Cere o programare
Hormonul foliculostimulant (FSH) este un hormon asociat cu procesul de reproducere, prin dezvoltarea ovulelor la femei și spermatozoizilor la bărbați. Acest test măsoară nivelul FSH-ului din sânge.
FSH este produs de glanda hipofizară, un mic organ situat la baza creierului, în spatele cavității sinusurilor de la baza creierului.
Controlul producției de FSH se face printr-un sistem complex care implică hipotalamusul din creier, glanda pituitară și hormonii produși de ovare sau de testicule. Hipotalamusul eliberează hormonul de eliberare a gonadotropinei (GnRH), care stimulează hipofiza să elibereze FSH și hormon luteinizant (LH), un alt hormon cu implicații directe în procesul de reproducere.
- La femeile de vârstă fertilă, FSH stimulează creșterea și maturarea ovulelor (foliculilor) din ovare în timpul fazei foliculare a ciclului menstrual. Ciclul menstrual este împărțit în faza foliculară și faza luteală, fiecare fază durând aproximativ 14 zile. În timpul acestei faze foliculare, FSH inițiază producția de estradiol de către folicul, iar cei doi hormoni lucrează împreună în dezvoltarea ulterioară a foliculului. Aproape de sfârșitul fazei foliculare, există o creștere a FSH și a hormonului luteinizant. Eliberarea ovulului din ovar (ovulația) are loc la scurt timp după această creștere a hormonilor. Hormonul inhibină, precum și estradiolul și progesteronul ajută la reglarea cantității de FSH eliberată de glanda pituitară. FSH facilitează, de asemenea, capacitatea ovarului de a răspunde la LH. Pe măsură ce femeia îmbătrânește și menopauza se apropie, funcția ovariană scade și în cele din urmă încetează. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, nivelurile de FSH și LH cresc.
- La bărbați, FSH stimulează testiculele să producă spermatozoizi maturi și, de asemenea, favorizează producția de proteine care leagă hormonii androgeni. Nivelurile de FSH sunt relativ constante la bărbați după pubertate. Iar nivelurile de FSH la bărbații în vârstă au fost mai puțin studiate.
- La sugari și copii, nivelurile de FSH cresc la scurt timp după naștere și apoi, la 6 luni în cazul băieților și, respectiv, la 1-2 ani, în cazul fetelor, scad la niveluri foarte mici. Concentrațiile încep să crească din nou înainte de începutul pubertății și de dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare.
Tulburările care afectează hipotalamusul, hipofiza și/sau ovarele sau testiculele pot cauza producerea de prea mult sau de prea puțin FSH, ducând la o varietate de afecțiuni, precum infertilitate, cicluri menstruale anormale sau pubertate precoce ori tardivă.