Testul pentru dozarea osteocalcinului este o analiza medicala recomandata de medic pentru a stabili eficienta terapiei antiresorbtive, in cazul pacientilor diagnosticati cu urmatoarele afectiuni:
osteopenie;
osteoporoza;
boala Paget.
Concentratia osteocalcinului este utilizata in estimarea riscului de fracturi, dar si in procesul de diagnosticare al patologiilor care asociaza cresterea turnoverului osos.
Printre aceste afectiuni se regasesc:
cancerul cu metastaze osoase;
boala Paget;
osteodistrofia renala;
hiperparatiroidismul primar.
Ce masoara
Osteocalcinul reprezinta o proteina a matricei osoase polipeptidica sintetizata de osteoblaste. Producerea proteinei este stimulata de 1,25-dihidroxi vitamina D si vitamina K. Osteocalcinul are rol in mineralizarea osoasa, ca urmare a afinitatii crescute a proteinei pentru calciu.
Aceasta este considerata un marker al turnover-ului osos, deoarece in timpul resorbtiei osoase este eliberata in circulatia sanguina. Osteocalcinul seric este metabolizat in principal la nivel renal. Acesta prezinta un timp de injumatatire de aproximativ 5 minute.
Testul pentru dozarea osteocalcinului masoara concentratia sanguina a proteinei. Aceasta poate varia in functie de:
sex;
varsta;
prezenta menopauzei.
Cand se face
Analiza este recomandata persoanelor diagnosticate cu o boala osoasa, cu scopul de a monitoriza eficienta medicamentelor. Pentru aceasta, analiza este efectuata inainte si dupa administrarea tratamentului.
Medicul poate indica dozare osteocalcinului si cand sunt prezente simptome sugestive pentru afectiuni osoase, precum:
durere;
artralgie (durere articulara);
deformarea structurii osoase;
crestere intarziata;
rezistenta scazuta a dintilor.
Pregatirea pentru analiza
Obtinerea unui nivel relevant al osteocalcinului este influentata de pregatirea pacientului pentru analiza. Este indicat ca prelevarea sangelui sa fie realizata dimineata, dupa o pauza alimentara de aproximativ 8 ore.
De asemenea, este important ca inainte de recoltare medicul sa fie informat cu privire la tratamentele urmate, deoarece unele medicamente, precum biotina, pot modifica rezultatele analizelor.
Indicatii recoltare
Prelevarea probei se face prin intermediul unei punctii venoase. Se prefera realizarea acesteia la nivelul unei vene a plicii cotului. Etapele acestei proceduri includ:
plasarea garoului superior de zona unde se efectueaza punctia:
realizarea asepsiei cu alcool sanitar;
efectuarea punctiei;
colectarea sangelui in vacutainer;
indepartarea garoului;
aplicarea unui bandaj;
mentinerea unei usoare presiuni la nivelul locului unde s-a facut punctia.
Procesul de recoltare dureaza cateva minute si nu creeaza un disconfort semnificativ pacientului. Acesta isi poate relua activitatea imediat dupa prelevarea probei.
Interpretare rezultate
Rezultatele sunt eliberate in aproximativ 5 zile. Valorile acestei proteine sunt exprimate in ng/ml (nanograme pe mililitru), dar unitatea de masura poate varia in functie de aparatul utilizat.
Intervalul de referinta considerat normale pentru osteocalcin este 8 – 32 ng/ml, dar acesta diferă în funcÈ›ie de laborator. Intrebati laboratorul despre intervalul de referinta.
Valori crescute
O concentratie crescuta a osteocalcinului indica un turnover intens. Aceasta poate fi cauzata de unele patologii, precum:
osteoporoza;
osteomalacie;
fracturi osoase;
boala Paget;
cancer osos;
acromegalie;
boala cronica de rinichi;
deficitul vitaminei D.
Valori scazute
Un nivel redus al osteocalcinului este sugestiv pentru un turnover osos diminuat. Acesta poate fi intalnit in urmatoarele situatii:
secretie scazuta a hormonului de crestere;
hipotiroidism;
hipoparatiroidism;
afectiuni hepatice;
unele medicamente (glucocorticoizi);
Ce sa intrebi medicul
Afectiunile osoase pot determina manifestari care creeaza un disconfort semnificativ pacientului, contribuind la alterarea calitatii vietii. Intelegere evolutiei acestor boli poate ajuta pacientul sa gestioneze mai eficient simptomele. De aceea, este indicat a adresa intrebari medicului, precum:
Ce poate determina un nivel anormal de osteocalcin?
Ce modificari ale stilului de viata contribuie la normalizarea concentratiei de osteocalcin?
Care este efectul medicamentelor asupra osteocalcinului?
Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.