Cere o programare
Celulele rosii sau eritrocitele sunt produse in maduva osoasa si sunt eliberate in fluxul sanguin cand sunt mature. Ele contin hemoglobina, o proteina care transporta oxigenul prin organism. Durata medie de viata a unui eritrocit este de 120 de zile. Astfel, maduva osoasa trebuie sa produca continuu noi eritrocite pentru a le inlocui pe cele care imbatranesc si se degradeaza sau se pierd prin sangerare. O serie de afectiuni pot afecta productia de noi RBC si/ sau durata lor de viata, in plus fata de acele afectari care pot duce la sangerare semnificativa.
Eritrocitele, in mod normal, sunt uniforme in ceea ce priveste marimea si forma dar aspectul lor poate fi afectat de o varietate de conditii, cum ar fi deficienta de vitamina B12 si folat sau deficienta de fier. Un exemplu de afectiune comuna care afecteaza eritrocitele este anemia ce rezulta din scaderea numarului de eritrocite si a concentratiei de hemoglobina. Diverse boli pot duce la anemie, asa ca sunt adesea necesare teste suplimentare pentru a determina cauza.
Celulele albe
Celulele albe sau leucocitele sunt celule care exista in sange, sistemul limfatic si tesuturi si reprezinta o componenta importanta a sistemului natural de aparare al organismului (sistemului imun). Ele ajuta la protectia impotriva infectiilor si au, de asemenea, rol in inflamatii si reactiile alergice. Exista cinci tipuri diferite de leucocite si fiecare are functie diferita. Ele includ neutrofilele, limfocitele, monocitele, eozinofilele si bazofilele.
Leucocitele sunt prezente in sange intr-un numar relative stabil. Oricum, acest numar se poate micsora sau mari temporar in functie de ce se intrampla in organism. De exemplu, o infectie poate stimula maduva osoasa sa produca un numar mai mare de neutrofile pentru a se lupta cu infectia bacteriana. In alergii pot fi crescute eozinofilele. Un numar crescut de limfocite poate aparea in timpul unei infectii virale. In anumite boli, cum ar fi leucemia, celule albe anormale (imature sau mature) se pot multiplica rapid.
Plachetele
Plachetele sau trombocitele sunt mici fragmente de celule care circula in sange si care sunt esentiale pentru coagularea normala a sangelui. Cand se produce o leziune si incepe sangerarea, plachetele ajuta la stoparea sangerarii prin aderarea la locul leziunii formand un cheag temporar. De asemenea, ele elibereaza semnale chimice care atrag adunarea plachetelor suplimentare si, in cele din urma, devin parte dintr-un cheag de sange stabil la locul leziunii, care va ramane pana cand leziunea se va vindeca.
Daca ai o boala care cauzeaza scaderea numarului de trombocite (trombocitopenia) sau disfunctia acestora, se poate ajunge la cresterea riscului de sangerare excesiva si vanatai. Un exces de trombocite (trombocitoza) poate determina o coagulare excesiva.