volum crescut de lichide cu o seara inainte;
  • pauza alimentara si hidrica cu aproximativ 3-4 ore inainte de recoltarea sputei prin eliminare in timpul accesului de tuse;
  • pauza alimentara de aproximativ 12 ore in cazul prelevarii sputei prin bronhoscopie.

Este important a-i spune medicului despre medicamentele si suplimentele alimentare administrate. Daca este efectuata bronhoscopia, dozele de anticoagulante orale necesita a fi schimbate, pentru a preveni aparitia complicatiilor. De asemenea, sputa se recolteaza inaintea administrarii antibioticelor. Acestea pot da un rezultat fals negativ.

Prelevarea probei pentru aceasta analiza se face din prima sputa de dimineata, adica prima expectoratie. Aceasta contine cantitatea cea mai mare de agenti patogeni. Inainte de recoltare, pacientul este sfatuit sa isi clateasca cavitatea bucala si sa faca o gargara cu apa fiarta si racita sau cu ser fiziologic steril. In acest mod, sunt eliminate o parte din bacteriile de la nivelul cavitatii bucale.

Este de preferat ca dupa prelevare, proba sa fie transportata in maximum 2 ore la laboratorul de analize medicale. Proba de sputa poate fi stocata si la frigider, pentru aproximativ o zi, insa, unele bacterii, precum Haemophilus influenzae, nu vor mai putea fi izolate prin intermediul mediului de cultura.

Sputa expectorata

Pacientul tuseste si expectoreaza sputa. Recoltarea probei se face intr-un recipient steril. Acesta are o deschidere larga, pentru a usura procesul de prelevare si prezinta un capac ermetic, ce are rolul de a preveni contaminarea probei.

Sputa indusa

In situatia in care pacientul nu poate elimina sputa prin expectoratie, medicul va induce reflexul de tuse. Astfel, se utilizeaza un nebulizator, care emite aerosoli. Prin inhalarea acestora, in aproximativ 10 minute, reflexul de tuse apare. In acest mod, pacientul expectoreaza, iar proba de sputa poate fi prelevata.

Sputa obtinuta prin bronhoscopie

Bronhoscopia este o tehnica minim invaziva, care se realizeaza dupa ce pacientului i-a fost administrata anestezie locala. Aceasta presupune inserarea unui tub (bronhoscop) ce are o camera la capat, permitand medicului sa observe aspectul interior al bronhiilor. Tot prin intermediul acestui examen, medicul va preleva o proba de sputa direct sau va introduce ser fiziologic la nivelul bronhiilor, pentru o colectare mai facila a sputei.

Interpretare rezultate

Rezultatele sunt emise in aproximativ 5 zile lucratoare. Acestea pot fi de forma unui rezultat pozitiv sau negativ. In situatia obtinerii unui rezultat pozitiv, agentul patogen responsabil de afectiunea respiratorie este identificat. De asemenea, laboratorul furnizeaza si agentii medicamentosi ce pot fi utilizati ca tratament.

Un rezultat negativ este asociat cu lipsa unei infectii respiratorii. In cazul in care simptomele persista sau se agraveaza medicul poate recomanda alte investigatii sau repetarea analizei.

Ce sa intrebi medicul

Infectiile respiratorii au o prelevanta crescuta in randul populatiei. Cele mai multe dintre acestea sunt contagioase, asa ca este important a fi tratate corespunzator cat mai rapid, pentru a preveni transmiterea bolii. Un tratament corect este principalul factor pentru reusita vindecarii. Insa, la acesta contribuie si alte elemente, pe care pacientul este important a le intelege. De aceea, este util sa adreseze medicului intrebari, precum:

  • Ce semnificatie au rezultatele obtinute?
  • Cum se administreaza corect tratamentul?
  • Ce schimbari ale stilului de viata (alimentatie, sport) favorizeaza vindecarea?
  • Este necesar a repeta efectuarea examenului de sputa?
  • Ce alte investigatii medicale sunt recomandate?

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare