Utile

Dictionar de analize

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Toate

Hemoleucograma cu formula leucocitara,Hb,Ht, indici eritrocitari

Pret
30 lei
Scopul testului

Celulele rosii sau eritrocitele sunt produse in maduva osoasa si sunt eliberate in fluxul sanguin cand sunt mature. Ele contin hemoglobina, o proteina care transporta oxigenul prin organism. Durata medie de viata a unui eritrocit este de 120 de zile. Astfel, maduva osoasa trebuie sa produca continuu noi eritrocite pentru a le inlocui pe cele care imbatranesc si se degradeaza sau se pierd prin sangerare. O serie de afectiuni pot afecta productia de noi RBC si/ sau durata lor de viata, in plus fata de acele afectari care pot duce la sangerare semnificativa.

Eritrocitele, in mod normal, sunt uniforme in ceea ce priveste marimea si forma dar aspectul lor poate fi afectat de o varietate de conditii, cum ar fi deficienta de vitamina B12 si folat sau deficienta de fier. Un exemplu de afectiune comuna care afecteaza eritrocitele este anemia ce rezulta din scaderea numarului de eritrocite si a concentratiei de hemoglobina. Diverse boli pot duce la anemie, asa ca sunt adesea necesare teste suplimentare pentru a determina cauza.

Celulele albe

Celulele albe sau leucocitele sunt celule care exista in sange, sistemul limfatic si tesuturi si reprezinta o componenta importanta a sistemului natural de aparare al organismului (sistemului imun). Ele ajuta la protectia impotriva infectiilor si au, de asemenea, rol in inflamatii si reactiile alergice. Exista cinci tipuri diferite de leucocite si fiecare are functie diferita. Ele includ neutrofilele, limfocitele, monocitele, eozinofilele si bazofilele.

Leucocitele sunt prezente in sange intr-un numar relative stabil. Oricum, acest numar se poate micsora sau mari temporar in functie de ce se intrampla in organism. De exemplu, o infectie poate stimula maduva osoasa sa produca un numar mai mare de neutrofile pentru a se lupta cu infectia bacteriana. In alergii pot fi crescute eozinofilele. Un numar crescut de limfocite poate aparea in timpul unei infectii virale. In anumite boli, cum ar fi leucemia, celule albe anormale (imature sau mature) se pot multiplica rapid.

Plachetele

Plachetele sau trombocitele sunt mici fragmente de celule care circula in sange si care sunt esentiale pentru coagularea normala a sangelui. Cand se produce o leziune si incepe sangerarea, plachetele ajuta la stoparea sangerarii prin aderarea la locul leziunii formand un cheag temporar. De asemenea, ele elibereaza semnale chimice care atrag adunarea plachetelor suplimentare si, in cele din urma, devin parte dintr-un cheag de sange stabil la locul leziunii, care va ramane pana cand leziunea se va vindeca.

Daca ai o boala care cauzeaza scaderea numarului de trombocite (trombocitopenia) sau disfunctia acestora, se poate ajunge la cresterea riscului de sangerare excesiva si vanatai. Un exces de trombocite (trombocitoza) poate determina o coagulare excesiva.

Ce masoara

Hemoleucograma completa (CBC) este adesea folosita ca un test de screening larg pentru a determina starea generala de sanatate. Aceasta poate fi utilizata in:

 • Screening-ul unei game largi de conditii si afectiuni.
 • Ajuta la diagnosticul unei game variate de boli, cum ar fi: anemie, infectie, inflamatie, tulburari de sangerare sau leucemie etc.
 • Monitorizarea statusului unei boli si eficacitatea unui tratament dupa ce diagnosticul este stabilit.
 • Monitorizarea tratamentului care este cunoscut ca afecteaza celulele sanguine, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia.

Hemoleucograma completa poate detecta numeroase boli. Ca si exemple includem:

 •  Anemia de diverse etiologii
 • Boli autoimune • Tulburari ale maduvei osoase
 •  Deshidratare
 • Infectii
 •  Inflamatii
 • Anomalii ale hemoglobinei
 •  Leucemie
 •  Trombocitopenie
 •  Limfom
 •  Neoplasme mieloproliferative
 • Sindrom mielodisplazic
 • Siclemia
 • Talasemia
 • Deficiente nutritionale (de exemplu: fier, vitamina B12 sau folat)
 • Cancere raspandite in maduva osoasa.
Cand se face

Hemoleucograma completa este un test foarte comun. Este posibil sa ti se recomande o hemoleucograma completa cand ti se va face un examen de rutina.

Acest test poate fi cerut cand esti bolnav si/ sau ai semne si simptome care pot fi legate de boli care afecteaza celulele sanguine. Testul poate fi cerut atunci cand prezinti oboseala sau slabiciune, vanatai sau sangerari usoare sau cand ai semne si simptome care pot sugera infectii sau inflamatii etc.

Cand ai fost diagnosticat cu o boala care afecteaza celulele sanguine, o hemoleucograma va fi cel mai adesea ceruta pentru a monitoriza statusul afectiunii respective. De asemenea, daca sunteti tratat pentru o afectiune legata de sange, hemoleucograma va fi ceruta frecvent pentru a determina daca tratamentul este eficient.

Unele terapii, cum ar fi chimioterapia, poate afecta productia de celule a maduvei osoase. Unele medicamente pot scadea numarul de leucocite in general. O hemoleucograma poate fi ceruta pentru a monitoriza tratamentul cu aceste medicamente.

Indicatii recoltare

Un specialist in domeniul sanatatii evalueaza si interpreteaza rezultatele parametrilor obtinuti din analiza hemoleucogramei. In functie de scopul pentru care s-a efectuat testul, un numar de teste aditionale pot fi cerute pentru alte investigatii.

Interpretare rezultate

O proba de sange va fi prelevata dintr-o vena a bratului tau sau dintr-o intepatura in deget sau din calcai (la nou-nascuti).

Ce sa intrebi medicul

Un specialist in domeniul sanatatii evalueaza si interpreteaza rezultatele parametrilor obtinuti din analiza hemoleucogramei. In functie de scopul pentru care s-a efectuat testul, un numar de teste aditionale pot fi cerute pentru alte investigatii

Pentru programare completează formularul de mai jos:

  Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / Poliana in legatura cu serviciile medicale solicitate.

  Analize si oferte medicale

  Oferte medicale

  Slider Pachet Infertilitate preview
  pret avantajos
  Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
  Afla care este pasul urmator
  472 lei
  378 lei
  Slider Pachet BTS
  pret avantajos
  Analize pentru situatii discrete
  9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
  374 lei
  281 lei
  SLIDER Pachet Viitoare Mame-preview
  pret avantajos
  Analizele pentru cea mai frumoasa perioada
  9 analize indicate pentru planificarea bebelusului
  218 lei
  174 lei
  Suna acum Cere programare