Dictionar de analize

Toate A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Fosfataza alcalina

Pret: 20 lei

Scopul testului

Scopul testării fosfatazei alcaline este de a determina daca aveți niveluri normale ale acestei enzime. Un test de sânge ALP poate fi utilizat pentru screening-ul, diagnosticarea și monitorizarea bolilor hepatice și a altor afecțiuni.

Screening-ul înseamnă verificarea problemelor de sănătate înainte de apariția oricăror simptome. Testele de screening rareori măsoară numai ALP, dar este un element standard al panelurilor cu mai multe măsurători, cum ar fi un profil hepatic și un profil metabolic complet (CMP). Aceste teste pot fi prescrise că parte a unui control de rutina pentru a detecta o serie de potențiale probleme de sănătate.

Diagnosticul este procesul de găsire a cauzei după apariția simptomelor. ALP este cel mai adesea testat pentru diagnostic atunci când exista semne de posibile probleme hepatice, cum ar fi greata și vărsături, icter, oboseala, dureri abdominale sau pierderea inexplicabila a greutății. De asemenea, ALP este adesea prescris daca aveți simptome ale unei posibile tulburări osoase, precum dureri osoase, susceptibilitate la fracturi osoase sau forma anormala a osului. Pentru simptomele generale, măsurarea ALP că parte a unui profil hepatic sau profil metabolic complet (CMP) poate ajuta la identificarea cauzei.

În timp ce nivelurile de ALP în sine nu sunt suficiente pentru a diagnostica o afecțiune de baza, ele pot fi o parte importanta a procesului de diagnostic. Gradul de creștere a ALP poate reflecta tipul sau severitatea unei afecțiuni. Un test care determina valorile izoenzimelor ALP poate ajuta la identificarea acelei parti a corpului care este afectata și la diagnosticarea problemei.

Monitorizarea înseamnă urmărirea evoluției stării de sănătate sau a răspunsului organismului dumneavoastră la tratament. Un test ALP, adesea că parte a unui panel, poate fi utilizat pentru a vedea daca boala hepatica sau alte afecțiuni evoluează favorabil, se înrăutățesc sau rămân aceleași..

Ce masoara

Acest test măsoară fosfataza alcalina, care este o enzima. Unitățile de măsură standardizate sunt unitățile internaționale pe litru (UI/L), folosite de majoritatea laboratoarelor care fac determinări ale ALP.

Funcția exacta a ALP în organism nu este pe deplin înțeleasă, dar cercetătorii considera că este importanta pentru mai multe procese diferite. ALP poate fi găsit an ficat, oase, placenta femeilor însărcinate, intestin, rinichi și în alte parti ale corpului. Nivelurile anormale din sânge pot reflecta deteriorarea țesutului sau perturbarea proceselor normale din organism.

Un alt tip de testare ALP este o izoenzima ALP sau un test de fracționare ALP. În acest test, sunt măsurate subtipuri specifice de ALP. Aceste subtipuri indica locul în care a fost produs ALP-ul din organism. Desi aceasta testare poate fi benefica, este dificila din punct de vedere tehnic și, prin urmare, mult mai puțin utilizata decât testarea generala ALP.

Cand se face

Când se efectuează o determinare a ALP, cel mai adesea face parte dintr-un panel de teste care include alte măsurători care pot reflecta sănătatea ficatului și a rinichilor. De exemplu, profilul hepatic și profilul metabolic complet pot măsură ALP că parte a unui control de rutina sau daca aveți simptome care ar putea fi cauzate de afecțiuni hepatice sau renale.

Testarea numai pentru ALP poate fi efectuata atunci când aveți simptome ale unei probleme care vă afectează ficatul sau oasele. De asemenea, poate ajuta la monitorizarea răspunsului dumneavoastră la tratamentul pentru bolile hepatice sau osoase.

Testarea pentru izoenzimele ALP se face cel mai frecvent că urmare a descoperirii unor niveluri anormale de ALP la un test anterior.
Deoarece testarea pentru ALP poate fi utilizata în multe contexte medicale diferite, un medic poate determina cel mai bine când ar trebui prescris.

Indicatii recoltare

Testele de fosfataza alcalina, inclusiv testele izoenzimelor ALP, sunt de obicei efectuate dintr-o proba de sânge care este prelevata dintr-o vena a brațului dumneavoastră. Proba de sânge poate fi prelevata într-o clinica, cabinet medical, laborator sau într-un cadru similar.

Interpretare rezultate

Buletinul dumneavoastră de analize vă arata nivelul de fosfataza alcalină determinat, care este de obicei raportat în unități internaționale pe litru (UI/L). Raportul conține, de asemenea, un interval de referință, care poate varia de la laborator la laborator.

Un interval comun de referință este de la 44 la 147 UI/L, dar unele organizații profesionale recomanda un interval de 30-120 UI/L. Din acest motiv, este important să verificați în buletinul de analize intervalul de referință al laboratorului care v-a analizat proba.

ALP crescut poate indica boli hepatice sau osoase, precum și multe alte tipuri de afecțiuni. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de ALP nu sunt întotdeauna un semn al unei probleme. Interpretarea rezultatelor testului poate implica luarea în considerare a mai multor factori:

 • Cât de crescute sunt valorile: Niveluri foarte ridicate sunt adesea observate în caz de blocaje ale cailor biliare, dar nivelurile ridicate singure nu pot distinge intre problemele hepatice și alte afecțiuni.
 • Alte determinări: ALP este adesea măsurat împreună cu alte enzime, cum ar fi aspartat aminotransferaza (AST), alanin- aminotransferaza (ALT), gama-glutamil transpeptidaza (GGT) și/ sau 5′-nucleotidaza (5′-NT), iar nivelurile de ALP în raport cu aceste enzime pot ajuta la determinarea semnificației rezultatului testului.
 • Starea dumneavoastră generala de sănătate: Orice simptome pe care le prezentați vor fi luate în considerare împreună cu nivelurile dumneavoastră de ALP.

Medicul dumneavoastră vă poate explica faptul că nivelurile ALP pot fi crescute, chiar fară nicio boala de baza. De exemplu, ALP este de obicei mai mare la femeile însărcinate, copiii și adolescenții în creștere și adulții în vârstă. ALP produsa în intestin poate creste, la anumite persoane, chiar după mesele bogate în grăsimi.

Niveluri anormal de scăzute ale ALP sunt mai puțin frecvente, dar pot apărea că urmare a malnutriției, deficientelor de nutrienți, hipotiroidismului și a unor tulburări ereditare rare care afectează ALP sau funcția hepatica.

Daca efectuați testarea izoenzimelor ALP, raportul de testare vă afișă nivelurile pentru diferite tipuri de ALP. Creșterile surselor specifice de ALP pot identifica locația leziunilor tisulare sau a altor boli în organism.
Indiferent de tipul de test ALP pe care îl faceți, este important să discutați rezultatele testelor cu medicul, care vă poate explica cel mai bine ce înseamnă acestea pentru sănătatea dumneavoastră și daca orice alte teste ar fi benefice.

Ce sa intrebi medicul

Pe măsură ce discutați raportul de testare cu medicul dumneavoastră, aceste întrebări vă pot ajuta să vă înțelegeți mai bine situația și pașii următori cei mai adecvați în îngrijirea sănătății dumneavoastră:

 • Ce a arătat testul despre nivelurile mele de ALP?
 • Au fost efectuate alte măsurători în plus fata de ALP? Ce poți învață din acele măsurători?
 • Recomandați alte teste? Care sunt avantajele și dezavantajele diferitelor teste ulterioare?

  Pentru programare completează formularul:

  Solicita programare

  Selecteaza locatia

  Email

  Nume complet

  Telefon

  Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


  Suna acum Cere programare