Utile

Dictionar de analize

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Fosfataza alcalina (ALP)

Pret
14 lei
Scopul testului

Fosfataza alcalină (ALP) este enzima prezentă în corp și se găsește în principal în ficat, oase, intestin și rinichi.
Testarea fosfatazei alcaline măsoară cantitatea acestei enzime din sânge. Nivelurile anormale de ALP pot fi cauzate de probleme hepatice și alte tipuri de probleme de sănătate.
ALP poate fi testat singur, dar pentru că multe afecțiuni pot afecta nivelurile ALP, este obișnuit să se testeze ALP împreună cu alte enzime, cum ar fi într-un test panel hepatic, pentru a obține mai multe informații despre cea mai probabilă cauză a rezultatelor anormale.

Scopul testarii fosfatazei alcaline este de a determina daca aveti niveluri normale ale acestei enzime. Un test de sange ALP poate fi utilizat pentru screening-ul, diagnosticarea si monitorizarea bolilor hepatice si a altor afectiuni.
Screening-ul inseamna verificarea problemelor de sanatate inainte de aparitia oricaror simptome. Testele de screening rareori masoara numai ALP, dar este un element standard al panelurilor cu mai multe masuratori, cum ar fi un profil hepatic si un profil metabolic complet (CMP). Aceste teste pot fi prescrise ca parte a unui control de rutina pentru a detecta o serie de potentiale probleme de sanatate.
Diagnosticul este procesul de gasire a cauzei dupa aparitia simptomelor. ALP este cel mai adesea testat pentru diagnostic atunci cand exista semne de posibile probleme hepatice, cum ar fi greata si varsaturi, icter, oboseala, dureri abdominale sau pierderea inexplicabila a greutatii. De asemenea, ALP este adesea prescris daca aveti simptome ale unei posibile tulburari osoase, precum dureri osoase, susceptibilitate la fracturi osoase sau forma anormala a osului. Pentru simptomele generale, masurarea ALP ca parte a unui profil hepatic sau profil metabolic complet (CMP) poate ajuta la identificarea cauzei.
In timp ce nivelurile de ALP in sine nu sunt suficiente pentru a diagnostica o afectiune de baza, ele pot fi o parte importanta a procesului de diagnostic. Gradul de crestere a ALP poate reflecta tipul sau severitatea unei afectiuni. Un test care determina valorile izoenzimelor ALP poate ajuta la identificarea acelei parti a corpului care este afectata si la diagnosticarea problemei.
Monitorizarea inseamna urmarirea evolutiei starii de sanatate sau a raspunsului organismului tau la tratament. Un test ALP, adesea ca parte a unui panel, poate fi utilizat pentru a vedea daca boala hepatica sau alte afectiuni evolueaza favorabil, se inrautatesc sau raman aceleasi.

Ce masoara

Acest test masoara fosfataza alcalina, care este o enzima. Unitatile de masura standardizate sunt unitatile internationale pe litru (UI/L), folosite de majoritatea laboratoarelor care fac determinari ale ALP.
Functia exacta a ALP in organism nu este pe deplin inteleasa, dar cercetatorii considera ca este importanta pentru mai multe procese diferite. ALP poate fi gasit in ficat, oase, placenta femeilor insarcinate, intestin, rinichi si in alte parti ale corpului. Nivelurile anormale din sange pot reflecta deteriorarea tesutului sau perturbarea proceselor normale din organism.
Un alt tip de testare ALP este o izoenzima ALP sau un test de fractionare ALP. In acest test, sunt masurate subtipuri specifice de ALP. Aceste subtipuri indica locul in care a fost produs ALP-ul din organism. Desi aceasta testare poate fi benefica, este dificila din punct de vedere tehnic si, prin urmare, mult mai putin utilizata decat testarea generala ALP.

Cand se face

Cand se efectueaza o determinare a ALP, cel mai adesea face parte dintr-un panel de teste care include alte masuratori care pot reflecta sanatatea ficatului si a rinichilor. De exemplu, profilul hepatic si profilul metabolic complet pot masura ALP ca parte a unui control de rutina sau daca aveti simptome care ar putea fi cauzate de afectiuni hepatice sau renale.
Testarea numai pentru ALP poate fi efectuata atunci cand aveti simptome ale unei probleme care va afecteaza ficatul sau oasele. De asemenea, poate ajuta la monitorizarea raspunsului corpului tau la tratamentul pentru bolile hepatice sau osoase.
Testarea pentru izoenzimele ALP se face cel mai frecvent ca urmare a descoperirii unor niveluri anormale de ALP la un test anterior.
Deoarece testarea pentru ALP poate fi utilizata in multe contexte medicale diferite, un medic poate determina cel mai bine cand ar trebui prescris.

Indicatii recoltare

Testele de fosfataza alcalina, inclusiv testele izoenzimelor ALP, sunt de obicei efectuate dintr-o proba de sange care este prelevata dintr-o vena a brațului tau. Proba de sange poate fi prelevata intr-o clinica, cabinet medical, laborator sau intr-un cadru similar.

Interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor testelor
Buletinul tau de analize va arata nivelul de fosfataza alcalina determinat, care este de obicei raportat in unitati internationale pe litru (UI/L). Este important sa verifici in buletinul de analize intervalul de referinta al laboratorului care ti-a analizat proba.
ALP crescut poate indica boli hepatice sau osoase, precum si multe alte tipuri de afectiuni. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de ALP nu sunt intotdeauna un semn al unei probleme. Interpretarea rezultatelor testului poate implica luarea in considerare a mai multor factori:
• Cat de crescute sunt valorile: Niveluri foarte ridicate sunt adesea observate in caz de blocaje ale cailor biliare, dar nivelurile ridicate singure nu pot distinge intre problemele hepatice si alte afectiuni.
• Alte determinari: ALP este adesea masurat impreuna cu alte enzime, cum ar fi aspartat aminotransferaza (AST), alanin- aminotransferaza (ALT), gama-glutamil transpeptidaza (GGT) si/ sau 5′-nucleotidaza (5′-NT), iar nivelurile de ALP in raport cu aceste enzime pot ajuta la determinarea semnificatiei rezultatului testului.
• Starea generala de sanatate: Orice simptome pe care le prezentati vor fi luate in considerare impreuna cu nivelul tau de ALP.
Intervalul de referinta utilizat pentru interpretarea analizelor in Laboratoarele Poliana este:

Vârstă Interval de referință

0-14 zile 83-248 U/L
14-30 zile 122-469 U/L
1-12 luni 122-469 U/L
1-10 ani 142-335 U/L
10-13 ani 129-417 U/L
13- 15 ani M 116-468 U/L
13-15 ani F 57-254 U/L
15-17 ani M 82-331 U/L
15-17 ani F 57-254 U/L
17-19 ani M 55-149 U/L
17-19 ani F 45-87 U/L
19-140 ani M 40-129 U/L
19-140 ani F 35-104 U/L

Medicul iti va explica faptul ca nivelurile ALP pot fi crescute, chiar fara nicio boala de baza. De exemplu, ALP este de obicei mai mare la femeile insarcinate, copiii si adolescentii in crestere si adultii in varsta. ALP produsa in intestin poate creste, la anumite persoane, chiar dupa mesele bogate in grasimi.
Niveluri anormal de scazute ale ALP sunt mai putin frecvente, dar pot aparea ca urmare a malnutritiei, deficientelor de nutrienti, hipotiroidismului si a unor tulburari ereditare rare care afecteaza ALP sau functia hepatica.
Daca efectuati testarea izoenzimelor ALP, raportul de testare va afisa nivelurile pentru diferite tipuri de ALP. Cresterile surselor specifice de ALP pot identifica locatia leziunilor tisulare sau a altor boli in organism.
Indiferent de tipul de test ALP pe care il faceti, este important sa discutati rezultatele testelor cu medicul, care va poate explica cel mai bine ce inseamna acestea pentru sanatatea ta si daca orice alte teste ar fi benefice.

Ce sa intrebi medicul

Pe masura ce discutati raportul de testare cu medicul tau, aceste intrebari te pot ajuta sa intelegeti mai bine situatia si pasii urmatori cei mai adecvati in ingrijirea sanatatii dale:
• Ce a aratat testul despre nivelurile mele de ALP?
• Au fost efectuate alte masuratori in plus fata de ALP? Ce poti invata din acele masuratori?
• Recomandati alte teste? Care sunt avantajele si dezavantajele diferitelor teste ulterioare?

Pentru programare completează formularul de mai jos:

  Analize si oferte medicale

  Oferte medicale

  analize la pret corect
  Analizele care stiu cum te simti
  11 analize esențiale pentru sanatatea femeilor
  191 lei
  135 lei
  Testele care-ți redau linistea
  Test Rapid (Covid19) Afla daca esti infectat
  50 lei
  pret redus
  Analizele care-ți spun ca esti bine dupa Covid
  16 analize medicale pentru monitorizarea pacientilor care au fost infectati cu SARS-CoV-2
  420 lei
  389 lei