Utile

Dictionar de analize

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Fosfor

Pret
15 lei
Scopul testului

Fosforul este un mineral care intra in combinatie cu alte substanțe pentru a forma compusi fosfatati organici si anorganici. Atunci cand vorbim despre testare, pot fi utilizati ambii termeni – fosfor sau fosfat – ei reprezentand cantitatea de fosfat anorganic din sange care este masurata cu un test seric de fosfor/ fosfat.
Scopul testului
Fosfatii sunt vitali pentru producerea de energie, pentru functionarea sistemului muscular si nervos si pentru cresterea oaselor. Ei joaca, de asemenea, un rol important ca tampon, ajutand la mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului.
Obtinem fosforul de care avem nevoie din alimentele pe care le consumam. El se gaseste in multe alimente si este usor absorbit la nivelul tractului digestiv. Majoritatea fosfatilor din organism se combina cu calciul pentru a ajuta la formarea oaselor si a dintilor. Cantitati mai mici se gasesc in tesutul muscular si nervos. Restul se gaseste in celulele din intreg organismul, unde este folosit, in principal, pentru a stoca energie.
In mod normal, doar aproximativ 1% din totalul fosfatilor din organism sunt prezenti in sange. O larga varietate de alimente, cum ar fi fasolea, mazarea, nucile, cerealele, produsele lactate, oualele, carnea de vita, pui si peste, contin cantitati semnificative de fosfor. Organismul mentine nivelurile normale de fosfor/ fosfat in sange prin reglarea echilibrului dintre cantitatile absorbite la nivelul intestinului si excretia la nivelul rinichilor. Nivelurile de fosfat sunt, de asemenea, influentate de hormonul paratiroidian (PTH), calciu si vitamina D.
Deficitul de fosfor (hipofosfatemie) apare in cazurile de malnutritie, malabsorbtie, dezechilibre acido-bazice, cresterea calciului din sange si in tulburari care afecteaza functia rinichilor. Cresterea fosforului (hiperfosfatemie) poate fi observata in caz de aport crescut de minerale, scaderea calciului din sange si asociata cu disfunctia renala.
O persoana cu o deficienta usoara pana la moderata de fosfor nu prezinta adesea niciun simptom. In cazul unei deficiente severe de fosfor, simptomele pot include slabiciune musculara si confuzie. Un exces extrem de fosfor poate provoca simptome similare cu cele observate cu un nivel scazut de calciu, inclusiv crampe musculare, confuzie si chiar convulsii.

Ce masoara

Testele pentru fosfor sunt recomandate cel mai adesea impreuna cu alte teste, cum ar fi cele pentru calciu, hormon paratiroidian (PTH) si/ sau vitamina D, pentru a ajuta la diagnosticarea si/ sau monitorizarea tratamentului diferitelor afectiuni care cauzeaza dezechilibre ale calciului si fosforului.
Desi testele de fosfor sunt efectuate cel mai frecvent din probe de sange, fosforul este uneori masurat si din probe de urina pentru a monitoriza eliminarea acestuia de catre rinichi (testul se efectueaza din urina/ 24 ore).

Cand se face

Deoarece nivelurile usor anormale de fosfor nu provoaca de obicei simptome, testarea fosforului este de regula efectuata in urma unui rezultat anormal la un test de calciu si/ sau atunci cand sunt prezente simptome care pot indica valori anormale ale calciului, cum ar fi oboseala, slabiciune musculara, crampe sau probleme osoase.
Testarea fosforului poate fi, de asemenea, recomandata impreuna cu alte teste atunci cand simptomele sugereaza tulburari renale si gastrointestinale.
Cand sunt gasite afectiuni care cauzeaza niveluri anormale de fosfor si/ sau calciu, testarea ambelor poate fi recomandata la intervale regulate pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului.
In unele cazuri, la pacientii cu diabet sau semne de dezechilibru acido-bazic, medicul poate monitoriza si nivelul de fosfor.

Indicatii recoltare

Proba de sange se obtine prin punctie venoasa, dintr-o vena a bratului. Daca este necesara determinarea fosforului din urina, vi se va cere sa recoltati toata urina intr-o perioada de timp stabilita (de obicei 24 de ore).

Interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor testelor

Intervalul de referinta utilizat pentru interpretarea analizelor in Laboratoarele Poliana este:

Vârstă Interval de referință
0-16 ani 3.4-6.2 mg/dL
16-140 ani 2.7-4.5 mg/dL

Nivelurile scazute de fosfor (hipofosfatemie) in sange pot fi cauzate sau asociate cu:
• Cresterea calciului din sange (hipercalcemie), in special din cauza hiperparatiroidismului
• Utilizarea excesiva a diureticelor
• Malnutritie
• Alcoolismul
• Arsuri severe
• Cetoacidoza diabetica (dupa tratament)
• Hipotiroidism
• Scaderea potasiului din sange (hipokaliemie)
• Utilizarea cronica de antiacide
• Rahitism si osteomalacie (din cauza deficientelor de vitamina D)
Niveluri mai mari decat cele normale de fosfor (hiperfosfatemie) in sange pot fi cauzate sau asociate cu:
• Insuficienta renala acuta si cronica
• Afectiuni ale ficatului
• Hipoparatiroidism
• Cetoacidoza diabetica (inaintea inceperii tratamentului cu insulina)
• Aport alimentar crescut (suplimente de fosfati)

Ce sa intrebi medicul

Pentru a intelege cel mai bine semnificatia si interpretarea testului pentru Fosfor, puteti formula cateva dintre urmatoarele intrebari atunci cand discutati despre test cu medicul tau:
Care este intervalul de referinta pentru Fosfor pentru laboratorul care mi-a facut testul?
Au fost valorile mele normale sau anormale?
Au fost efectuate si alte teste care sa aduca informatii in plus fata de Fosfor? A fost vreunul dintre acele niveluri anormale?
Care este cea mai probabila explicatie pentru nivelul Fosforului in proba recoltata ?
Ar trebui sa repet acest test sau sa efectuez si alte teste pentru supraveghere?

Pentru programare completează formularul de mai jos:

  Analize si oferte medicale

  Oferte medicale

  analize la pret corect
  Analizele care stiu cum te simti
  11 analize esențiale pentru sanatatea femeilor
  191 lei
  135 lei
  Testele care-ți redau linistea
  Test Rapid (Covid19) Afla daca esti infectat
  50 lei
  pret redus
  Analizele care-ți spun ca esti bine dupa Covid
  16 analize medicale pentru monitorizarea pacientilor care au fost infectati cu SARS-CoV-2
  420 lei
  389 lei