Cere o programare
Magneziul este un mineral care este vital pentru producerea de energie, contractia musculara, functia nervoasa si mentinerea sanatatii oaselor. Necesarul organismului este asigurat prin dieta, iar absorbtia se realizeaza la nivelul intestinului subtire si al colonului.
Magneziul este stocat in oase, celule si tesuturi. In mod normal, doar aproximativ 1% din totalul magneziului din organism este prezent in sange si acest lucru face dificila masurarea exacta a cantitatii totale de magneziu numai din testele de sange. Cu toate acestea, testul este inca util pentru evaluarea nivelului magneziului la o persoana.
O mare varietate de alimente contin mici cantitati de magneziu, in special legumele verzi, cum ar fi spanacul, precum si cerealele integrale si nucile. Alimentele care contin fibre alimentare sunt, de obicei, surse de magneziu. Organismul isi mentine nivelul de magneziu prin reglarea echilibrului intre cantitatile absorbite si cele excretate prin rinichi sau conservate.
Deficientele de magneziu (hipomagneziemie) pot fi observate in cazul malnutritiei, al unor afectiuni care provoaca malabsorbtie si prin pierderi excesive de magneziu de catre rinichi. Excesul de magneziu (hipermagneziemie) poate fi observat in cazul ingerarii de medicamente antiacide care contin magneziu si in situatia in care rinichii au o capacitate scazuta de a excreta magneziu.
Persoanele cu deficienta usoara pana la moderata de magneziu pot sa nu aiba sau sa aiba putine simptome nespecifice. Deficientele persistente sau severe pot provoca greata, pierderea poftei de mancare, oboseala, confuzie, crampe musculare, convulsii, modificari ale ritmului cardiac si amorteala sau furnicaturi. De asemenea, pot afecta metabolismul calciului si pot exacerba deficientele de calciu. Simptomele excesului de magneziu pot fi similare cu cele ale deficientei si includ: greata, slabiciune musculara, pierderea poftei de mancare si o frecventa cardiaca neregulata.