Dictionar de analize

Inapoi la index

Hemoglobina glicozilata Hb A1C

Pret: 45 lei

Scopul testului

Testul pentru hemoglobina glicata (HbA1c) estimeaza cat de multa glucoza, sau zahar, a fost in sangele tau in ultimele trei luni. Un marker pentru controlul pe termen lung al glicemiei, acest test poate identifica diabetul sau poate urmari cat de bine este controlat diabetul.

Glucoza este tipul de zahar pe care corpul tău îl folosește ca sursa principală de energie. Corpul tau produce sau primeate glucoza din alimentele pe care le consumi. Glucoza intra in sange si este absorbita de celulele corpului cu ajutorul unui hormon numit insulina.

Daca corpul tau nu este capabil sa produca suficienta insulina sau daca celulele corpului tau au dificultati in a accepta insulina, nivelul glicemiei poate creste la un nivel periculos. Acest lucru poate duce la diabet, o boala grava care poate afecta organele corpului daca nu este ținuta sub control.

Glucoza are capacitatea de a se ataaa de hemoglobina din sange si de a forma hemoglobina glicata. Hemoglobina este proteina din globulele rosii care transportă oxigenul. O masurare a hemoglobinei glicate reflecta procentul de hemoglobina A care este atasata la glucoza in comparatie cu cantitatea totala de hemoglobina A din sange.

Cu cat este mai multa glucoza in sange, cu atât mai multă glucoză se poate atasa de hemoglobina. Daca procentul de hemoglobina A1c este prea mare, inseamna ca glicemia medie in lunile anterioare a fost, de asemenea, prea mare.

Scopul testului

Testarea hemoglobinei glicate (HbA1c) se poate face in mai multe scopuri:

  • Screening pentru prediabet si diabet: screening inseamna verificarea starii de sanatate inainte ca o persoana sa prezinte simptome. Daca aveti peste 40 de ani si suferiti de obezitate, sunteti supraponderal sau daca ai un risc ridicat de diabet, medicul tau poate dori sa te examineze. Testul hemoglobinei A1c (HbA1c) poate fi folosit pentru screening-ul diabetului zaharat, dar poate fi necesar ca rezultatele sa fie confirmate prin repetarea testului sau folosind un alt tip de test.
  • Diagnosticarea prediabetului si a diabetului zaharat: diagnosticul este procesul de gasire a cauzei alterarii starii de sanatate dupa aparitia simptomelor. Sunt folosite teste È™i proceduri pentru a afla cauza tulburarilor de sanatate. Medicul tau iti poate recomanda un test de hemoglobina A1c, printre alte teste, daca ai simptome sau semne de diabet. Simptomele diabetului pot include sete excesiva, urinare frecventa, vedere incetosata, furnicaturi sau pierderea sensibilitatii la nivelul picioarelor si mainilor si senzatie de oboseala extrema.
  • Monitorizarea diabetului: Daca ai fost diagnosticat cu diabet, medicul iti poate recomanda un test de hemoglobina glicata HbA1c de cel putin doua ori pe an. Aceste rezultate ii vor oferi informatii despre cat de bine a fost controlata glicemia in lunile precedente. Urmarirea glicemiei va permite medicului sa faca eventuale modificari ale planului tau de tratament, astfel incat sa iti imbunatateasca starea de sanatate si sa evite riscul aparitiei complicatiilor diabetului.
  • Testul hemoglobinei glicate HbA1c nu se foloseste pentru a diagnostica diabetul gestational, o forma a bolii care se poate dezvolta in timpul sarcinii.

Ce masoara

Testul pentru hemoglobina glicata HbA1c masoara procentul de hemoglobina A din sange care are atasata glucoza.
Cu cat nivelul de glucoza din sange este mai mare, cu atat o cantitate mai mare din ea se va lega de hemoglobina. Deoarece globulele rosii din sange traiesc aproximativ trei luni, rezultatul testului de hemoglobina HbA1c corespunde nivelului mediu de glucoza din sange pe parcursul celor trei luni dinaintea testului.

Cand se face

  • pentru evaluarea si monitorizarea pe termen lung a nivelului glicemiei la pacientii cu diabet zaharat. • pentru monitorizarea riscului complicatiilor diabetului: cetoacidoza, nefropatia, retinopatia.
  • pentru a identifica abordarea terapeutica cea mai eficienta

Indicatii recoltare

Testarea Hemoglobinei glicate HbA1c necesita recoltarea unei probe de sange. Sangele este recoltat printr-o procedura numita punctie venoasa, folosind un ac care este introdus intr-o vena a bratului.

Nu trebuie să faceți nicio pregatire specifica inainte de a-ti face testul pentru hemoglobina glicata HbA1c.

Interpretare rezultate

Rezultatele testului pentru hemoglobina glicate HbA1c sunt exprimate procentual. Buletinul de analiza contine, de asemenea, informatii despre intervalele de referinta utilizate pentru interpretarea rezultatelor. Intervalele de referinta sunt intervalele de rezultate ale testului care sunt considerate normale sau care pot indica prediabet sau diabet.

Pentru a interpreta rezultatele testului, medicii folosesc intervalele de referinta impreuna cu datele generale de sanatate. Rezultatele vor fi interpretate diferit in functie de modul in care este utilizat testul, respectiv pentru a diagnostica diabetul sau pentru a monitoriza diabetul care a fost deja diagnosticat.

Pentru testarea hemoglobinei glicate HbA1c in scop diagnostic, Poliana utilizeaza urmatoarele intervale de referinta:

  • Normal: sub 5,9 la suta
  • Prediabet: 5,9 pana la 6,6 la suta
  • Diabet: egal sau peste 6,6 la suta

Testul de hemoglobina glicate HbA1c poate fi folosit pentru a diagnostica diabetul, dar medicii nu se bazeaza, cel mai adesea, pe rezultatele unui singur test pentru a pune acest diagnostic. Medicul iti poate recomanda repetarea testului de hemoglobina A1c sau poate compara rezultatele cu cele ale altor teste care au fost efectuate. De asemenea, medicul iti poate recomanda teste de diagnostic suplimentare, cum ar fi alte teste de glicemie.

Pentru a intelege ce inseamna pentru tine rezultatele unui test de evaluare a hemoglobinei A1c, este important sa discuti amanuntit despre ele cu medicul. Acesta poate sa aprecieze modul in care rezultatele testului de hemoglobina A1c se incadreaza in intervalele de referinta, ce teste de urmarire ar putea fi necesare si ce pasi urmatori ar trebui sa urmezi in gestionarea sanatatii tale.

Daca rezultatele testelor arata ca ai prediabet, aceasta inseamna ca ai putea avea un risc crescut de a dezvolta diabet in urmatorii ani. Medicul te poate sfatui sa faci modificari ale dietei, sa efectuezi exercitii fizice si alte schimbari ale stilului tau de viata care ar putea reduce sansele de a dezvolta diabet sau ar putea intarzia debutul acestei boli.

Daca ti se pune diagnosticul de diabet, medicul sau alt furnizor de servicii medicale iti poate oferi sfaturi despre monitorizarea si gestionarea bolii in timp. Pasii de urmat includ adesea efectuarea testelor de glucoza din sange la domiciliu, repetarea periodica a testelor de hemoglobina A1c si schimbarea stilului de viata. De asemenea, vi ti pot prescrie medicamente pentru a te ajuta sa controlezi glicemia.

Cand testul hemoglobinei A1c este utilizat pentru a monitoriza diabetul, tu si medicul veti colabora pentru a stabili o valoare tinta a hemoglobinei glicate HbA1c. Acest obiectiv va fi specific pentru tine si se poate schimba pe parcursul ingrijirii diabetului, pe baza unor factori precum varsta, modul in care ai reusit in trecut sa controlezi nivelul de glucoza din sange si orice complicatii diabetice pe care le poti avea. Medicul tau va lua in considerare, de asemenea, daca esti predispus la scaderea glicemiei.

Ce sa intrebi medicul

Pe masura ce discuti cu medicul despre rezultatele testului, aceste intrebari te pot ajuta sa intelegi mai bine situatia si pasii urmatori adecvati in ingrijirea sanatatii tale:

  •  Ce a aratat testul despre nivelurile mele de hemoglobina glicata?
  • Au fost efectuate alte masuratori in plus fata de HbA1c? Ce poti invata din acele masuratori?
  • Recomandati alte teste? Care sunt avantajele si dezavantajele diferitelor teste ulterioare?

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare