Dictionar de analize

Inapoi la index

Fosfor seric

Pret: 17 lei

Scopul testului

Fosforul este un mineral care întră în combinaÈ›ie cu alte substanÈ›e pentru a forma compuÈ™i fosfataÈ›i organici È™i anorganici. Atunci când vorbim despre testare, pot fi utilizaÈ›i ambii termeni – fosfor sau fosfat – ei reprezentând cantitatea de fosfat anorganic din sânge care este măsurată cu un test seric de fosfor/ fosfat.

Fosfații sunt vitali pentru producerea de energie, pentru funcționarea sistemului muscular și nervos și pentru creșterea oaselor. Ei joaca, de asemenea, un rol important că tampon, ajutând la menținerea echilibrului acido-bazic al organismului.

Obținem fosforul de care avem nevoie din alimentele pe care le consumam. El se găsește în multe alimente și este ușor absorbit la nivelul tractului digestiv. Majoritatea fosfaților din organism se combina cu calciul pentru a ajuta la formarea oaselor și a dinților. Cantități mai mici se găsesc în țesutul muscular și nervos. Restul se găsește în celulele din întreg organismul, unde este folosit, în principal, pentru a stoca energie.

În mod normal, doar aproximativ 1% din totalul fosfaților din organism sunt prezenți în sânge. O larga varietate de alimente, cum ar fi fasolea, mazărea, nucile, cerealele, produsele lactate, oualele, carnea de vita, pui și peste, conțîn cantități semnificative de fosfor. Organismul menține nivelurile normale de fosfor/ fosfat în sânge prin reglarea echilibrului dintre cantitățile absorbite la nivelul intestinului și excreția la nivelul rinichilor. Nivelurile de fosfat sunt, de asemenea, influențate de hormonul paratiroidian (PTH), calciu și vitamina D.

Deficitul de fosfor (hipofosfatemie) apare în cazurile de malnutriție, malabsorbție, dezechilibre acido-bazice, creșterea calciului din sânge și în tulburări care afectează funcția rinichilor. Creșterea fosforului (hiperfosfatemie) poate fi observata în caz de aport crescut de minerale, scăderea calciului din sânge și asociata cu disfuncția renala.

O persoana cu o deficienta ușoară până la moderata de fosfor nu prezinta adesea niciun simptom. În cazul unei deficiente severe de fosfor, simptomele pot include slăbiciune musculara și confuzie. Un exces extrem de fosfor poate provoca simptome similare cu cele observate cu un nivel scăzut de calciu, inclusiv crampe musculare, confuzie și chiar convulsii.

Ce masoara

Testele pentru fosfor sunt recomandate cel mai adesea împreună cu alte teste, cum ar fi cele pentru calciu, hormon paratiroidian (PTH) și/ sau vitamina D, pentru a ajuta la diagnosticarea și/ sau monitorizarea tratamentului diferitelor afecțiuni care cauzează dezechilibre ale calciului și fosforului.

Desi testele de fosfor sunt efectuate cel mai frecvent din probe de sânge, fosforul este uneori măsurat și din probe de urina pentru a monitoriza eliminarea acestuia de către rinichi (testul se efectuează din urina/ 24 ore).

Cand se face

Deoarece nivelurile ușor anormale de fosfor nu provoacă de obicei simptome, testarea fosforului este de regula efectuata în urma unui rezultat anormal la un test de calciu și/ sau atunci când sunt prezente simptome care pot indica valori anormale ale calciului, cum ar fi oboseala, slăbiciune musculara, crampe sau probleme osoase.

Testarea fosforului poate fi, de asemenea, recomandata împreună cu alte teste atunci când simptomele sugerează tulburări renale și gastrointestinale.

Când sunt găsite afecțiuni care cauzează niveluri anormale de fosfor și/ sau calciu, testarea ambelor poate fi recomandata la intervale regulate pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului.
În unele cazuri, la pacienții cu diabet sau semne de dezechilibru acido-bazic, medicul poate monitoriza și nivelul de fosfor.

Indicatii recoltare

Proba de sânge se obține prin puncție venoasă, dintr-o venă a brațului. Dacă este necesară determinarea fosforului din urină, vi se va cere să recoltați toată urina într-o perioada de timp stabilita (de obicei 24 de ore).

Interpretare rezultate

Nivelurile scăzute de fosfor (hipofosfatemie) în sânge pot fi cauzate sau asociate cu:

  • CreÈ™terea calciului din sânge (hipercalcemie), în special din cauza hiperparatiroidismului
  • Utilizarea excesiva a diureticelor
  • MalnutriÈ›ie
  • Alcoolismul
  • Arsuri severe
  • Cetoacidoza diabetica (după tratament)
  • Hipotiroidism
  • Scăderea potasiului din sânge (hipokaliemie)
  • Utilizarea cronica de antiacide
  • Rahitism È™i osteomalacie (din cauza deficientelor de vitamina D)
  • Niveluri mai mari decât cele normale de fosfor (hiperfosfatemie) în sânge pot fi cauzate sau asociate cu:
  • Insuficienta renala acuta È™i cronica
  • AfecÈ›iuni ale ficatului
  • Hipoparatiroidism
  • Cetoacidoza diabetica (înaintea începerii tratamentului cu insulina)
  • Aport alimentar crescut (suplimente de fosfaÈ›i)

Ce sa intrebi medicul

Pentru a înțelege cel mai bine semnificația și interpretarea testului pentru Fosfor, puteți formula câteva dintre următoarele întrebări atunci când discutați despre test cu medicul dumneavoastră:

  • Care este intervalul de referință pentru Fosfor pentru laboratorul care mi-a făcut testul?
  • Au fost valorile mele normale sau anormale?
  • Au fost efectuate È™i alte teste care să aducă informaÈ›ii în plus fata de Fosfor? A fost vreunul dintre acele niveluri anormale?
  • Care este cea mai probabila explicaÈ›ie pentru nivelul Fosforului în proba recoltata ?
  • Ar trebui să repet acest test sau să efectuez È™i alte teste pentru supraveghere?

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare