Dictionar de analize

Inapoi la index

Magneziu seric

Pret: 15 lei

Scopul testului

Magneziul este un mineral care este vital pentru producerea de energie, contractia musculara, functia nervoasa si mentinerea sanatatii oaselor. Necesarul organismului este asigurat prin dieta, iar absorbtia se realizeaza la nivelul intestinului subtire si al colonului.

Magneziul este stocat in oase, celule si tesuturi. In mod normal, doar aproximativ 1% din totalul magneziului din organism este prezent in sange si acest lucru face dificila masurarea exacta a cantitatii totale de magneziu numai din testele de sange. Cu toate acestea, testul este inca util pentru evaluarea nivelului magneziului la o persoana.

O mare varietate de alimente contin mici cantitati de magneziu, in special legumele verzi, cum ar fi spanacul, precum si cerealele integrale si nucile. Alimentele care contin fibre alimentare sunt, de obicei, surse de magneziu. Organismul isi mentine nivelul de magneziu prin reglarea echilibrului intre cantitatile absorbite si cele excretate prin rinichi sau conservate.

Deficientele de magneziu (hipomagneziemie) pot fi observate in cazul malnutritiei, al unor afectiuni care provoaca malabsorbtie si prin pierderi excesive de magneziu de catre rinichi. Excesul de magneziu (hipermagneziemie) poate fi observat in cazul ingerarii de medicamente antiacide care contin magneziu si in situatia in care rinichii au o capacitate scazuta de a excreta magneziu.

Persoanele cu deficienta usoara pana la moderata de magneziu pot sa nu aiba sau sa aiba putine simptome nespecifice. Deficientele persistente sau severe pot provoca greata, pierderea poftei de mancare, oboseala, confuzie, crampe musculare, convulsii, modificari ale ritmului cardiac si amorteala sau furnicaturi. De asemenea, pot afecta metabolismul calciului si pot exacerba deficientele de calciu. Simptomele excesului de magneziu pot fi similare cu cele ale deficientei si includ: greata, slabiciune musculara, pierderea poftei de mancare si o frecventa cardiaca neregulata.

Ce masoara

Un test de magneziu este utilizat pentru a masura nivelul de magneziu din sange (sau uneori din urina). Nivelurile anormale de magneziu sunt observate cel mai frecvent in afectiuni care provoaca excretia insuficienta sau excesiva a magneziului de catre rinichi sau care afecteaza absorbtia intestinala. Nivelurile de magneziu pot fi verificate ca parte a unei evaluari a severitatii problemelor renale si/ sau a diabetului necontrolat si poate ajuta la diagnosticarea tulburarilor gastro-intestinale.

Deoarece un nivel scazut de magneziu in sange poate provoca, in timp, scaderea nivelului de calciu si de potasiu, testarea lui se utilizeaza pentru a ajuta la diagnosticarea problemelor legate de calciu, potasiu, fosfor si/ sau hormon paratiroidian – o alta componenta a reglarii calciului.

Nivelurile de magneziu pot fi masurate frecvent pentru a monitoriza raspunsul la suplimentele de magneziu orale sau intravenoase (iv). Testul pentru magneziu poate fi recomandat, impreuna cu testarea calciului si fosforului, pentru a monitoriza suplimentarea cu calciu.

Cand se face

Testarea magneziului poate fi recomandata ca urmare a existentei unor niveluri cronic scazute de calciu si potasiu in sange. De asemenea, poate fi recomandata atunci cand o persoana are simptome ce pot fi cauzate de o deficienta de magneziu, cum ar fi: slabiciune musculara, convulsii, crampe, confuzie, aritmii cardiace si convulsii. Scaderea nivelului de magneziu este cunoscuta si prin asocierea cu un consum sever de alcool. De asemenea, poate fi cauzata de absorbtia neregulata sau necorespunzatoare a magneziului in intestin.

Un medic poate recomanda testarea nivelului de magneziu pentru a verifica o deficienta ca parte a unei evaluari a malabsorbtiei, malnutritiei, diareei sau alcoolismului. De asemenea, testarea poate fi efectuata si cand cineva ia medicamente care pot determina cresterea excretiei de magneziu prin rinichi. Cand este necesara suplimentarea cu magneziu si/ sau calciu, nivelul de magneziu din sange poate fi verificat la intervale de timp pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului.

Cand o persoana are o afectiune renala sau diabet necontrolat, se poate recomanda periodic un test de magneziu, impreuna cu teste ale functiei renale, cum ar fi ureea nitrogen (BUN) si creatinina, pentru a ajuta la monitorizarea functiei renale si pentru a se asigura ca persoana nu excreta sau retine cantitati excesive de magneziu.

Indicatii recoltare

Medicul iti poate prescrie efectuarea unei determinari de magneziu in sange, care necesita prelevarea unei probe de sange dintr-o vena a brațului, intr-un cabinet medical sau spital. Uneori este necesara determinarea nivelului magneziului in urina, ceea ce necesita recoltarea urinii de 24 ore (conform protocolului).

Interpretare rezultate

Intervalul de referinta utilizat pentru interpretarea analizelor in Laboratoarele Poliana este:

Varsta, Interval de referinta
0-5 luni 1.5-2.2 mg/dL
5-72 luni 1.7-2.3 mg/dL
6-12 ani 1.7-2.1 mg/dL
12-20 ani 1.7-2.2 mg/dL
20-60 ani 1.6-2.6 mg/dL
60-90 ani 1.6-2.4 mg/dL
90-140 ani 1.7-2.3 mg/dL

Nivelurile scazute de magneziu din sange pot indica faptul ca o persoana nu consuma sau nu absoarbe suficient magneziu sau elimina prea mult din organism.

Nivelurile scazute de magneziu sunt, de obicei, observate in caz de:

  •  Aport alimentar scazut, care poate fi observat la varstnici, la persoane care sunt subnutrite sau cele cu alcoolism
  • Tulburari digestive (cum ar fi boala Crohn)
  • Diabet necontrolat
  •  Hipoparatiroidism
  •  Utilizarea de diuretice pe termen lung
  • Diaree prelungita
  • Postoperatoriu
  • Arsuri severe
  • Preeclampsie

Nivelurile ridicate de magneziu din sange sunt cauzate rareori de sursele alimentare, dar sunt de obicei rezultatul unei suplimentari excesive sau al unei probleme legate de eliminarea acestuia din organism.

Nivelurile crescute de magneziu sunt observate in:

  • Boala renala in stadiu terminal (IRST)
  • Hiperparatiroidism
  • Hipotiroidism
  • Deshidratare
  •  Acidoza diabetica (inainte de inceperea tratamentului)
  •  Boala Addison
  • Utilizarea de antiacide sau laxative care contin magneziu

Ce sa intrebi medicul

Cand discuti cu medicul despre rezultatele testului, aceste intrebari va pot ajuta sa va intelegeti mai bine situatia si pasii urmatori cei mai adecvati in ingrijirea sanatatii tale:

  • Ce a aratat testul despre nivelul meu de magneziu seric si/ sau urinar?
  • Au fost efectuate alte determinari in plus fata de magneziu? Ce pot invata din acele masuratori?
  • Recomandati alte teste? Care sunt avantajele si dezavantajele diferitelor teste ulterioare?

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare