Dictionar de analize

Inapoi la index

Gamaglutamiltranspeptidaza (GGT)

Pret: 17 lei

Scopul testului

Gamma-glutamil transferaza/ transpeptidaza (GGT) este o enzima care se gaseste in multe organe din organism, cele mai mari concentratii fiind gasite in ficat. GGT este crescut in sange in majoritatea bolilor care provoaca leziuni ale ficatului sau ale cailor biliare. Acest test masoara nivelul de GGT dintr-o proba de sange.

In mod normal, GGT este prezent in niveluri scazute, dar atunci cand ficatul este lezat, nivelul GGT poate creste. GGT este, de obicei, prima enzima hepatica care se ridica in sange atunci cand oricare dintre caile biliare care transporta bila de la ficat la intestine devine obstructionata, de exemplu, de tumori sau pietre. Acest lucru il face cel mai sensibil test al enzimelor hepatice pentru detectarea problemelor cailor biliare.

Cu toate acestea, testul GGT nu este foarte specific si nu este util in diferentierea cauzelor de afectare a ficatului, deoarece poate fi crescut in multe tipuri de boli hepatice, cum ar fi cancerul hepatic si hepatita virala, precum si in alte afectiuni non-hepatice, ca de exemplu sindromul coronarian acut. Din acest motiv, testul GGT nu este recomandat pentru utilizarea de rutina in sine. Cu toate acestea, poate fi utila impreuna cu alte teste si in determinarea cauzei unui nivel ridicat al fosfatazei alcaline (ALP), o alta enzima gasita in ficat.

GGT si ALP sunt crescute in bolile hepatice, dar numai ALP va avea o valoare crescuta in cazul bolilor care afecteaza tesutul osos. Prin urmare, GGT poate fi utilizat ca urmare a unui ALP crescut pentru a determina daca rezultatul ALP ridicat este cauzat de o boala hepatica sau osoasa.

Nivelurile de GGT sunt uneori crescute si in cazul unui consum, chiar si in cantitati mici, de alcool. Niveluri mai ridicate se gasesc mai frecvent la bautorii cronici decat la persoanele care consuma mai putin de 2 pana la 3 bauturi pe zi sau care beau abundent doar ocazional (bautori excesivi). Testul GGT poate fi folosit in evaluarea unui abuz acut sau cronic de alcool.

Ce masoara

Testul gamma-glutamil transferazei (GGT) poate fi utilizat pentru a determina cauza fosfatazei alcaline crescute (ALP). Atat ALP cat si GGT sunt crescute in boala cailor biliare si in unele boli ale ficatului, dar numai ALP va fi crescuta in boala osoasa. Prin urmare, daca nivelul GGT este normal la o persoana cu un ALP ridicat, cauza cresterii ALP este cel mai probabil boala osoasa.

Testul GGT este uneori folosit pentru a ajuta la detectarea bolilor hepatice si a obstructiilor cailor biliare. De obicei, este comandat impreuna cu sau ca urmare a altor teste hepatice, cum ar fi alanina aminotransferaza (ALT), aspartat aminotransferaza (AST), ALP si bilirubina. In general, un nivel crescut de GGT indica o afectare a ficatului, dar nu indica in mod specific o afectiune care ar putea cauza leziunea.

GGT poate fi utilizat pentru a detecta abuzul cronic de alcool (va fi crescut la aproximativ 75% dintre bautorii cronici) si pentru a monitoriza consumul si/ sau abuzul de alcool la persoanele care primesc tratament pentru alcoolism sau hepatita alcoolica.

Cand se face

Un test GGT poate fi recomandat atunci cand aveti un nivel ridicat de ALP.

Un test ALP poate fi comandat singur sau ca parte a unui panou hepatic de rutina pentru a detecta afectarea ficatului, chiar daca nu sunt prezente simptome. Un test GGT poate fi recomandat, de asemenea, atunci cand rezultatele testului ALP sunt ridicate, dar alte teste care fac parte din panoul hepatic (cum ar fi AST si ALT) nu sunt crescute.

GGT poate fi recomandat impreuna cu sau ca urmare a altor teste ale functiei hepatice atunci cand ai semne sau simptome care sugereaza boli hepatice, cum ar fi:

  • Slabiciune, oboseal
  • Pierderea poftei de mancare
  • Greata si varsaturi
  • Umflare si/ sau durere abdominala
  • Icter
  • Urina inchisa la culoare, scaun deschis la culoare
  • Mancarime (prurit)

GGT poate fi, de asemenea, recomandat atunci cand o persoana care antecedente de abuz de alcool si a terminat tratamentul anti-alcoolic pentru a monitoriza respectarea programului de tratament.

Indicatii recoltare

O proba de sange va fi recoltata dintr-o vena a bratului.

Interpretare rezultate

Rezultatele GGT sunt interpretate impreuna cu rezultatele ALP si cu rezultatele altor teste care ar fi putut fi efectuate in acelasi timp, cum ar fi un panou hepatic.

Un ALP crescut cu un nivel ridicat de GGT ajuta la excluderea bolii osoase drept cauza a nivelului crescut de ALP. Un ALP crescut cu un GGT scazut sau normal inseamna ca ALP crescut este mai probabil din cauza bolii osoase.

Un nivel crescut de GGT sugereaza ca o afectiune dauneaza ficatului, dar nu indica in mod specific cauza leziunii. In general, cu cat este mai mare nivelul, cu atat este mai mare deteriorarea ficatului. Nivelurile crescute pot fi cauzate de bolile hepatice, cum ar fi hepatita sau ciroza, dar pot fi generate si de alte afectiuni, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva, sindromul metabolic, diabetul sau pancreatita. Acestea pot fi, de asemenea, cauzate de abuzul de alcool, de boli alcoolice ale ficatului sau de utilizarea unor medicamente toxice pentru ficat.

Un rezultat scazut sau normal al testului GGT indica faptul ca este putin probabil sa ai boala hepatica sau sa fi consumat alcool.

Ce sa intrebi medicul

Cand analizezi rezultatele testului GGT cu medicul tau, ar putea fi util sa pui intrebari specifice, cum ar fi urmatoarele:

  • Nivelul meu de GGT este in limitele normale?
  • Rezultatele testelor mele sugereaza ca tiroida mea este hiperactiva sau subactiva?
  • Ce teste suplimentare veti comanda, daca exista?

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare