Dictionar de analize

Inapoi la index

LDL colesterol

Pret: 20 lei

Scopul testului

Colesterolul este o substanta asemanatoare grasimii care poate fi gasita in tot corpul si in sange. Exista diferite tipuri de colesterol, iar colesterolul cu lipoproteine cu densitate joasa (LDL) este uneori numit colesterol „rau”, deoarece prea mult din acesta va poate infunda arterele cu o acumulare de placa.

Testarea colesterolului LDL evalueaza cat de mult colesterol LDL este in sange. Testarea colesterolului LDL indentifica riscul de boli de inima, accident vascular cerebral, diabet si alte afectiuni de sanatate. Testarea colesterolului poate fi folosita și pentru a evalua daca tratamentul pentru colesterolul ridicat functioneaza.

Testarea colesterolului cu lipoproteine cu densitate joasa (LDL) determina cantitatea de LDL-colesterol din sange. Deoarece nivelurile LDL pot oferi informatii despre sanatatea cardiovasculara, acestea pot fi masurate ca parte a screeningului, diagnosticului sau monitorizarii.

Screening: Screening-ul inseamna testarea nivelului de LDL-colesterol inainte de aparitia oricaror simptome. Deoarece atunci cand nivelul colesterolului este prea mare pot aparea probleme de sanatate, medicii pot verifica nivelul LDL-colesterolului pentru a obtine o valoare de baza. Medicul poate compara valorile viitoare cu aceasta, pentru a va face o idee despre tendintele colesterolului tau.

Diagnostic: Un test pentru determinarea valorii LDL-colesterolului poate fi utilizat pentru a identifica un nivel ridicat al colesterolului in sange.

Monitorizare: Monitorizarea nivelului de colesterol la intervale regulate de-a lungul timpului permite medicilor sa observe orice modificari si sa vada daca tratamentul pentru unele afectiuni, cum ar fi cele cardiovasculare, are efect. De asemenea, verifica daca are efect si tratamentul hipercolesterolemiei.

Ce masoara

Un test de LDL-colesterol verifica cantitatea de LDL-colesterol din sange. Rezultatele sunt de obicei masurate in miligrame pe decilitru (mg/dl).

Colesterolul este o substanta grasa pe care organismul o sintetizeaza in mod natural pentru a ajuta la digerarea alimentelor, la producerea de hormoni sau a vitaminei D. Colesterolul este format din mai multe tipuri de lipoproteine, care sunt o combinatie de grasimi, cunoscute si sub numele de lipide si proteine. Lipidele se conecteaza la proteine pentru a putea circula prin sange. Testand colesterolul putem determina mai multe componente ale sale:

Colesterol de inalta densitate (HDL): HDL transporta colesterolul din diferite zone ale corpului in ficat pentru procesare si eliminare si este considerat colesterolul „bun”.
Colesterolul cu densitate scazuta (LDL): LDL este cunoscut si sub denumirea de cholesterol „rau”, deoarece atunci cand valorile lui in sange sunt mari poate duce la formarea de “placi” pe peretii arterelor, expunandu-va la risc de boli de inima, diabet sau accident vascular cerebral.

  • Trigliceride: Trigliceridele sunt grasimi create de alimentele pe care le consumam. Aceste grasimi sunt stocate pana cand organismul are nevoie de energie. Trigliceridele sunt procesate in organism atunci cand acesta are nevoie de energie. Un nivel ridicat de trigliceride poate duce la aparitia bolii coronariene sau a altor afectiuni cardiovasculare.
  • Colesterolul cu densitate foarte scazuta (VLDL): VLDL este similar cu LDL-colesterolul, dar transporta trigliceridele prin sange. VLDL poate contribui la aparitia placilor de aterom si este considerat un colesterol „rau”.
    Cunoasterea acestor diferite componente ale colesterolului este importanta pentru a intelege optiunile de verificare a nivelului de LDL. Nivelurile de LDL pot fi calculate pe baza valorilor celorlalte tipuri de colesterol din sange sau pot fi masurate direct:
  • Calcularea valorii LDL-colesterolului: Se face utilizand valorile colesterolului total, HDL-colesterolului si trigliceridelor. De obicei, LDL se calculeaza scazand cantitatea de HDL si VLDL din cantitatea totala de colesterol. In cele mai multe cazuri, valorile LDL-colesterolului pe care le primeste pacientul sunt mai degraba calculate decat masurate direct.
  • Testarea directa a LDL-colesterolului: Testele LDL care masoara numai nivelurile de LDL-colesterol din sange se numesc teste directe ale colesterolului LDL. Medicul ar putea folosi un test direct de colesterol LDL daca ai un nivel ridicat de trigliceride. Un nivel ridicat de trigliceride poate face ca formula de calcul a LDL sa fie mai putin precisa.
    Dar, de cele mai multe ori, utilizarea unei formule pentru a calcula colesterolul LDL este suficient de precisa pentru a oferi medicului o evaluare utila a nivelului de colesterol.

Cand se face

Testarea colesterolului LDL poate fi utilizata pentru a evalua riscul de boli cardiovasculare sau pentru a monitoriza modificările colesterolului in timp.

Medicii vor lua in considerare factori precum varsta, antecedentele familiale si alte afectiuni medicale atunci cand stabilesc cat de des ar trebui sa va verificati nivelul de colesterol LDL.

Verificarea nivelului de colesterol la intervale regulate ofera medicilor posibilitatea de a observa orice modificari care ar putea deveni daunatoare sanatatii. Nivelurile ridicate sau in crestere ale colesterolului sunt un factor de risc pentru boli de inima, diabet sau accident vascular cerebral, printre alte afectiuni.

Medicii ar putea dori sa va testeze nivelul de colesterol mai regulat, daca tu sau un membru din familie are antecedente de boli de inima, fumat, hipertensiune arteriala, diabet de tip 2, obezitate, un stil de viata sedentar sau o dieta bogata in grasimi saturate.

Indicatii recoltare

Testarea colesterolului, inclusiv un test LDL direct sau un profil lipidic, se efectueaza folosind o proba de sange. Cel mai adesea, sangele este luat dintr-o vena a bratului. Proba de sange este apoi analizata intr-un laborator.

Interpretare rezultate

Nivelurile de colesterol LDL sunt cel mai frecvent masurate in miligrame pe decilitru (mg/dL). Deoarece nivelurile ridicate de LDL pot indica un risc mai mare de boli de inima si accident vascular cerebral, este de preferat sa mentineti un nivel scazut al colesterolului LDL in sange. Valorile normale ale colesterolului LDL sunt clasificate in urmatorul interval:
0 – 140 ani 60-100 mg/dL

Nivelurile de LDL nu trebuie interpretate separat, ci, mai degrabă, ca o parte a starii generale de sanatate. In consecinta, rezultatele colesterolului LDL variind intre 70 mg/dl si 189 mg/dl, pot fi considerate prea mari daca aveti diabet, boli de inima, antecedente de accident vascular cerebral, tulburari circulatorii la membrele inferioare sau alte afectiuni.

Medicul va poate ajuta cel mai bine sa intelegeti ce inseamna rezultatele testelor in functie de istoricul medical.
Unii medici pot stabili un nivel tinta specific pacientului, atunci cand prescriu medicamente pentru scaderea colesterolului. Factori precum dieta, varsta, fumatul, activitatea fizica, greutatea, sexul, factori genetici, medicamentele si alte conditii medicale va pot influenta nivelul colesterolului LDL.

Monitorizarea continua a colesterolului, cresterea activitatii fizice, schimbarea obiceiurilor alimentare si medicamentele pot fi recomandate pentru a scadea nivelul colesterolului LDL. Scaderea colesterolului LDL poate ajuta la diminuarea riscului de boli de inima, accident vascular cerebral sau alte afectiuni cardiovasculare.

Ce sa intrebi medicul

  • Care sunt nivelurile mele de colesterol LDL?
  • Considerati ca nivelul meu de LDL este prea mare?
  • Care ar trebui sa fie nivelul meu de colesterol LDL?
  • Cum imi pot scadea nivelul colesterolului LDL?
  • Voi avea nevoie de o reteta pentru tratamentul specific scaderii colesterolului?
  • Cat de des trebuie sa imi verific nivelul de colesterol?

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare