Dictionar de analize

Inapoi la index

Feritina

Pret: 49 lei

Scopul testului

Feritina este o proteina care contine fier si este forma principala de fier stocata in interiorul celulelor. Cantitatea mica de feritina care este eliberata si circula in sange este o reflectare a cantitatii totale de fier stocate in organism. Acest test masoara cantitatea de feritina din sange.

Fierul este un oligoelement esential si un nutrient care, printre alte functii, este necesar pentru producerea de globule rosii sanatoase (RBC). Organismul nu poate produce fier si trebuie sa il absoarba din alimentele pe care le consumam sau din suplimente.

La oamenii sanatosi, cea mai mare parte a fierului absorbit de organism este incorporat in hemoglobina celulelor rosii din sange. Cea mai mare parte a restului este stocata ca feritina sau ca hemosiderina, cu cantitati mici suplimentare utilizate pentru a produce alte proteine, cum ar fi mioglobina si unele enzime. Feritina si hemosiderina sunt prezente in primul rand in ficat, dar si in maduva osoasa, splina si muschii scheletici.

Cand nivelul de fier este insuficient pentru a satisface nevoile organismului, nivelul de fier din sange scade, rezervele de fier sunt epuizate si nivelul de feritina scade. Acest lucru se poate intampla deoarece:

  • Nu se consuma suficient fier (fie alimente sau suplimente)
  • Organismul este incapabil sa absoarba fierul din alimentele consumate in conditii precum boala celiaca
  • Exista o nevoie crescuta de fier, cum ar fi in timpul sarcinii sau copilariei, sau din cauza unei afectiuni care cauzeaza pierderi cronice de sange (de exemplu, ulcer peptic, cancer de colon)

Nivelurile insuficiente de fier circulant si stocat pot duce in cele din urma la anemie feripriva (scaderea hemoglobinei). In stadiul incipient al deficientei de fier, de obicei nu se observa efecte fizice, iar cantitatea de fier stocata poate fi epuizata semnificativ inainte de aparitia oricaror semne sau simptome de deficienta de fier. Daca o persoana este altfel sanatoasa si anemia se dezvolta pe o perioada lunga de timp, simptomele apar rareori inainte ca hemoglobina din sange sa scada sub limita inferioara a normalului.

Cu toate acestea, pe masura ce deficitul de fier progreseaza, simptomele incep sa apara in cele din urma. Cele mai frecvente simptome ale anemiei prin deficit de fier includ oboseala, slabiciune, ameteli, dureri de cap si piele palida. (Cititi articolul despre Anemia pentru a afla mai multe.)

In schimb, stocarea fierului si nivelul feritinei cresc atunci cand este absorbit mai mult fier decat are nevoie organismul. Absorbtia unei cantitati mari de fier de-a lungul timpului poate duce la acumularea progresiva a compusilor de fier in organe si poate provoca, in cele din urma, disfunctia acestora. Un exemplu in acest sens este hemocromatoza, o boala genetica rara in care organismul absoarbe prea mult fier, chiar si cu o dieta normala. In plus, supraincarcarea cu fier poate aparea atunci cand o persoana sufera transfuzii de sange repetate.

Ce masoara

Testul feritinei este utilizat pentru a evalua rezervele de fier ale unei persoane in organism. Testul este adesea recomandat impreuna cu nivelul de fier si capacitatea totala de legare a fierului (TIBC, calculata pe baza nivelului sanguin al transferinei) pentru a detecta si un nivel scazut de fier (deficit de fier) sau prea mult fier in organism (supraincarcare cu fier), pentru a evalua gravitatea acestor stari.

Cand se face

Testul feritinei poate fi comandat, impreuna cu alte teste pentru fier, atunci cand o hemoleucograma de rutina (CBC) arata ca hemoglobina si hematocritul unei persoane sunt scazute si celulele rosii din sange sunt mai mici si mai palide decat in mod normal (microcitare si hipocrome), ceea ce sugereaza anemie prin deficienta de fier, chiar daca alte simptome clinice pot sa nu se fi dezvoltat inca.

Un test de feritina dar si alte teste legate de fier pot fi recomandate atunci cand o persoana dezvolta semne si simptome de anemie cu deficit de fier, cum ar fi:

  •  Oboseala/epuizare cronica
  • Slabiciune
  • Ameteli
  • Dureri de cap
  • Piele palida (paloare)

Un nivel de feritina poate fi, de asemenea, recomandat atunci cand se suspecteaza supraincarcarea cu fier. Semnele si simptomele supraincarcarii cu fier variaza de la o persoana la alta si tind sa se agraveze in timp. Acestea sunt cauzate de acumularea de fier in sange si tesuturi.
Acestea pot include:

  • Dureri articulare
  • Oboseala, slabiciune
  • Pierdere in greutate
  • Lipsa de energie
  • Durere abdominala
  • Pierderea apetitului sexual
  • Leziuni ale organelor, cum ar fi inima si ficat

Pentru a confirma prezenta supraincarcarii cu fier, pot fi comandate si alte teste cu fier (fier, TIBC) si un test genetic pentru hemocromatoza ereditara.

Indicatii recoltare

O proba de sange recoltata dintr-o vena a bratului tau.

Interpretare rezultate

Nivelurile de feritina sunt adesea evaluate impreuna cu alte teste de fier. Intervalul de referinta utilizat pentru interpretarea analizelor in Laboratoarele Poliana este:

Sex Vârstă Interval de referință

F 16 – 140 Ani Normal – [13 – 150]

M 16 – 140 Ani Normal – [30 – 400]

Copii 0 – 1 Luni Normal – [150 – 450]
1 – 3 Luni Normal – [80 – 500]
3 – 192 Luni Normal – [20 – 200] Deficienta de fier

Stadiul incipient al deficitului de fier este epuizarea lenta a rezervelor de fier. Aceasta inseamna ca exista inca suficient fier pentru a produce celule rosii, dar depozitele sunt epuizate fara inlocuirea adecvata. Nivelul de fier seric poate fi normal in aceasta etapa, dar nivelul feritinei va fi scazut.

Pe masura ce deficitul de fier continua, tot fierul stocat este folosit si organismul incearca sa compenseze producand mai multa transferina pentru a creste transportul fierului. Nivelul seric de fier continua sa scada, iar transferina si TIBC si UIBC cresc. Pe masura ce aceasta etapa progreseaza, se produc mai putine si mai mici celule rosii in sange, ducand in cele din urma la anemie prin deficit de fier.

Saturatia transferinei este scazuta odata cu deficitul de fier.

Supraincarcare cu fier

Daca nivelul de fier si saturatia transferinei sunt ridicate, TIBC, UIBC si feritina sunt normale si persoana are un istoric clinic in concordanta cu supradozajul cu fier, atunci este probabil ca persoana sa aiba intoxicatie cu fier. Aceasta apare atunci cand o doza mare de fier este luata dintr-o data sau intr-o perioada scurta de timp. Intoxicatia cu fier la copii este aproape intotdeauna acuta si apare la copiii care ingereaza suplimentele de fier ale parintilor. In unele cazuri, intoxicatia acuta cu fier poate fi fatala. La pacientii cu supraincarcare cronica cu fier, nivelul feritinei creste.

O persoana care are mutatii in gena HFE este diagnosticata cu hemocromatoza ereditara. Cu toate acestea, in timp ce multi oameni care au hemocromatoza nu vor avea simptome pentru intreaga lor viata, altii vor incepe sa dezvolte simptome precum dureri articulare, dureri abdominale si slabiciune la varsta de 30 sau 40 de ani. Barbatii sunt afectati mai des decat femeile, deoarece femeile pierd sange in timpul anilor reproductivi prin menstruatie.

Supraincarcarea cu fier poate aparea si la persoanele care au hemosideroza si la cei care au avut transfuzii repetate. Acest lucru poate aparea in cazul anemiei cu celule falciforme, talasemiei majore sau a altor forme de anemie dependenta de transfuzii. Fierul din fiecare unitate de sange transfuzata ramane in organism, provocand in cele din urma o acumulare mare in tesuturi. Unele persoane cu alcoolism si boli hepatice cronice dezvolta, de asemenea, supraincarcare cu fier.

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare