Dictionar de analize

Inapoi la index

Genotipare HPV-28 genotipuri (19 High Risk Si 9 Low Risk)

Pret: 225 lei

Scopul testului

Genotiparea HPV este o analiza medicala care permite identificarea tulpinii virale de HPV care a determinat infectia. Cunoasterea tulpinii HPV este esentiala pentru determinarea riscului oncogen asociat.

Aceasta investigatie este in special recomandata femeilor care sunt deja diagnosticate cu o infectie HPV, dar a caror citologie este normala. Astfel, rezultatele furnizate prin genotipare evidentiaza riscul de aparitia al cancerului. Printre tipurile de cancer care pot aparea ca urmare a infectiei cu HPV se afla:

  • cancerul de col uterin;
  • cancerul vaginal;
  • cancerul anal;
  • cancerul penian;
  • cancerul lingual.

Ce masoara

Prin intermediul acestei analize este identificata tulpina sau tulpinile virale ale virusului HPV prezente in organism. Acest virus, cunoscut si sub denumirea de virusul Papiloma uman reprezinta cea mai frecventa cauza a infectiilor cu transmitere sexuala. Studiile au demonstrat ca aproximativ 80% dintre femei au contact cu virusul HPV cel putin o data in viata.

Multe cazuri de infectie cu HPV sunt asimptomatice, cel putin in stadiile incipiente. Ca urmare a lipsei simptomelor, persoanele purtatoare pot transmite virusul fara a sti. Infectia poate fi dobandita atat de catre femei, cat si de barbati.

Virusul HPV prezinta aproximativ 100 de tulpini, dar nu toate sunt transmise pe cale sexuala. Tulpinile virale sunt impartite in 3 categorii, in functie de riscul pe care il au in dezvoltarea proceselor neoplazice:

  • tulpini cu risc oncogen inalt (HPV 6, 11, 42, 43, 44);
  • tulpini cu potential risc oncogen (HPV 26, 30, 34, 53, 67, 69, 73, 82, 85, 97);
  • tulpini cu risc oncogen redus (HPV 26, 30, 34, 53, 67, 69, 73, 82, 85, 97).

Este important de mentionat ca virusul HPV poate determina si unele leziuni necanceroase la nivelul pielii. Unele dintre acestea sunt contagioase, iar virusul poate fi transmis prin simpla atingere. De aceea, este important a cunoaste faptul ca prezervativul nu protejeaza 100% si poti dobandi virusul doar prin contactul direct cu pielea persoanei care poarta acest patogen.

Cand se face

Aceasta investigatie nu se face de rutina, ci doar cand infectia cu HPV este diagnosticata sau suspectata. In cele mai multe situatii, genotiparea HPV este recomandata cand o persoana prezinta infectia, dar testele citologice nu evidentiaza modificari ale celulelor epiteliale, cele in care se afla virusul.

Alte situatii in care genotiparea HPV poate fi indicata sunt reprezentate de:

  • sangerari vaginale (dupa actul sexual);
  • dispareunie (disconfort sau durere in timpul actului sexual);
  • prezenta verucilor in zona inghinala;
  • rezultate anormale la testul Babes Papanicolau;
  • observarea unor leziuni precanceroase.

Pregatirea pentru analiza

Obtinerea unor rezultate corecte este puternic influentata de pregatirea realizata inainte de recoltarea probei. Astfel, cu cel putin 2 zile inainte de prelevare, este indicat a evita urmatoarele:

  • aplicarea cremelor in zona genitala;
  • spalaturile intravaginale sau dusul intravaginal;
  • utilizarea ovulelor sau a tampoanelor intravaginale.

De asemenea, este important a vorbi cu medicul si a programa recoltarea in afara perioadei menstruale.

Indicatii recoltare

Genotiparea HPV necesita o proba cu celule de la nivelul zonei cervicale a uterului. Pentru aceasta, in interiorul vaginului este introdusa o periuta cervicala. Aceasta este rotita de cateva ori pentru a preleva celulele epiteliale din acea zona. Ulterior, capul periutei se stocheaza intr-un recipient special care contine mediu lichid, cu rol in mentinerea integritatii optime a probei.

In cazul barbatilor, pentru realizarea acestei analize este necesara o proba de secretie uretrala. Aceasta se obtine prin introducerea unui tampon steril la nivelul uretrei. Dupa ce secretia a fost prelevata, tamponul este inserat intr-un tub special, ce contine un mediu lichid.

Procedura nu este dureroasa si dureaza cateva minute. Aceasta poate fi efectuata in orice moment al zilei.

Interpretare rezultate

Rezultatele obtinute in urma acestei investigatii medicale sunt obtinute in cateva zile. Interpretarea acestora este realizata de catre medic. Tulpinile identificate sunt mentionate pe buletinul de analize medicale, iar in dreptul fiecaruia este precizat riscul oncogen. In functie de acestea si de starea generala de sanatate, medicul iti va spune care sunt cele mai potrivite abordari terapeutice pentru ingrijirea ta.

Ce sa intrebi medicul

Stabilirea diagnosticului de infectie cu HPV poate fi inspaimantator. Insa, exista o multitudine de optiuni terapeutice pentru a-ti imbunatati starea de sanatate. Identificarea tulpinii virale este primul pas pentru o gestionare eficienta a acestei infectii. Pentru a afla ce poti face pentru starea de sanatate adreseaza-i medicului toate nelamuririle pe care le ai. Poti face aceasta prin intermediul unor intrebari, precum:

  • Ce semnificatie au rezultatele obtinute?
  • Care este tratamentul potrivit?
  • Ce obiceiuri contribuie la ameliorarea starii de sanatate?
  • Care sunt cele mai potrivite schimbari ale stilului de viata pentru imbunatatirea sanatatii?

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare