Dictionar de analize

Inapoi la index

Hormon anti-mullerian (AMH)

Pret: 225 lei

Scopul testului

Analiza pentru dozarea hormonului anti-mullerian (AMH) este o investigatie medicala utilizata pentru a determina rezerva ovariana a femeii. Astfel, analiza este recomandata pentru a determina daca este necesara administrarea unui tratament pentru infertilitate, cu scopul de a obtine o sarcina.

Rezultatele acestei investigatii pot fi utilizate pentru:

  • a evalua fertilitatea femeii;
  • a determina proportia de ovocite prezente la nivelul ovarului (numarul acestora scade cu inaintarea in varsta);
  • a stabili care este cea mai potrivita abordare pentru a obtine o sarcina;
  • a anticipa raspunsul la tratamentul de fertilitate;
  • a face un prognostic referitor instalarea menopauzei;
  • a diagnostica posibilele afectiuni ale ovarelor (sindromul ovarelor polichistice, cancer ovarian).

La copii, medicul poate recomanda dozarea hormonului AMH in urmatoarele situatii:

  • evaluarea starii de sanatate a aparatului reproducator in cazul bebelusilor la care testiculele nu au coborât la nivelul scrotului;
  • identificarea genului la bebelusii cu ambiguitate sexuala (organele sexuale nu pot fi incadrate ca apartinand sexului feminin sau masculin).

Ce masoara

AMH este un hormon cu un rol important in dezvoltarea organelor genitale. Indiferent de sexul fatului, acesta are un set de ducte, cunoscute ca ductele Mulleriene. La baietei, hormonul AMH este prezent intr-o cantitate mai mare, deoarece actiunea acestuia este de a inhiba dezvoltarea ductelor Mulleriene si de a permite formarea organelor reproducatoare feminine. Concentratia acestui hormon se mentine crescuta la baieti pana la pubertate, ulterior incepand sa scada.

La fetite, concentratia acestui hormon este mai redusa, ceea ce permite dezvoltarea organelor feminine din ductele Mulleriene: uterul, trompele uterine si partea superioara a vaginului. Secretia de AMH este scazuta pana la pubertata, cand incepe sa se mareasca, ca urmare a secretiei de la nivelul foliculilor ovarieni. Insa, pe masura ce femeie inainteaza in varsta, numarul foliculilor ovarieni scade, ceea ce determina scaderea secretiei de hormon AMH.

Cand se face

Analiza pentru dozarea AMH este indicata femeilor care au dificultati in obtinerea unei sarcini. Tulburarile de infertilitate sunt suspectate cand sarcina nu a fost obtinuta chiar si dupa un interval de 1 an in care cuplul a avut relatii sexuale neprotejate. De asemenea, analiza este recomandata si in cazul in care au fost diagnosticate tulburarile de infertilitate si se doreste realizarea unui tratament pentru fertilizarea in vitro.

O alta situatie in care dozarea hormonului AMH este utila este reprezentata de evaluarea eficientei terapeutice a unei scheme de tratament pentru cancerul ovarian. Analiza poate fi recomandata si femeilor care prezinta simptome specifice sindromului ovarelor polichistice, precum:

  • menstruatie neregulata;
  • amenoree (lipsa ciclului menstrual);
  • hirsutism (prezenta firelor de par la nivelul fetei, al mainilor, al abdomenului);
  • acnee;
  • crestere in greutate.

Pregatirea pentru analiza

Realizarea acestei analize nu necesita o pregatire speciala. Recoltarea probei poate fi realizata in orice moment al zilei.

Indicatii recoltare

Procesul de recoltare este minim invaziv si are o durata de cateva minute. Pacientul este rugat sa se aseze confortabil pe un scaun, cu bratul intins. Ulterior, sunt realizati pasii pentru obtinerea probei de sange, care constau in:

  • aplicarea garoului la nivelul bratului;
  • realizarea asepsiei tegumentului (pentru a preveni infectiile);
  • realizarea punctiei venoase cu un ac fin;
  • colectarea probei intr-o eprubeta speciala;
  • indepartarea garoului;
  • aplicarea unui plasture;
  • mentinerea unei usoare presiuni pentru cateva minute (scade riscul de formare al echimozelor).

Pe durata procedurii, pacientul resimte un mic disconfort in momentul inserarii acului, dar acesta dispare in cateva secunde. Dupa recoltarea probei, activitatile zilnice obisnuite pot fi reluate.

Interpretare rezultate

Rezultatele sunt eliberate in aproximativ 3 zile lucratoare. Pentru o interpretare corecta, este important a consulta medicul specialist.

O valoare considerata normala pentru o femeie care nu prezinta tulburari de fertilitate este considerata a fi in intervalul 1-4 ng/ml (nanograme pe mililitru).

Valori crescute

Identificarea unei concentratii crescute de AMH la o femeie este sugestiva pentru prezenta unei afectiuni la nivelul ovarului: sindromul ovarelor polichistice sau tumora ovariana. De asemenea, o crestere a cantitatii de AMH este sugestiva pentru recidiva cancerului.

Valori scazute

Diminuarea concentratiei de AMH se asociaza frecvent cu tulburarile de fertilitate. Valoarea acesteia influenteaza semnificativ eficienta unui tratament de fertilizare in vitro, astfel:

Concentratie de AMH (ng/ml)Interpretare
< 0,5Sanse foarte scazute de conceptie
< 1Sanse scazute de conceptie
> 1Raspuns favorabil la stimularea ovariana din fertilizarea in vitro
> 3,5Rezerva ovariana suficienta (este necesar a lua in considerare dozarea administrarii de hormoni, pentru a nu cauza sindromul de hiperstimulare ovariana)

Intervalele de referinta reprezinta limitele intre care concentratia de AMH este considerata normala. Acestea pot varia in functie de laboratorul de analize unde se realizeaza masurarea si aparatura folosita.

Ce sa intrebi medicul

Pentru a avea o intelegere cat mai detaliata a rezultatelor obtinute la analizele medicale si cum influenteaza acestea starea ta de sanatate, este util a adresa medicului nelamuririle sau intrebarile pe care le ai. Printre acestea pot fi:

  • Care este semnificatia rezultatelor obtinute?
  • Cum influenteaza valorile obtinute fertilitatea?
  • Care sunt optiunile de tratament?
  • Care sunt sansele de a obtine o sarcina?
  • Este necesara repetarea analizei pentru dozarea hormonului AMH?

Analiza pentru dozarea hormonului AMH este o investigatie medicala valoroasa pentru evaluarea fertilitatii si estimarea eficientei tratamentului specific fertilizarii in vitro. Mergi la o consultatie si afla care sunt sansele pe care le ai pentru a obtine o sarcina si ce schimbari ale stilului de viata sunt utile pentru cresterea fertilitatii.

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare