Cere o programare
Fosforul este un mineral care intra in combinatie cu alte substanțe pentru a forma compusi fosfatati organici si anorganici. Atunci cand vorbim despre testare, pot fi utilizati ambii termeni – fosfor sau fosfat – ei reprezentand cantitatea de fosfat anorganic din sange care este masurata cu un test seric de fosfor/ fosfat.
Scopul testului
Fosfatii sunt vitali pentru producerea de energie, pentru functionarea sistemului muscular si nervos si pentru cresterea oaselor. Ei joaca, de asemenea, un rol important ca tampon, ajutand la mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului.
Obtinem fosforul de care avem nevoie din alimentele pe care le consumam. El se gaseste in multe alimente si este usor absorbit la nivelul tractului digestiv. Majoritatea fosfatilor din organism se combina cu calciul pentru a ajuta la formarea oaselor si a dintilor. Cantitati mai mici se gasesc in tesutul muscular si nervos. Restul se gaseste in celulele din intreg organismul, unde este folosit, in principal, pentru a stoca energie.
In mod normal, doar aproximativ 1% din totalul fosfatilor din organism sunt prezenti in sange. O larga varietate de alimente, cum ar fi fasolea, mazarea, nucile, cerealele, produsele lactate, oualele, carnea de vita, pui si peste, contin cantitati semnificative de fosfor. Organismul mentine nivelurile normale de fosfor/ fosfat in sange prin reglarea echilibrului dintre cantitatile absorbite la nivelul intestinului si excretia la nivelul rinichilor. Nivelurile de fosfat sunt, de asemenea, influentate de hormonul paratiroidian (PTH), calciu si vitamina D.
Deficitul de fosfor (hipofosfatemie) apare in cazurile de malnutritie, malabsorbtie, dezechilibre acido-bazice, cresterea calciului din sange si in tulburari care afecteaza functia rinichilor. Cresterea fosforului (hiperfosfatemie) poate fi observata in caz de aport crescut de minerale, scaderea calciului din sange si asociata cu disfunctia renala.
O persoana cu o deficienta usoara pana la moderata de fosfor nu prezinta adesea niciun simptom. In cazul unei deficiente severe de fosfor, simptomele pot include slabiciune musculara si confuzie. Un exces extrem de fosfor poate provoca simptome similare cu cele observate cu un nivel scazut de calciu, inclusiv crampe musculare, confuzie si chiar convulsii.